vestnik

NK Tišina obeležil 60-letnico delovanja

I.B., 9. 9. 2019
Jure Zauneker
NK Tišina letos slavi 60 let delovanja.
Šport

Nogometni klub Tišina (NK) letos slavi 60 let delovanja. Ob tej priložnosti so se spomnili na vse največje uspehe ekipe, zaslužnim posameznikom pa podelili plakete in zahvalne listine.

Klub je bil ustanovljen leta 1959 na pobudo Štefana Černjaviča starejšega, ki je želel, da tudi na Tišini zaživi nogometni klub. Ob njem so bili prvi klubski igralci še Štefan Žalodec, Franc Klement, Ferdo Horvat, Janez Novak, Janez Husar, Karel Ratnik, Alojz Bagoroš, Alojz Flegar, Jože Magyar, Evgen Ružič, Evgen Hašaj, Štefan Bencak, Jože Bencak, Franc Serdt, Leopold Flisar, Jože Kreft, Jože Cener, Franc Bodanec, Jože Kuhar in Jože Toplak. Prvo tekmo je NK Tišina odigrala v Gornji Radgoni proti tamkajšnji ekipi, rezultat pa je bil 7 : 3 za gostitelje.  

tišina, občinski-praznik-občine-tišine
Jure Zauneker
60-letnico so obeležili v sklopu 19. občinskega praznika Občine Tišina.

Največji uspehi, ki so jih izpostavili na prireditvi, so polfinale slovenskega pokala, ki so ga odigrali v sezoni 1987/88 proti Mariboru, bili so prvaki Pomurske nogometne lige ter trikratni prvaki v 1. Medobčinski nogometni ligi Murska Sobota (nazadnje v sezoni 2010/2011). Ob slavju je podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan predsedniku NK Tišina Damjanu Boharju podelil plaketo, obenem pa izpostavil, da je klub v 60 letih postal znak dobrega nogometa v Pomurju. "Druženje, prijateljstvo in zdrav otrok na igrišču in v šoli so največje vrednote te družbe. Ni večjega kapitala, v katerega bi družba vlagala, kot je šport. Naša dolžnost je, da mladim zagotovimo optimalne pogoje, vendar jih moramo tudi spodbujati, da jim bo to koristilo. Če bomo imeli objekte in nikogar, ki bi jih uporabljal, potem ne bomo imeli ničesar," je dodal Kacijan na to, da si marsikateri klub želi novejše in posodobljene infrastrukture. 

tišina, občinski-praznik-občine-tišine
Jure Zauneker
Mladi so zapeli himno NK Tišina.

Plaketo za življenjsko delo je posthumno prejel Alojz Flegar, eden od ustanovnih članov NK Tišina. Bil je igralec, trener in predsednik, plod njegovega dela pa so številni igralci, ki so in še kažejo nogometni talent na zelenicah po Prekmurju in preko meja. Štefan Černjavič je dobil plaketo za posebne dosežke. Je namreč edini član v 60-letni zgodovini NK Tišina, ki je bil vpoklican v člansko A reprezentanco, sicer pa je igral za različne slovenske klube in nastopal v evropskih klubskih tekmovanjih. Zahvalne listine so prejeli živeči igralci, ki so ustanovili klub, in igrali v sezoni 1960/61. To so Štefan Bencak, Jože Cener, Evgen Hašaj, Ferdo Horvat, Janez Husar, Franc Klement, Jože Magyar, Karel Ratnik, Evgen Ružič, Franc Serdt in Štefan Žalodec. Listini sta za dolgoletno delo v klubu prejela tudi Marija in Vinko Kranjec, za dolgoletno sodelovanje pa še Občina in Osnovna šola Tišina.

nk-tišina 60-let-delovanja obletnica