vestnik

Ante Šimundža: "Naša pričakovanja so zelo visoka"

Vestnik.si, 16. 9. 2020
Aleš Cipot
Ante Šimundža.
Šport

V improviziranem novinarskem središču pod šotorom ob soboškem mestnem stadionu Fazanerija je NŠ Mura pred večerno evropsko tekmo z Aarhusom iz Danske pripravila konferenco.

Zavedamo se pomembnosti in težavnosti tekme in evropskega tekmovanja. Nasprotnika smo analizirali in vemo, kaj so njegove kakovosti in kaj njegove slabosti. Poskušali bomo speljati tekmo čim bolj v našo korist in verjamem, da bomo pri tem uspešni," je uvodoma dejal trener Ante Šimundža. 

"Res smo dobro analizirali nasprotnika, ampak predvsem se bomo osredotočili na naš način igre. Skušali bomo zmanjšati njihove prednosti in jim vsiliti naš način," je povedal kapetan Alen Kozar.

"Mislim, da nas čaka težka in trda tekma. Vemo, da ima Aarhus nekaj fizično zelo močnih posameznikov. Poskušali se bomo na to prilagoditi in uveljaviti stvari, v katerih smo mi v prednosti," pa je dejal standardni član prve enajsterice Klemen Šturm.

Nato so vsi po vrsti odgovarjali na vprašanja slovenskih novinarjev. Prvi je bil na vrsti Ante Šimundža.

tiskovna-konferenca, mura, aarhus
Aleš Cipot
Novinarska konferenca Mure pred jutrišnjo tekmo proti Aarhusu.

Kaj ste se naučili o nasprotniku? Kakšen nogomet igra danska ekipa?

"Ker gre za skandinavsko ekipo, vemo, da to pomeni visok tempo skozi celotno srečanje, ogromno dvobojev in čvrstosti ter velik poudarek na prekinitvah v fazi napada."

Kako drugačna bo ta tekma od srečanj v slovenskem prvenstvu?

"Toliko, kolikor pač zahteva evropska tekma. Slovensko prvenstvo in pokal sta dve različni tekmovanji, tretje pa je evropsko tekmovanje. Gre samo za eno srečanje, ki odloča o napredovanju, za tako imenovani nokavt način. Čim bolj bomo skušali vsiliti naš način igre in biti samosvoji. Verjamem, da bo ob tem nasprotniku toliko težje. Če bomo sprejeli njegov način igre, ne bo v redu, ker bo to voda na njegov mlin." 

Kolikšna prednost je, da igrate na domačem igrišču, čeprav ne bo gledalcev?

"Gotovo je to prednost. Mi poznamo to igrišče, oni pa ne. Vemo, kako se odbija žoga in kakšne so značilnosti našega igrišča. V vsakem primeru je to manjša prednost, ni pa tolikšna, da bi se lahko nanjo zanašali. Morali bomo biti zelo čvrsti, delavni in konkretni, če želimo uspeti." 

Kje lahko presenetite Dance?

"Presenetimo jih lahko predvsem z našo drznostjo in našim načinom igre. V kolikor nam bo to uspevalo v čim večji meri, se toliko bolj lahko nadejamo končnega uspeha."

Boste igrali s tremi ali štirimi branilci?

"S tremi ali štirimi." (smeh)

tiskovna-konferenca, mura, aarhus
Aleš Cipot
Alen Kozar.

Naslednji je odgovarjal Alen Kozar.

Kako lahko Mura izniči to čvrstost v dvobojih, ki je bolj značilna za skandinavska kot pa slovenska moštva?

"Že skozi celo slovensko prvenstvo se zavzemamo za to, da bi nam sodili bolj po evropskih standardih ter dopustili več dvobojev in čvrstosti. Upam, da se bomo na to dobro prilagodili, in te stvari, za katere se zavzemamo, tudi prenesli na prizorišče evropske tekme." 

Koliko izkušenj ste glede tega dobili v evropskih tekmah z estonsko in lani z izraelsko ekipo?

"Spoznali smo, da se v slovenskem prvenstvu v glavnem ne sodi tako kot v evropskem nogometu, vendar si želim, da bomo to, kar smo se naučili doslej iz evropskih tekem, znali prenesti tudi v tokratno tekmo."

Mura doslej v novi sezoni na štirih uradnih dvobojih še ni dobila zadetka. Kakšno sporočilo je to za Dance?

"To nas navdaja z dodatnim upanjem in optimizmom. Toda sedaj se igra samo ena tekma, in tudi če dobimo gol med srečanjem, to še nič ne pomeni. Tudi sami lahko damo zadetek in na koncu še vedno napredujemo."  

Na koncu pa še Klemen Šturm.

tiskovna-konferenca, mura, aarhus
Aleš Cipot
Klemen Šturm.

Kako fantje v ekipi Mure prenašate to preskakovanje s slovenskih na evropske tekme? Kolikšna prednost je to, da ste v večjem tekmovalnem ritmu kot pa Aarhus, ki je šele začel s prvenstvom?

"Vsak igralec si želi igrati evropske tekme. Mislim, da zato nimamo posebnih težav glede tega prilagajanja. Fantje radi igramo na evropskem nivoju. Imamo že izkušnje iz lanskega leta in te bomo skušali sedaj čim bolj izkoristiti."

Kdo je favorit v jutrišnjem dvoboju?

"Gotovo je to danska ekipa. Mi pa bomo naredili vse, kar je v naši moči, da to spremenimo."

Pri Muri vsaj glede okuženosti s covid-19 nimajo težav, saj so bili na testu vsi negativni. Večji problem je poškodba Matica Maruška, zaradi katere še vedno ni v optimalni formi, in je vprašanje, če bo lahko nastopil.

Novinarska konferenca danskega kluba je odpadla, v Slovenijo pa naj ne bi pripotoval niti en danski novinar, saj bi ga drugače menda čakala karantena. Nogometaši Aarhusa so že opravili svoj trening. Dvoboj NŠ Mura - AGF Aarhus bo v četrtek ob 20.15, prenašal pa ga bo kanal Sportklub. Če ga nimate, se še vedno lahko odpravite v eno od čarno-bejlih gostiln. 

tiskovna-konferenca, mura, aarhus
Aleš Cipot
Novinarska konferenca Mure pred jutrišnjo tekmo proti Aarhusu.

Aleš Cipot
Trening Mure dan pred tekmo proti Aarhusu so obiskali Black Gringosi
novinarska-konferenca mura aarhus klemen-šturm alen-kozar