vestnik

(FOTO IN VIDEO) Nožni golf: Z nogometno žogo po igrišču za golf

ABE, 5. 4. 2019
Areal
Nožni golf je vse bolj pribljubljen. 
Šport

Danes bo na golfišču v Radencih prvi uradni trening Footgolf kluba Pomurja, 13. aprila pa sledi uradna otvoritev igrišča za nožni golf v Radencih. Nožni golf je podoben običajnemu golfu, le da namesto udarjanja žogic v luknje tekmovalci v nekoliko večje luknje skušajo spraviti nogometno žogo.

Danes bo imel Footgolf klub (FK) Pomurje prvi uradni trening športa – golfa in nogometa – , ki z izjemo travnate igralne površine nimata veliko skupnih točk. A kot pravi Simon Detellbach, član FK Pomurje, gre za enega od najhitreje rastočih športov za svetu.


»Nožni golf je nov šport, ki pridobiva veliko novih ljubiteljev po svetu. Kot ime pove, gre za združitev nogometa in golfa. Namesto z golf žogo in golf palico pri nožnem golfu igrate z nogometno žogo na pravem golf igrišču. Vaš cilj je, da z brcanjem nogometne žoge spravite žogo s čim manj udarci ali brci v luknjo,« pojasni Detellbach.

342cd1fc5e3785d724d067a7e9996d9e
Fk Pomurje
Pionirji nožnega golfa v Pomurju na čelu s Simonom Detellbachom (drugi z desne)


Idejni oče nevsakdanjega športa je Nizozemec Michael Jansen, danes ambasador FIFG (Mednarodne zveze nožnega golfa). Svetovni splet razkriva, da se mu je ideja utrnila med pogovorom z nekdanjim profesionalnim golfistom Willemom Korstenom. Jansen je tako že leta 2008 organiziral prvo tekmovanje nožnega nogometa na Nizozemskem.
Nožni golf se v številnih državah igra že vrsto let, v zadnjih letih pa je doživel pravo ekspanzijo. V Sloveniji je od leta 2015, ko se je na golf igrišču na Ptuju postavilo prvo igrišče za nožni golf. Ta hip so v Sloveniji štiri aktivna igrišča: Ptuj, Bovec, Olimje in Radenci.

895c5d50afc3feb2d7263a79471cf0a3
Fk Pomurje
Igrišče v Radencih.


»Igra je primerna za vse generacije, od najmlajših pa do pozne starosti. V tujini nožni golf igra veliko število bivših nogometašev,« pove Detellbach.
Nožni golf je po taktiki igre zelo podoben golfu. Nožni golfisti z žogo za nogomet velikosti 5 igrajo od starta ali odbijališča do luknje. Tekme se igrajo na 18 lukenj, na igrišču, kjer je le devet lukenj, se igrata dva kroga. Nožni golf igramo sami ali v skupini, za šport pa potrebujemo nogometne čevlje za umetno travo ali dvorano. »Kopačke« so sicer prepovedane. Posamezna igra na 18 lukenj lahko traja do dve uri. Lahko je tudi hudomušno.


Lukenj na golf igrišču v Radencih je devet in so različnih dolžin na različnih površinah in z različnimi ovirami. Danes ob 16. bo na golfišču v Radencih prvi uradni trening FK Pomurja, 13. aprila pa sledi uradna otvoritev igrišča za nožni golf v Radencih.

6f9516d645c201c11f8599af14f0f50e
Fk Pomurje
Priprave igrišča za nožni golf v Radencih.

nožni golf šport radenci nogomet golf