vestnik

Jan Copot prvak s slovensko reprezentanco U20

Vestnik.si, 26. 7. 2021
Rok Brinar
Jan Copot v akciji.
Šport

Slovenska košarkarska reprezentanca fantov do 20 let je zmagala na turnirju FIBA Challenger, nadomestku evropskega prvenstva. V ekipi je bil tudi Prekmurec Jan Copot.

Slovenska ekipa, ki jo vodi selektor Dejan Jakara, je v Heraklionu na Kreti za nasprotnice imela reprezentance Grčije, Rusije, Izraela, Belgije in Ukrajine. Poročali smo že, da je Slovenija premagala Belgijo s 74 : 59 (Copot je bil na parketu dobrih šest minut) in Ukrajino z 81 : 61 (Copot je igral dobrih pet minut in pol). V tretji tekmi je ugnala Izrael z 69 : 59 (Copot tokrat ni igral), v četrti tekmi je bila boljša od Rusije s 83 : 57 (Copot je dosegel 8 točk), v peti tekmi pa je premagala še domačinko Grčijo s 84 : 63 (Copot je prispeval eno točko). Mladi Slovenci so tako brez poraza postali prvaki, za najboljšega igralca turnirja pa je bil proglašen Gregor Glas, ki sicer nastopa za beograjski klub Dynamic VIP Pay.  

FB_IMG_1627159402422
Rok Brinar
Mladi slovenski košarkarji so prvaki brez poraza.

Jan Copot je zadnja tri leta igral v prvoligaškem klubu Hopsi Polzela, prihodnjo sezono pa bo del ekipe kluba Zlatorog Laško. Pred tem je z mladinsko ekipo kranjskega Triglava osvojil tretje mesto in s kadetsko ekipo drugo mesto v državnem prvenstvu. Tudi z mladinci Hopsov so bili slovenski podprvaki in s člani Hopsov pokalni podprvaki.

Svojo košarkarsko pot je začel v mlajših selekcijah Radenske Creativa Sobote in jo nadaljeval v članski tretjeligaški ekipi soboškega košarkarskega kluba. V članski ekipi je znanje pridobival pri trenerju Petru Juteršniku, njegove prve korake v svet košarke pa je vodil trener Simon Moravec.

Jan je pokazal, da lahko z vztrajnostjo in predanostjo uspejo tudi mladi košarkarji iz pomurske regije.

košarka u20 jan copot kreta