vestnik

(FOTO) Končala se je 28. likovna kolonija Izak Lipovci

Jože Gabor, 19. 9. 2020
Jože Gabor
Likovna kolonija Izak
Šport

V vaškem domu v Lipovcih so pripravili priložnostno razstavo likovnih del, ki so nastala na 28. likovni koloniji Izak Lipovci.

Likovno kolonijo, ki je potekala od ponedeljka do petka, je organiziralo Društvo za napredek umetnosti Aquila Lipovci. Odprtje priložnostne razstave je bilo letos zaradi pandemije na prostem pred vaškim domom, v kulturnem programu pa je nastopil Moški pevski zbor Lipovci. Obiskovalce odprtja razstave so nagovorili: predsednica Društva za napredek umetnosti Aquila Lipovci Jožica Jakob, umetniški vodja likovne kolonije Igor Banfi in beltinski župan Marko Virag.

Likovna kolonija je prejšnja leta bila mednarodna, saj so na njej gostili tudi več kot deset likovnikov iz Slovenije in tujine, letos pa so jih zaradi pandemije povabili le šest iz Slovenije. Iz pokrajine ob Muri so bili trije: Maša Mlinarič iz Lipovec, Mitja Stanek iz Radencev in Igor Banfi, ki je iz Murske Sobote, sedaj pa živi v Brezovci pri Ljubljani. Jana Dolenc je prišla ustvarjat v Prekmurje iz Tolmina, Milena Gregorčič iz Ljubljane, Gregor Pratneker pa iz Maribora. Mitja Stanek je ustvaril kiparsko, ostali pa slikarska dela.

Ob ustvarjanju so organizirali še pohod po Izakovi poti, delavnico o užitnih divjih rastlinah in drugo, sodelujoči umetniki pa so spoznavali tudi Lipovce z okolico ter prekmursko kulinariko, je povedala Jožica Jakob. Lipovci so doslej na 28 likovnih kolonijah gostili vrsto priznanih slikarjev in kiparjev iz Slovenije in tujine, ki so jim v Lipovcih zagotovili take pogoje, da so lahko res ustvarjali kakovostna likovna dela, je dodal Igor Banfi. Tudi tokrat je v ustvarjenih likovnih delih čutiti duh in utrip pokrajine, naravnega okolja in ljudi v Lipovcih in okolici.

likovna-kolonija izak lipovci