vestnik

(KONFERENČNA LIGA) Kdo so rdeče-črni iz Rennesa?

Tomo Köleš, 21. 10. 2021
profimedia.si
Rennes je pred kratkim ugnal PSG.
Šport

V 3. krogu evropske konferenčne lige bodo nogometaši Mure danes ob 18.45 v Ljudskem vrtu v Mariboru gostili francoski klub Rennes (televizijski prenos na Kanalu A in Areni Sport 1). Videti je, da jih čaka še težja naloga kot na gostovanju pri Tottenhamu. V Londonu namreč nihče ni pričakoval čudeža od njih oziroma kakšne točke, tokrat pa bi se morali boriti za vsaj neodločen izid, saj igrajo – pogojno rečeno – doma, vendar so hitri in učinkoviti Francozi v zadnjih tednih v odlični formi.

V tej skupini konferenčne lige imajo Francozi že štiri točke, potem ko so z 2 : 2 remizirali doma s Tottenhamom, ki velja ob Romi za glavnega favorita konferenčne lige, nato pa z 2 : 1 slavili še v Arnhemu pri Vitesseju. Mura nima še nobene točke, saj je utrpela poraz tako z Vitessejem (0 : 2) kot Tottenhamom (1 : 5). V Mariboru bo po Rennesu gostila še Tottenham, čakata pa jo še izjemno zahtevni gostovanji na Nizozemskem in v Franciji.    

Viharni Rennes ali Stade Rennais

Rennes se od leta 1971 uradno sicer imenuje Stade Rennais, vendar ga tako ne kliče skoraj nihče. Klub iz prestolnice Bretanje je bil ustanovljen pred 120 leti, doslej je bil trikrat francoski pokalni prvak, nazadnje leta 2019. V minulem državnem prvenstvu je končal na tretjem mestu. Rdeče-črni, kakor je vzdevek nogometašev, so po desetih krogih nove sezone na sedmem mestu francoske prve lige. Imajo 15 točk, štiri zmage, tri remije in tri poraze. V 10. krogu so na gostovanju že v prvem polčasu razbili Metz in povedli s 3 : 0, kar je bil tudi končni izid. Zadeli so Gaëtan Laborde, Kamaldeen Sulemana in Martin Terrier. Zanimivo je, da so vsi trije zadetki padli po istem principu. Kapetan Rennesa, malijski reprezentant Hamari Traore, je pobegnil po desni strani in nato podal do vrat, njegovi soigralci pa so samo pospravljali žogo v mrežo. Kako viharno igrajo nogometaši Rennesa, priča začetek drugega polčasa, ko so praktično samo v enem napadu streljali s »škarjicami«, zadeli prečnik in poskušali z volejem. Branilce Mure čaka mamutsko delo, saj je Laborde trenutno s sedmimi zadetki celo najboljši strelec francoskega prvenstva, Ganec Sulemana pa je doslej dosegel štiri gole. V 9. krogu je Rennes na svojem stadionu Roazhon Park, ki sprejme slabih 30 tisoč gledalcev, premagal celo »vsemogočni« PSG z 2 : 0, strelca sta bila Laborde in Flavien Tait.  

rennes navijaci re
Reuters

V vratih Rennesa je bil na obeh tekmah Alfred Gomis, prvi vratar senegalske reprezentance, morda pa se bo 55-letni trener Bruno Genesio, ki je večino svoje igralske kariere preživel pri Lyonu, na dvoboju z Muro odločil za izkušenega čuvaja mreže Romaina Salina. Našim ljubiteljem nogometa bo vsekakor najbolj znan hrvaški reprezentant Lovro Majer, nekdanji igralec zagrebškega Dinama in Lokomotive. 

Največji rival Rennesa v Franciji je Nantes, njun medsebojni obračun velja za največji bretonski derbi. Čeprav se navijači Rennesa uradno niso politično opredelili, so znani kot goreči nasprotniki rasizma, neofašizma in diskriminacije ter ponosno izkazujejo svojo bretonsko identiteto. Pred tekmo z Muro se tako kot klubski veljaki s soboškim moštvom niso pretirano ubadali, le nekaj navijačev je javno izrazilo mnenje, da se v Mariboru »ne bi smelo končati slabo za Rennes«. Peščica privržencev pa je izrazila skrb glede premajhne motivacije kluba za srečanje v Sloveniji, saj je ta že začel prodajati vstopnice za dvoboje Rennesa doma s Strasbourgom, Muro in Vitessejem, medtem ko gostovanje v Mariboru potiska na stranski tir. Morda bi bila lahko v tem največja priložnost Sobočanov za presenečenje.     

konferenčna-liga nš-mura stade-rennais