vestnik

Kako se je Meteorplast iz Ljutomera prebil v prvo ligo

Vestnik.si, 11. 4. 2021
Anton Goznik
V odločilnem dvoboju za naslov prvaka so Ljutomerčani odpravili Extrem iz Sodražice.
Šport

Klub malega nogometa Meteorplast je v 2. slovenski futsal ligi že krog pred koncem postal prvak in se tako uvrstil v prvo ligo v naslednji sezoni.

Klub malega nogometa Meteorplast je na prelomu tisočletja igral vidno vlogo v najmočnejšem tekmovanju v futsalu pri nas, po dveh desetletjih pa bo prihodnjo sezono spet nastopil v prvi slovenski futsal ligi (1. SFL), ki jo sestavlja deset ekip. Po tretjem mestu v sezoni 2019/20 si je ljutomerska vrsta pod vodstvom trenerja Tomislava Novaka v tej sezoni krog pred koncem prvenstva v 2. SFL priborila naslov prvaka. V Ljutomeru je premagala Extrem iz Sodražice, ki je v Prlekijo prišel kot drugouvrščena ekipa lige, s kar 8 : 1. Meteorplastu je ostalo še gostovanje v Benediktu, a so bili dvoboji zaradi »lockdowna« preloženi.

futsal, meteorplast, prvaki
Anton Goznik
Matija Zavasnik je iz rok člana IO NZS Vlada Močnika prejel pokal za prvo mesto v 2. SFL.

Leta 2012 se je vodstvo kluba, ki mu predseduje Saša Makoter, odločilo, da začne na državni ravni tekmovati z mlajšimi selekcijami. »Začrtali smo strategijo, ki smo ji vztrajno sledili. Za igranje futsala smo privabili številne mlade iz celotne regije. Postali smo eden redkih slovenskih futsal klubov, ki imajo ekipe v vseh starostnih kategorijah pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Strokovno delo je obrodilo sadove. Naše ekipe so v preteklosti posegale po najvišjih mestih v kategorijah U13, U15 in U17, vedno več naših igralcev pa se je znašlo na seznamih selektorjev mlajših reprezentančnih selekcij. Prepričan sem, da bi bili z mlajšimi selekcijami v vrhu tudi v tej sezoni, a se je marca nadaljevalo le prvenstvo za selekcijo U19,« pravi Makoter, ki je pred dvema letoma v klub privabil Novaka, prej vrsto let trenerja ekipe iz Benedikta. »Pred sezono 2019/20 smo sprejeli odločitev, da se bodo v naši članski ekipi, pod budnim očesom izkušenega Novaka, kalili mladi igralci, tem pa smo dodali nekaj izkušenih igralcev. Prvo sezono smo okusili konkurenco, v sezono 2020/21 pa smo vstopili z željo, da osvojimo naslov in se neposredno uvrstimo v 1. SFL. To nam je tudi uspelo,« nadaljuje Makoter.

V sezoni, ki jo je zaznamovala epidemija, je Meteorplast od devetih prvenstvenih dvobojev na osmih zmagal in enkrat igral neodločeno z razliko v danih in prejetih zadetkih 55 : 14. »Veseli nas, da so pri uspehu sodelovali tudi igralci, ki so še najstniki in so pravi zaklad kluba za prihodnje sezone. Zavedamo se, da bo tekmovanje v prvoligaški konkurenci veliko težje, vendar ob takšni volji, kot jo kažejo igralci na treningih in tekmah, se ne bojimo, da se uspehi ne bi nadaljevali. A gremo korak za korakom. Prvo sezono želimo doseči le obstanek.«

Meteorplast se je v tej sezoni uvrstil tudi v četrtfinale slovenskega pokala. Za nastop na sklepnem turnirju štirih najboljših ekip se bo pomeril z Oplastom iz Kobarida. Dvoboj je predviden 23. aprila v Kobaridu. »Na tej tekmi, če bo do nje zaradi epidemije sploh prišlo, bomo videli, ali smo s sedanjo ekipo konkurenčni prvoligaškim rivalom. Ta tekma, na kateri bomo igrali za zmago in napredovanje, bo že pokazala našo vrednost,« dodaja Makoter, ki si nadaljevanje prvenstva želi tudi zaradi odličnega izhodišča selekcije U19. Ta je v boju za naslov državnega prvaka, po osmih odigranih dvobojih je z 22 točkami poleg Silika z Vrhnike in Litije na vrhu lige, ki jo v tej sezoni sestavlja kar 14 ekip.

futsal, meteorplast, prvaki
Anton Goznik
Tomislav Novak je popeljal Meteorplast med prvoligaše.

Meteorplast v sezoni 2020/21

Klemen Anžel, Jakob Žuman, Filip Repič, Tine Mikl (vratarji), Aljaž Goznik (12 zadetkov), Aljaž Ruis (6), Alen Ruis (6), Adrijan Trstenjak (5), Domen Školiber (5), Matic Goznik (5), Kristian Škerget (kap., 4), Matjaž Tigeli (4), Davorin Šnofl (3), Rok Buzeti (2), Denis Kramar (1), Matija Zavasnik, Žiga Tkalčič, Tilen Rajter, Rok Šnofl.

Meteorplast futsal druga-liga prvak
Kaj zdaj berejo drugi