vestnik

Soboška občina se odpoveduje odmevni kolesarski dirki

T. M., 25. 2. 2020
Niko Časar
Dirka po Sloveniji
Šport

Kolesarska dirka po Sloveniji, cilj prve etape je bil leta 2018 ravno v središču Murske Sobote, lani pa je bila v drugih delih Slovenje, se letos spet vrača v Pomurje, a zagotovo ne bo na ulicah regijske prestolnice.

Poleg tega, da je središče Murske Sobote trenutno razkopano zaradi prenove Slovenske ulice, so se po besedah soboškega župana Aleksandra Jevška tako odločili tudi zaradi nesprejemljivega predloga organizatorja dirke, po katerem bi občina sofinancirala prireditev v višini 54 tisoč evrov. »To je za nas previsok znesek, čeprav se zavedamo pomembnosti promocije regije. Zato je pomembno, da v prihodnje, ko bomo v Pomurju sodelovali pri organizaciji tovrstnih prireditev, to naredimo z denarjem celotne regije in ne samo z denarjem mestne občine,« pravi Jevšek.

Odločitev soboške občine je nekoliko prekrižala načrte tudi organizatorjem dirke. Kot pojasnjuje Bogdan Fink iz kolesarskega kluba Adria Mobil Novo mesto, ki je glavni organizator dirke, morajo zaradi odločitve soboške občine iskati nadomestno lokacijo, na kateri bo cilj prve etape. Kot pred dvema letoma bi moral biti start prve etape v Lendavi, cilj pa v Murski Soboti. Po besedah Finka zaenkrat še vedno sledijo prvotnemu načrtu, po katerem bo start v Lendavi, v primeru, da ne bi našli nadomestne ciljne lokacije, se lahko zgodi tudi, da bodo prvo etapo v celoti umaknili iz Pomurja. Pri tem dodaja, da pri izvedbi dirke sodelujejo tudi nekatere manjše pomurske občine, zato je prepričan, da bodo našli ustrezno rešitev. Kot še pove, je možno tudi, da bi bila tako začetek kot cilj etape v istem mestu. Fink več podrobnosti o letošnji dirki ne želi razkriti, dokler ne bodo dokončno dogovorjeni o vseh podrobnostih. Program bodo uradno predstavili aprila, znano pa je, da bo dirka od 10. do 14. junija, in da bo imela tudi letos pet etap. Dirka po Sloveniji je medijsko izjemno odmeven dogodek, ki ga pokriva tudi mednarodna televizijska mreža Eurosport, na kateri bodo dirko prenašali v 140 državah na štirih kontinentih.

Maja letos pa bo v bližini Pomurja še en odmeven kolesarski dogodek. Od 9. do 11. maja bodo namreč na Madžarskem prve tri etape slovite kolesarske dirke Giro d'Italia, pri tem bo cilj tretje etape nedaleč od slovensko-madžarske meje v Nagykanizsi.

kolesarska-dirka murska-sobota