vestnik

Kasaška akademija: Prleki znova razred zase

Miha Šoštarič, 14. 3. 2020
Miha Šoštarič
Jimpeto Joy z Dušanom Zorkom je dobil najpomembnejšo dirko lanskega leta.
Šport

Nagradi za življenjsko delo Antonu Slaviču iz Šalincev in Jožetu Ostercu iz Bunčanov.

Fužinski grad v Ljubljani je bil prizorišče Kasaške akademije, posebne slovesnosti Kasaške zveze Slovenije, na kateri podelijo nagrade najboljšim v preteklem letu. Med dobitniki nagrad so bili številni Prleki, ki uspešno nadaljujejo tradicijo svojih prednikov na področju reje in tekmovanj kasačev.

Najboljši voznik lanskega leta je postal Janko Sagaj iz Ključarovcev, ki je v 53 nastopih zabeležil 16 zmag, 8 drugih in 10 tretjih mest.

Janko Sagaj
Miha Šoštarič
Janko Sagaj si je pridobil naziv najboljši voznik leta 2019.

Za najboljšega trenerja leta 2019 je bil razglašen Zvonko Osterc iz Križevcev pri Ljutomeru. Njegovi konji, v treningu jih ima sedem, so lani zabeležili 19 zmag (10 v Italiji, 9 v Sloveniji), 9 drugih in 8 tretjih mest. Z nagradami pa so prislužili več kot 37 tisoč evrov.

Do štirih zmag v rejskih dirkah v lanskem letu so konje popeljali člani Kasaškega kluba Ljutomer. Tako so se na Kasaški akademiji v Ljubljani spomnili Analine z Mitjem Slavičem iz Ključarovcev za zmago v državnem prvenstvu triletnikov, Jimpeto Joya z Dušanom Zorkom iz Borecev za zmago v derbiju, Tars Starsa z Jankom Sagajem za slavje v Šampionatu Slovenije in Peterko I z Markom Slavičem iz Ključarovcev za prvo mesto v Jesenskem kriteriju.

V središču pozornosti tokratne Kasaške akademije sta bila starosti slovenskega kasaškega športa, člana Kasaškega kluba Ljutomer Anton Slavič iz Šalincev in Jože Osterc iz Bunčanov, ki sta za dosežke, tako na rejskem, kot tekmovalnem področju, prejela nagradi za življenjsko delo.

Posebni nagradi za prvi zmagi v karieri sta prejela Rok Brunec iz Veržeja in Marko Slana iz Bolehnečicev, Mitja Slavič iz Ključarovcev je bil nagrajen za zmago v madžarskem derbiju s kobilo Zseneroz, Kasaško rejsko združenje Slovenije pod vodstvom Mojce Nushol iz Cezanjevcev v ljutomerski občini pa za organizacijo razstave enoletnikov.

kasaška-akademija kasaška-zveza-slovenije