vestnik

Geiger v Planici novi svetovni prvak, Lanišek 12.

STA, 12. 12. 2020
Profimedia
Šport

Nemec Karl Geiger (877,2 točke) je zmagovalec posamične tekme svetovnega prvenstva v poletih v Planici, potem ko je za zgolj pol točke ugnal Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda na drugem mestu. Najboljši domači skakalec je bil z 12. mestom Anže Lanišek (777,2), ki je v finalu za nekaj veselja v slovenskem taboru poletel do 228 metrov.

Današnji finale planiške tekme je v vrhu poskrbel za razburljiv in napet četveroboj do zadnjega poleta. Geiger, ki je bil v Planici najboljši po vseh treh serijah, je na koncu za las ubranil prednost in Nemčiji prvič po letu 2004 in Severinu Freundu prinesel naslov svetovnega prvaka v poletih.

Zmagovalec zadnjih treh zaporednih tekem svetovnega pokala Granerud (876,7 točke) je z najboljšim poletom finala, pristal je pri 243 metrih, prišel povsem blizu naslova, a se je moral na koncu zadovoljiti s srebrno kolajno.

Nemški uspeh v Planici je dopolnil Markus Eisenbichler (859,3), ki je dobil dvoboj za bron z Avstrijcem Michaelom Hayböckom (845,1).

Med slovenski skakalci, na današnji tekmi je po izključitvi Timija Zajca nastopila le trojica, je glede na uvrstitev po prvem dnevu znatno napredoval le Lanišek (777,2). Domžalčan, ki mu je v finalu uspel dober polet, je s 17. napredoval na končno 12. mesto.

Bor Pavlovčič (715,5) je bil 20., Domen Prevc (712,7) pa 21.

V nedeljo na letalnici v Planici sledi še moštvena tekma. V slovensko ekipo je po zeleni luči krovne mednarodne zveze vskočil izkušeni Peter Prevc, ki se bo v lovu na čim boljši dosežek pod Poncami pridružil Lanišku, Pavlovčiču in Domnu Prevcu.

Letošnje SP letalcev bi moralo biti sicer na sporedu že marca, a ga je koronavirusna pandemija preložila na december. Tako je prvenstvo v Planici prvo veliko tekmovanje letošnje zime pred SP v biatlonu (Pokljuka), alpskem (Cortina d'Ampezzo) in nordijskem (Oberstdorf) smučanju.

smučarski skoki poleti sp