vestnik

(FOTO in VIDEO) Dejan Zečević je v 30 dneh porabil 33 tisoč kalorij

T. L., 8. 6. 2020
Aleš Cipot
Ob koncu sta si z Aninom Švendo privoščila osvežilen skok v vodo.
Šport

V mesecu dni je pretekel 470 kilometrov.

Ljudje imamo radi izzive, posebej takšne, v katerih preizkušamo svojo zmogljivost in moč, pa tudi vztrajnost. Tako se je Dejan Zečević odločil za 30-dnevni športni izziv ena. Kot pove že ime, je vsak dan naredil eno ponovitev več kot dan prej. »Začel sem 4. maja, ko sem pretekel začetni kilometer, naredil eno skleco, hrbtno in trebušno vajo, počep in vadbo zaključil s pozitivno mislijo,« opiše začetek.

izziv, dejan-zečević, one, izziv-one
Aleš Cipot
Dejan Zečević se je lotil 30-dnevnega izziva vzdržljivosti.

Brez premora je z izzivom vztrajal do konca, Zečević priznava, da je bilo obdobje vse prej kot enostavno. »Ponosen sem, da mi je uspelo. Od petnajstega dne so bile bolečine v sklepih in vezeh prisotne štiriindvajset ur na dan, a nisem obupal. Ne vem razložiti, vendar sem »padel not« in od takrat videl le svoj cilj,« pove.

Bili so vzponi in padci, najhuje mu je bilo nekaj dni pred koncem, se spominja: »Osemindvajseti dan nisem mogel hoditi od bolečin, ko sem videl na urniku 28 kilometrov, mi je postalo kar slabo. Pa vendar sem se pobral, ogrel in šel.« Na poti so se mu včasih pridružili tudi prijatelji, ko ga je v objektiv ujel naš fotograf, je bil v družbi Anina Švende in Janje Gomboc. »Petnajsti dan sem svoj izziv omenil na družabnih omrežjih. Takrat so me ljudje začeli spodbujati in spremljati. To mi je res pomagalo priti do konca,« še doda.

izziv, dejan-zečević, one, izziv-one
Aleš Cipot
Prijatelji so ga spodbujali in motivirali. Dejan se je tega res razveselil.

V 30 dneh je pretekel 470 kilometrov, naredil 465 sklec, trebušnih in hrbtnih vaj ter počepov. V 47 urah 23 min in 20 sekundah je porabil 33 tisoč kalorij. V tem času je prebral dve knjigi za dodatno motivacijo in med tekom preposlušal tri zvočne knjige.

In kaj je vodilo do tega izziva? »V mladosti sem veliko treniral in garal. Hitro sem ugotovil, da je dobra fizična pripravljenost osnova za uspeh, tako sem ustvaril uspešno plesno šolo in odlične plesalce. Ko postaneš direktor, čistilka, hišnik, trener … ti zmanjka časa zase. Iz leta v leto se počutiš slabše v svoji koži in posledično s tem trpijo druga področja. Zato je bil čas karantene odličen, da se spet posvetim športnim aktivnostim, ki jih imam rad, tako sem treniral le zase. Izziv je bil predvsem psihološke narave, ali sem še sposoben težjih naporov, predvsem pa sem spet našel samega sebe. Pred mano so razburljivi časi in novi projekti. Moje želje so velike, na te pa sem se moral tudi psihično in fizično pripraviti. Že od nekdaj mi je bilo v veselje motivirati, vlivati pogum drugim. Se mi zdi, da je ta izziv lahko dober zgled za vse, tudi naše plesalce. Namreč če je volja, se da doseči vse,« razloži.

izziv, dejan-zečević, one, izziv-one
Aleš Cipot
V 30 dneh je pretekel 470 kilometrov, naredil 465 sklec, trebušnih in hrbtnih vaj ter počepov.

Na vprašanje, ali bi še kdaj ponovil izziv, v hipu pritrdi in doda, da morajo ljudje biti pogumni pri zastavljanju ciljev, a naj se izzivov vzdržljivosti lotijo pazljivo. »Samo eno odločitev ste oddaljeni od svojih sanj. Bolj ste sposobni, kot si mislite, zato si postavite visoke cilje. Začnite zdaj s projektom, ki vas bo približal svojim sanjam,« zaključi Zečević.

izziv, dejan-zečević, one, izziv-one
Aleš Cipot
Brez prijateljev mu izziva ne bi uspelo speljati do konca.

dejan-zečević izziv one športni-izziv