vestnik

Horvat: "Želim si znova zadeti proti Olimpiji"

Vestnik.si, 20. 11. 2020
Jure Zauneker
Tomi Horvat.
Šport

NŠ Mura je pred sobotnim derbijem z ljubljansko Olimpijo pripravila medijsko srečanje, kjer sta na vprašanja novinarjev odgovarjala igralec Tomi Horvat in trener Ante Šimundža.

S kakšnim razmišljanjem greste v dvoboj z Olimpijo?

Horvat: "Prva liga je sedaj zelo izenačena. Ekipe na lestvici so si zelo blizu. Moramo dati svoj maksimum in skušati zmagati čim več tekem, da bomo na lestvici čim višje. 

Mura in Olimpija sta klasična rivala prve slovenske lige. Kakšno Olimpijo gre pričakovati glede na to, da se pri njej večkrat dogajajo kakšne spremembe?

Horvat: "Ne glede na spremembe je Olimpija dobra ekipa, tako da nas čaka težka tekma, v kateri moramo dati vse od sebe in upati na zmago."

V čem je razlog, da sta ravno Mura in Olimpija najboljši obrambni ekipi, obe sta kot edini dobili doslej manj kot deset golov?

Horvat: "To je odvisno od same ekipe. Od tega, kako je postavljena v obrambi. Mislim, da smo mi zelo disciplinirani in na vsaki tekmi garamo za to, da ne prejmemo zadetka."

Za razliko od prejšnjega premora, ko je Mura bila v karanteni, je tokrat lahko bolje izkoristila ta premor. Vi ste bili tudi v akciji mlade reprezentance.

Horvat: "Verjamem, da so fantje zelo dobro izkoristili ta premor. Spočili smo se in smo sedaj pripravljeni na nadaljevanje prvenstva."

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
Medijsko srečanje NŠ Mura.

Kakšna je bila vaša izkušnja v mladi reprezentanci?

Horvat: "Reprezentanca je nastopila z novim selektorjem. Odigrali smo dve dobri tekmi, se spoznali in dobili tudi nekaj novih posameznikov. Mislim, da je ta reprezentančna akcija zelo dobro uspela."

Ste se s kapetanom reprezentance (Timi Max Elšnik iz Olimpije) kaj pogovarjala o sobotni tekmi med Muro in Olimpijo?

Horvat: "Da, malo sva se res pogovarjala o tem, ampak nič kaj takega. Toliko samo, da se malce pripraviva na tekmo."

Kje vidite vaše ključne prednosti v tem obračunu?

Horvat: "Ne vem, mi se na vsako tekmo pripravljamo enako. Skušali bomo doseči zadetek in ga ne dobiti, tako da upam, da bo to dovolj za zmago."

Urnik tekem v tej sezoni sega globoko v december. Je to sploh pametno? Kakšno je vaše mnenje?

Horvat: "Saj je že zdaj zelo mrzlo. Ampak mi nogometaši vedno radi igramo, tudi v takih razmerah, tako da po moje glede tega ne bo težav."

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
Medijsko srečanje NŠ Mura.

Kako komentirate prvi del prvenstva? Ste na vrhu skupaj z Mariborom in Koprom.

Horvat: "Doslej smo lahko veseli, da nam gre tako dobro. Morda bi lahko osvojili še kaj več točk, ampak moramo biti zbrani za naprej, da dobimo čim več točk, in da zmagamo čim več tekem."

Vaš trener Šimundža vedno poudarja tekmovalnost. Tudi na tekmah, kjer vam ne gre dobro, želi videti to tekmovalnost. Koliko poudarka daje temu na treningih?

Horvat: "Želimo biti vedno tekmovalni. Tudi če ne igramo ravno najbolje, skušamo iztržiti vsaj remi ali se nekako dokopati do zmage. In to želimo stalno pokazati na igrišču."

Po prvem premoru Mura ni krenila ravno najbolje v nove tekme. Kaj storiti, da ne bi znova prišlo do takšnega padca?

Horvat: "Po prvem premoru smo imeli nekaj tekem, v katerih nismo prišli do zmage, ampak to se lahko zgodi vsaki ekipi. Iz tega smo se lahko nekaj naučili in iz te situacije prišli nazaj boljši." 

Pred dvema letoma ste bili junak v Stožicah, ko ste po vodstvu Olimpije z 2 : 0 dvakrat zadeli in prinesli Muri remi. 

Horvat: "To je bila dobra tekma, dosegel sem dva zadetka. Upam, da bo tudi v soboto tako. Seveda si želim znova zadeti, to je želja vsakega nogometaša."

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
Ante Šimundža.

Ta premor je bil za Muro bolj normalen kot prejšnji. Kako ste ga izkoristili?

Šimundža: "Ravno s tega stališča, da je bilo sedaj bolj normalno glede treningov, smo zdaj naredili tisto, kar bi morali takrat. Mimo tega ne moremo in s tem smo se sprijaznili. Dejstvo pa je, da smo malo obnovili principe in osvežili ekipo, tako da verjamem, da smo naredili dobro delo."

Razlike na vrhu so zelo majhne. Kakšno tekmo z Olimpijo pričakujete?

Šimundža: "Razlike med vsemi ekipami so zelo majhne, če pogledamo lestvico. Tako da je ta v tem obdobju bolj kozmetične narave. V vsakem primeru pa pričakujemo trdo tekmo, v kateri bo treba biti zelo zbran in na visoki tekmovalni ravni. Dejstvo je, da igramo doma in poznamo to igrišče, tako da si želimo polni izkupiček. Ampak za to moramo biti v segmentih, ki sem jih omenil, na zelo visokem nivoju."

Prva tekma z Olimpijo se je končala z remijem. Pri Olimpiji se velikokrat dogajajo kakšne spremembe. Kakšno se je vam zdelo ljubljansko moštvo do tega premora?

Šimundža: "Zavedamo se, kaj je Olimpija. Ne glede na vse vzpone in padce oziroma spremembe, ki se dogajajo, je Olimpija vedno Olimpija. V vsakem primeru je to klub, ki v slovenskem nogometu pomeni določene stvari. Njene težave so njene težave, naše pa naše. Mi igramo doma in si želimo biti zelo tekmovalni, pri Olimpiji pa ravno tako gre pričakovati eno zmagovalno mentaliteto. Kako in kaj pa bo vse potekalo, bo pokazalo igrišče."

Kako to, da imata ravno Mura in Olimpija doslej najboljši obrambi?

Šimundža: "Kar se tiče nas, lahko povem, da delamo ogromno na tem. Nogomet je pač igra, ki poteka iz faze obrambe v fazo napada. Dejstvo je, da si v tem segmentu želimo narediti korak naprej iz tekme v tekmo oziroma iz sezone v sezono. Moramo še veliko delati na tem, da bomo po koncu sezone z obrambnimi zadevami in prejetimi zadetki zelo zadovoljni."

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
Ante Šimundža.

Kako komentirate nastope Tomija Horvata in Nina Koutra v reprezentančnih akcijah?

Šimundža: "A reprezentanca je postavila temelje, ki smo si jih vsi skupaj želeli. Rad bi ji čestital za prvo mesto, za dobre predstave in za dobro popotnico za naprej. Mlada reprezentanca pa je naredila neko drugačnost. Tomi in Nino sta se vrnila s pozitivnimi vibracijami. Tam so drugi ljudje, ki odločajo o tem, ampak če gledamo na te stvari od zunaj, je vse skupaj zelo pozitivno."

Kako je v taboru Mure glede poškodb? Na katere igralce ne morete računati na sobotni tekmi?

Šimundža: "Poškodbe so letos naša stalnica. Nekdo pride, nekdo gre. Imamo kar nekaj težav. Šturm ne more igrati zaradi kartonov, Lovrić in Kozar pa sta zaradi poškodb za dvoboj z Olimpijo zunaj kadra. Ampak verjamem, da bomo našli ustrezne zamenjave."

Katera pa bo vaša glavna prednost, glede na to, da se tudi pri Olimpiji precej ubadajo s poškodbami nekaterih igralcev?

Šimundža: "Naša ključna prednost je domače igrišče, če temu lahko sploh rečemo prednost. Želimo najti svoje najboljše stvari in jih vsiliti nasprotniku ter razkriti njegove slabosti."

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
Ante Šimundža.

murska-sobota, nk-mura
Jure Zauneker
NŠ Mura.

Jure Zauneker
Medijsko srečanje NŠ Mura.
medijski-termin-mure olimpija tomi-horvat ante-šimundža
Kaj zdaj berejo drugi