vestnik

Čontala pred derbijem z Mariborom: "Mi od svoje filozofije ne bomo odstopili"

Vestnik.si, 12. 3. 2022
Aleš Cipot
Izjava pred tekmo z Mariborom
Šport

Pred nedeljskim derbijem 27. kroga PLT med vijoličastimi in črno-belimi so pri Muri pripravili medijski termin, kjer sta na vprašanja odgovarjala kapetan Alen Kozar in trener Damir Čontala.

Koliko lažje je iti na derbi z Mariborom po zmagi nad Olimpijo in nizu treh dobrih tekem?

Alen Kozar: "Zdaj smo si nabrali točke, ki smo jih potrebovali, in v klub je prišla pozitivna energija. Videli smo, kaj nam pomenijo naši navijači."

Po tisti tekmi z Radomljami, ko ste bili povsem neprepoznavni, Mura zdaj kaže popolnoma drugo podobo.

Alen Kozar: "Res je. Prelomno je bilo srečanje s Celjem, kjer smo dobili energijo, ki smo jo rabili. Še vedno nam ne gre vse tako, kot bi si želeli, saj hitro dobivamo gole, potem ko jih sami damo. Ampak zdaj smo tudi mentalno dosti bolje pripravljeni, tako da bomo v Maribor šli po čim boljši rezultat."  

Kakšno tekmo pričakujete v Mariboru?

Alen Kozar: "Maribor zdaj v Kidričevem ni zmagal, v ekipo pa se bo vrnil Mudrinski. Pričakujemo napadalen Maribor, ki bo v boju za naslov prvaka iskal vse tri točke. Vendar imamo mi svojo računico in se želimo vrniti v Mursko Soboto prav tako s tremi točkami."

Kje lahko Mura išče svoje priložnosti?

Alen Kozar: "Morali bomo biti čim bolj kompaktni in ne dopustiti Mariboru, da bi prihajal do priložnosti po podajah s strani, saj je Mudrinski izredno iznajdljiv v kazenskem prostoru. Moramo ostati čvrsti in izkoristiti priložnosti iz protinapadov. Vemo, da zdaj dosegamo veliko zadetkov, popraviti pa moramo obrambo."

Tekma z Olimpijo je zahtevala veliko moči. Bo dovolj časa za regeneracijo?

Alen Kozar: "To so take tekme, kjer ne razmišljaš o utrujenosti. Tu ritem tekmovanja sploh ni pomemben. Zaradi tega se tudi psihološko bolje pripraviš in mislim, da s tega vidika ne bo nobene težave."

Maribor bo moral po dveh slabih rezultatih vreči vse sile v napad. To pa bo tudi priložnost za Muro, ki je znana po hitrih protinapadih predvsem po bokih.

Alen Kozar: "Takšne ekipe, ki rade igrajo in se ne posvečajo toliko branjenju, nam v velikih tekmah zelo ustrezajo. Mi imamo dobro tranzicijo iz obrambe v napad, tako da upam, da se nam bo tudi v Mariboru izšlo."

a21a419e409a3efa11ba2cbe22f8bad2
Aleš Cipot
Kapetan Mure Alen Kozar.

Po težkem srečanju z Olimpijo je pred vami že nova velika preizkušnja v Mariboru.

Damir Čontala: "Po vsaki pozitivni predstavi je lažje iti v naslednjo tekmo. Priborili smo si sedem točk v zadnjih treh krogih, je pa res, da se nam že tudi nabira utrujenost, kar se bo v gostem ritmu srečanj prav gotovo poznalo. Vendar sem prepričan, da se bomo za tekmo z Mariborom še enkrat mentalno in fizično dvignili na pravo raven."

Koliko so noge vaših igralcev že težke? Bodo potrebne kakšne rotacije? Po tej tekmi z Mariborom bo malo več počitka, saj med tednom ne bo nobenih srečanj.

Damir Čontala: "Pred dvobojem z Mariborom smo preverili, kako so se igralci fizično in mentalno odzvali, v nedeljo pa se bomo odločili, če bomo naredili kakšne rotacije in če bodo sploh potrebne. To je sestavni del tekmovanja. Vse ekipe so doslej že opravile precej rotacij, mi smo jih mogoče še najmanj."

Koliko opazne so že ideje, ki ste si jih zamislili pred začetkom tekmovanja, v sami igri?

Damir Čontala: "Približujemo se temu, ampak samo v delih tekem, ne pa še v celoti. Vidi se, da si ustvarjamo priložnosti in dosegamo zadetke. Olimpija jih prejema zelo malo, pa smo ji vseeno zabili tri gole. Seveda je ta napadalnejša igra povezana tudi z določenim tveganjem, ampak to je naša filozofija, na kateri gradimo, in zaenkrat gredo stvari po želeni poti." 

Kakšen Maribor pričakujete?

Damir Čontala: "Maribor ima izkušeno ekipo, ki je vodilna na lestvici. Je zelo stabilna in je pred tem tudi prejemala malo zadetkov. V zadnjih dveh tekmah se je to spremenilo in vprašanje je, kako je to mentalno vplivalo na njene igralce. Odgovor bomo dobili v nedeljo, vsekakor pa se Maribor zanaša na to, da je stabilen in kompakten v obrambi. Tako kot Olimpija ima v napadu individualno kakovost, ki lahko odloči srečanje. Ima tri ali štiri igralce, ki lahko z neko kombinatoriko hitro pridejo do priložnosti in zadetkov." 

Kje bo Mura iskala svoje priložnosti?

Damir Čontala: "Mi od svoje filozofije ne bomo odstopili. Morda bomo zaradi utrujenosti in manjših rotacij malce spremenili način, kako lahko v posameznih delih tekme pridemo do uspeha. Ampak znova želimo biti napadalni in nevarni za vrata nasprotnika, želimo pa popraviti nekatere stvari v fazi branjenja, predvsem ko vodimo in branimo rezultat. Moramo se bolje orientirati in poskrbeti za to, da ne izgubljamo prehitro žog, ko jih osvojimo. Moramo vršiti pritisk na nasprotnika in s tem razbremeniti našo obrambo."

damir-čontala, mura, trener, novi-trener
Aleš Cipot
Damir Čontala

medijski-termin-mure alen-kozar damir-čontala maribor-mura