vestnik

(FOTO) V Murski Soboti uradno odprli mednarodni teniški turnir

D. N., 30. 1. 2023
Aleš Cipot
Murska Sobota Open 2023
Šport

Tenis center Murska Sobota organizira pod okriljem mednarodne teniške zveze ITF mednarodni teniški turnir Murska Sobota Open 2023, ki šteje za svetovno lestvico mladink in mladincev. Turnir ranga J30, ki pomeni najnižji rang turnirja, organizator prireja ob podpori Teniške zveze Slovenije in Mestne občine Murska Sobota, zato je tekmovanje svečano odprl župan občine Damjan Anželj.

Kvalifikacijski dvoboji so potekali že minuli konec tedna, v njih je nastopilo tudi 14 Slovencev in 15 Slovenk, glavni del turnirja pa se je začel v ponedeljek in se bo sklenil v soboto, 4. februarja. 

Na turnirju nastopa 128 mladink in mladincev iz 19 držav sveta. Na kvalifikacijah je nastopilo 64 tekmovalcev, prav toliko jih nastopa na glavnem delu turnirja, do takrat potekajo tudi turnirji dvojic, na katerem nastopa 32 parov mladink in mladincev. V glavni del turnirja se je uspelo prebiti le Zali Bizjak iz Celja, od domačih igral pa sta s povabilom organizatorja nastopili Staša Šraj in Lana Križman Erlih, ki sta tekmovanje zaključili že v prvem krogu. 

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Murska Sobota Open 2023

Prvi nosilec turnirja in najvišje rangirani igralec je Poljak Szymon Janzen, prva nosilka pa je Čehinja Natalie Mala. V glavni žreb se je uvrstilo tudi 9 Slovenk in 10 Slovencev, pri dekletih nastopata tudi igralki domačega kluba iz Murske Sobote, 18-letna Anamari Žnuderl (na povabilo organizatorja) in 14-letna Ela Plošnik (postavljena kot tretja nosilka turnirja), ki sta danes na uvodni tekmi dvojic tudi zmagali, tekmovali pa bosta tudi v posamični konkurenci. 

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Ela Plošnik in Anamari Žnuderl

Kot je povedal direktor turnirja Žiga Starčič, bo ob zaključku turnirja podeljenih 16 nagrad. Prve finalne tekme bodo odigrane v petek, ko bodo podelili tudi nagrade za 3. in 4. mesto med posamezniki ter nagrade za 1. in 2. mesto med dvojicami. Tekme v petek se bodo začele ob 9. uri. 

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Murska Sobota Open 2023

V soboto se bo tekmovanje zaključilo s finali posameznikov, tekme pri fantih se bodo začele ob 10. uri, pri dekletih pa ob 11.30. 

"Veseli smo, da nam je že prvo leto delovanja centra uspelo organizirati ta turnir, saj s tem zelo pomagamo tudi domačim igralcem. Murska Sobota bo tako postala tradicionalna organizatorka mednarodnih tekmovanj tudi v prihodnje, že v letošnjem letnem programu sta predvidena dva mednarodna turnirja, poleg tega še profesionalni ženski turnir, ki ima nagradni sklad 15 tisoč ameriških dolarjev," je še dodal Starčič. 

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Murska Sobota Open 2023

Kot je povedal direktor Osteria tenis centra Janez Škraban, sega zgodovina tenisa v Murski Soboti v leto 1926, sam preporod tenisa v mestu pa je bil v začetku 80. let prejšnjega stoletja. Že takrat je bilo v centru pet zunanjih igrišč in tri dodatna, na katerih stoji prenovljena teniška dvorana, v kateri poteka mednarodni turnir. "S pomočjo članov kluba, Mestne občine Murska Sobota, poslovnih partnerjev in Teniške zveze Slovenije smo uspeli pridobiti nepovratna finančna sredstva pri Fundaciji za šport Republike Slovenije, kar nam je tudi omogočilo organizacijo turnirja," je še dodal Škraban.

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Janez Škraban, direktor Osteria tenis centra.

Mednarodni turnir je slovesno odprl župan soboške občine Damjan Anželj, ki je izpostavil, da so na občini prepoznali pomen turnirja tako za mesto kot za celotno regijo. "Želimo si, da bi tudi zato postal tradicionalen." 

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj.

Glavni sodnik tekmovanja je Timotej Jud iz Murske Sobote, ki to vlogo na mednarodnem turnirju opravlja prvič.

murska-sobota-open-2023, tenis
Aleš Cipot
Murska Sobota Open 2023

mednarodni-teniški-turnir murska-sobota-open-2023 tenis-center-murska-sobota