vestnik

Kakšne smuči izbrati? Vodič za izbiro pravih smuči

Vsebino omogoča Spletnik, 25. 10. 2021
Arhiv
Alpske smuči Fischer.
Šport

Če se na smuči ne spoznamo in se nakupa lotevamo prvič, zna biti to zelo zahtevna naloga, ki nam bo vzela veliko časa. Izbrati moramo pravo dolžino, trdoto in vrsto smuči. Vedeti moramo kakšno smučanje nam ustreza in kakšen teren smučanja bomo izbrali.

Zato se je pred nakupom potrebno vprašati sledeče: 

1. Kakšno je moje znanje smučanja?

- začetnik,

- rekreativec,

- dober rekreativec,

- profesionalec.

2. Kako hitro smučam? 

- počasi,

- zmerno,

- hitro,

- zelo hitro.

3. Po kakšnem terenu bom smučal? 

- urejene proge,

- izven proge,

- vsi tereni,

- turno smučanje.

4. Kakšna je dolžina zavoja, ki mi najbolj ustreza?

5. Koliko dni na leto smučam?



Ko si boste odgovorili na zgoraj zastavljena vprašanja, bo izbira smuči že veliko lažja. 

Dolžina smuči

Kakšno dolžino izbrati je seveda odvisno od našega znanja in terena smučišča. Izbira dolžine je odvisna tudi od naše višine in teže. Če delamo krajše zavoje, bomo izbrali smuči, ki imajo krajši radij. Če delamo daljše zavoje, bomo izbrali smuči z večjim stranskim lokom.

fischer-smuci
Arhiv
Fischer smuči.

Stranski lok smučke

Stranski lok ali radij nam omogoča zavijanje po robnikih. Ker imajo smuči poudarjen stranski lok, jih smučarji lažje obvladajo in tako hitreje napredujejo. Pri začetnikih je pomembno, da je smučka dovolj mehka in lahko vodljiva.

Ko vozimo in zavijamo po robnikih, se smuči upognejo in zavijejo. Bolj, ko se mi nagnemo in obremenimo smučko, bolj se bodo upognile in posledično bolje zavile. Zavijanje je seveda odvisno tudi od radija, ki ponazarja obliko zavoja.

Manjši radij = krajši zavoj

Večji radij = daljši zavoj

Širina smuči

Poleg dolžine ne smemo zanemariti tudi širine smuči. Gre za meritev širine na sredini smuči, kjer je najožja točka. Manjše širine med zavoji omogočajo hitrejše prehajanje z robnika na robnik. Smuči, ki so širše v sredini so lažje vodljive in so bolj plovne v celcu ali mehkem snegu. Zadnja leta so širše smučke bolj privlačne (freeride).

Kaj pomeni vsaka širina: 

- 109-140 mm smuči za vožnjo po celcu.

- 95-110 mm široke (freeride smuči).

- 83-96 mm so vsegorske (all-mountain) smuči za smučanje izven terena.

- 75-86 mm vsegorske smuči za urejene in neurejene terene.

- 67-76 mm smuči za zarezovanje zavojev na urejenih smučiščih.

- 63-68 mm smuči za tekmovalno zarezno tehniko.

Vrste smuči

Poznamo različne vrste smuči za različne terene:

All-Round smuči

Pod all round smuči najdemo slalomske in veleslalomske smuči. Gre za univerzalne in mehkejše smuči. Tu se uporablja rocker tehnologija, kar pomeni podaljšano krivino smuči.

All-round smuči so namenjene smučarjem, ki uživajo na urejenih progah in izvajajo lahko krajše ali daljše karving zavoje.

Freestyle smuči

Že ime nam pove, da so namenjene smučarjem, ki izvajajo prosti slog in skačejo v parkih, snežnih kanalih in railih. Imajo dvojno krivino, kar omogoča vožnjo naprej in nazaj.

Pod smučarskimi čevlji so ojačane, vezi pa so postavljene točno na sredini same smučke. Začetniki izberejo smuči z bolj poudarjenim lokom. Boljši smučarji pa izberejo bolj simetrične smuči, ki se obnašajo na obeh straneh enako.

alpske-smuci
Arhiv
Alpske smuči.

Freeride smuči

Gre za smučanje izven urejenih terenov. Namenjene so bolj izkušenim smučarjem, ki smučajo čez klife, po pobočjih pršiča, strmini….Opremljene so s tehnologijo rocker, saj smučka lažje drsi po strmini in cevcu.

Širina smuči je širša (preko 100 mm), kar smučki da stabilnost in poveča njeno plovnost. Glede na znanje smučarja, pa se odločimo tudi za trdoto samih smuči. Mehkejše smučke pa bodo izbrali tisti, ki bolj uživajo po pršiču. Vezi v večini niso zraven in jih je potrebno dokupiti.

Racing smuči

Gre za vrhunske smuči, ki jih razvijajo skupaj z profesionalnimi smučarji. Vključujejo vse tehnologije, ki so bile preizkušene in razvite. Delimo jih na slalomske in veleslalomske smuči.

Slalomske smuči izberejo tisti, ki uživajo v krajših in hitrih zavojih radija 11 do 13 m. Veleslalomske smuči bodo izbrali tisti, ki smučajo zelo hitro in uživajo v daljših zavojih, radija od 17-20 m. Te vrste smuči zahtevajo več znanja in izkušenj.

Turne smuči

Izberejo jih tisti, ki radi hodijo v hribe in se na cilju spustijo navzdol. So podobne freeride smučkam, saj so široke in imajo rocker tehnologijo, glavna razlika pa je v teži, saj so od vseh smuči te najlažje. To jim omogoča lažjo in večjo plovnost.

Začetniki naj posegajo po ožjih smučkah, bolj izkušeni pa naj se preizkusijo v širokih turnih smučkah.

Otroške smuči

So namenjene otrokom in začetnikom. Pri otroških smučeh bodite pozorni na dolžino, ki naj bo 15-20 cm krajša od višine otroka. Če otrok že dobro smuča je lahko dolžina smuči le 10 cm krajša od višine otroka.

Smuči za začetnike

Začetniki radi smučajo po gladkih pobočjih brez ovir in grbin in v večini niso ljubitelji velike hitrosti. Najbolje se boste počutili na srednje širokih in širokih strminah, kjer boste imeli dovolj prostora in časa za zavoj. Smučke naj bodo namenjene urejenemu in obdelanemu terenu.

Ker začetniki delajo v večini krajše zavoje naj bo radij smuči od 10 do 14 m saj je krajša smučka lažje vodljiva. Sem spadajo smuči dolžine 150-165 cm. Priporočamo smuči z enostavno konstrukcijo brez dodatnih ojačitev z univerzalnim stranskim lokom.

Dolžina smuči naj bo nekje 10 do 15 cm manj, kot je višina smučarja. Nastavitev vezi je lahko manjša, da se pri padcu smučka hitreje odpne.

oprema-za-smucanje
Arhiv
Oprema za smučanje.

Ne pozabite v svojo opremo vključiti tudi smučarske torbe za pancerje in ostalih dodatkov, ki jih pri smučanju potrebujete.

Začetniki naj izbirajo med sledečimi smučkami: 

- All-round smuči

- Lahke in ožje Fischer turne smuči, če imate radi turno smučanje

- Dolžina naj bo vsaj 10-15 cm krajša od višine smučarja

- Smučke naj nimajo prevelikega radija, ker daljši radij pomeni, da je težje narediti krajši zavoj

- Preverite trdnost smučk, da ne bodo pretrde.

V podjetju Fischer so poskrbeli, da najdete vse vrste smuči od začetniških, freestyle do turnih smuči. Fischer ponuja alpske slalomske in alpske veleslalomske smučke.


Smuči za rekreativce

Rekreativci radi smučajo po urejenih in neurejenih terenih. Ker so z leti že bolj izkušeni, si želijo odkriti še kaj več. Zato že dosegajo višje hitrosti in rajši delajo daljše zavoje.Z leti se lahko njihov stil smučanja spremeni. Zato jim priporočamo sledeče smuči, ki so odvisne od terena:

- Boljše in malce trše all-round smuči (za urejena smučišča)

- Freeride smuči, naj bodo prilagojene znanju smučarja (mehkejše manj izkušenim, trše bolj izkušenim) – izven smučišča

- Začetniške Fischer turne smuči, ki naj ne bodo preširoke (manj kot 100 mm)


Vrhunske smuči za izkušene

Smučarji, ki vsako leto smučajo, imajo vsaj deset ali več smučarskih dni in uživajo v hitrosti, agresivnih zavojih in jim kakršenkoli teren ne predstavlja ovir, priporočamo sledeče smučke:

- Racing smučke, kjer lahko izkoristijo svoje znanje in izkušnje

- Širše in daljše smuči za turno smučanje

- Freestyle smuči. Tukaj gre predvsem za vaše izkušnje na snegu ter terene, katere želite presmučati. 

smuči vodič prave-smuči