vestnik

(FOTO) 50 let Badmintonskega kluba Mladost Lendava

Vestnik.si, 22. 5. 2022
Jure Zauneker
50 let badmintona v Lendavi.
Šport

BK Mladost Lendava je v hotelu Cubis pripravil slavnostno akademijo ob petdesetletnici delovanja kluba ter na svečanost povabil vse nekdanje in zdajšnje člane.

Ob okroglem jubileju niso podeljevali nobenih plaket ali priznanj, saj so po besedah predsednika Bojana Sekereša vsi člani enakomerno zaslužni za obstoj in delovanje kluba. Sta pa priložnostno darilo dobila najstarejša prisotna člana Ladislav (Laci) Püčko in Drago Karakatič.

lendava, 50-let-badmintona-v-lendavi
Jure Zauneker
Najstarejša člana Laci Pücko in Drago Karakatič.

Pri klubu so ob svojem prazniku izdali tudi 80-stranski dvojezični bilten 50 let badmintona v Lendavi, na slovesnost pa so povabili tudi predsednika Badmintonske zveze Slovenije Tadeja Šemeta. Začetki kluba segajo v leto 1971, ko je bila ustanovljena sekcija v okviru Šolskega športnega društva Mladost, leta 1994 pa se je preimenovala v Badminton klub Mladost.  

lendava, 50-let-badmintona-v-lendavi
Jure Zauneker
50 let badmintona v Lendavi.

S krajšim govorom so svoje misli ob jubileju razkrili trije govorniki. Prvi med njimi je bil Ivan Koncut, podžupan v opravljanju funkcije župana občine Lendava: "Zelo sem vesel, da sem lahko tu. Spomin mi seže zelo daleč nazaj. Ustanovitelj tega kluba je bil Vilijem Sekereš, oče sedanjega predsednika Bojana. Vilijem je bil moj zelo dober prijatelj, mentor, in če me je kaj zanimalo, sem ga lahko z veseljem vprašal, tudi ko sem bil že starejši. Hvala vsem, ki ste delali na tem, da lahko zdaj praznujemo in hvala, da delate z mladimi, ki so že doslej dosegali in še zdaj dosegajo zavidljive rezultate na domačem in mednarodnem področju."

Koncut je spomnil še na velike dogodke iz nedavne zgodovine: "Badmintonski klub Mladost je v Lendavi organiziral velika tekmovanja. Na enem izmed dogodkov, mednarodnem prvenstvu EGP, je bilo prisotnih kar 33 držav, kar je ogromno za tako malo mesto, kot je naše, in vsem, ki ste bili takrat zraven, iskrena hvala. Med drugim je badmintonski klub odgovoren za vzpostavitev sodelovanja med češkim mestom Plzen in Lendavo. To sodelovanje sedaj traja že 25 let in prišli smo tako daleč, da smo sodelovanje, ki ste ga vi začeli, dvignili na višjo raven. Pred dnevi smo namreč tukaj imeli gospo iz češkega veleposlaništva in bomo sedaj to sodelovanje premaknili še na turizem, gospodarstvo in morebiti tudi na šolstvo." 

lendava, 50-let-badmintona-v-lendavi
Jure Zauneker
Ivan Koncut.

Klubu je ob okroglem jubileju čestital predsednik Športne zveze Lendava Andrej Matjašec: "V vseh teh letih ste dosegali zavidljive rezultate na državnih prvenstvih in mednarodnih tekmovanjih v vseh starostnih kategorijah ter v moški in ženski konkurenci, in se izkazali z odlično organizacijo mednarodnih tekmovanj, kot je na primer Srebrna žogica Lendave. Za vaše uspehe vam iskreno čestitam in se zahvaljujem vsem, ki so kakor koli v teh petdesetih letih prispevali k uspešnemu delovanju. Verjamem, da boste tudi v prihodnje tako uspešni kot doslej, saj je cilj društva razvijanje športne aktivnosti in razvoj mladih tekmovalcev ter tudi celostna skrb zanje. Društvo nisem jaz, društvo niste vi, društvo smo mi vsi in to, kakšno bo, je odvisno od nas vseh, naših dejanj, ravnanj in povezovanj."

lendava, 50-let-badmintona-v-lendavi
Jure Zauneker
Andrej Matjašec.

Na koncu je spregovoril še aktualni predsednik kluba Bojan Sekereš: "Minilo je 50 let, odkar smo začeli z delovanjem. Ko vidim, s kakšnim veseljem ste se odzvali, se zavedam, da je bil trud čez vsa ta desetletja poplačan. Da smo lahko tukaj zbrani, se moram zahvaliti vsakemu, ki je kadar koli in na kakršen koli način soustvarjal zgodovino tega kluba. Številne zavidljive zmage na domačem in mednarodnem prizorišču so rezultat izvrstnega dela trenerjev, dobre organizacije kluba ter podpore staršev in sponzorjev, ki podpirajo ta naš šport. Prav tako se zahvaljujem vsem nekdanjim in današnjim igralcem, ki so ponesli ime badmintonskega kluba na visoko raven slovenskega športa in tudi na mednarodna tekmovanja. Brez vašega trdega dela ter zasluženih številnih zmag skozi vsa desetletja delovanja si klub ne bi prislužil slovesa, kot ga danes uživa. Zahvaljujem se vsem rekreativnim igralcem, ki ste znova prišli v klub, in mislim da je še kar nekaj prostora za nove člane in povratnike. Zahvaljujem se seveda še vsem članom upravnega odbora in trenerjema. Naj omenim, da je med nami tudi nov trener Luka Petrič, večkratni državni prvak iz Maribora, ki je v naš klub prišel lani in nad katerim smo zelo navdušeni, saj zelo dobro dela. Trener Denis Pešehonov se je na lastno željo preselil v Ljubljano in smo tako bili primorani najti novo moč. Zahvalil bi se tudi občini Lendava za podporo." 

lendava, 50-let-badmintona-v-lendavi
Jure Zauneker
50 let badmintona v Lendavi.

Po teh govorih pa je bil čas za neformalno druženje ob jedači in pijači. 

badminton klub mladost lendava 50-let akademija