vestnik

Šimundža: "Čakajo nas garanje, trdo delo, pragmatičnost in tekmovalnost"

Vestnik.si, 23. 9. 2020
Aleš Cipot
Ante Šimundža
Šport

Pred četrtkovim super obračunom Mure in nizozemskega kluba PSV iz Eindhovna v 3. predkrogu evropske Lige so svoje misli razkrili trener črno-belih Ante Šimundža, kapetan Alen Kozar in steber obrambe Jan Gorenc.

"Pričakovanja so enaka kot pred prejšnjo evropsko tekmo. Želimo biti tekmovalni. K nam prihaja klub, ki je dal veliko reprezentantov in imen, ki so zaznamovala evropski nogomet. V vsakem primeru nas čaka velika tekma, v kateri želimo prikazati svoj čim boljši obraz," je uvodoma dejal Šimundža.

"Gre za velik klub, ki se mu bomo skušali čim bolje zoperstaviti. Vemo, da smo že proti Aarhusu v določenem delu srečanja trpeli, in verjetno bo tudi tokrat tako. Zavedamo se kakovosti PSV, vendar se mi ne bojimo nikogar. To, da lahko igramo s tako slovitim klubom, je za nas neka nagrada, in naredili bomo vse zato, da napredujemo v naslednji krog," je povedal Kozar. 

"Vemo, da gre za evropskega velikana. Na njegovi strani je veliko kakovosti, vendar je to nogomet, v njem pa je vse mogoče. Nenazadnje se igra samo ena tekma. Mi se bomo postavili čvrsto, bojevito in angažirano in bomo iz sebe skušali izvleči maksimum ter se skušali uvrstiti naprej," pa je napovedal Jan Gorenc.

medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Mura pred tekmo s PSV-jem

Sledila so vprašanja za Šimundžo.

Je to, da se igra samo ena tekma, prednost za Muro?

"Da, igramo doma, na svojem stadionu, škoda je le, da spet ne bo gledalcev. Glede na našo medsebojno sinergijo in na to, koliko energije in podpore nam dajejo, bi si navijači zaslužili obisk. Priložnost za uspeh pa vsekakor obstaja. Tudi če bi se igrali dve tekmi, ne bi bili brez možnosti. Slovenske ekipe so že marsikomu zagrenile življenje v športnem smislu. V samo eni tekmi pa so možnosti še malenkost večje. V vsakem primeru nas čakajo garanje, trdo delo, pragmatičnost in tekmovalnost, ki mora biti izražena v veliki meri."

Ekipa trenerja Rogerja Schmidta igra v zelo močnem tempu. Kako se pripravljate na to?

"Tudi mi smo ekipa, ki lahko igra v močnem tempu. Resda nastopamo v slovenskem prvenstvu in smo obremenjeni z velikim številom tekem. PSV je odigral le dve uradni srečanji v nizozemskem prvenstvu in bo bolj spočit. Po drugi strani pa je pri nas velika motivacija, energija in želja po dokazovanju. Verjamem, da bomo na ta silovit tempo, na katerega se pripravljamo, lahko odgovorili. V kolikšni meri, pa je odvisno od samega poteka tekme in tega, v katero smer se bo razvijala."

Kaj je z Maticem Maruškom?

"Matic bo žal dlje časa odsoten z igrišč. Zgodile so se stvari, ki si jih nismo želeli, tako da smo prišli do stanja, pri katerem smo v zadnji liniji najbolj tanki. Ampak fantje, ki smo jih dali na te položaje, so v zadnjih tekmah na to odgovorili zelo dobro, tako da verjamem, da bodo dobili priložnost tudi v prihodnje."

medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Mura pred tekmo s PSV-jem

Je glede začetne enajsterice še kaj dvomov ali je že vse jasno?

"Glede na prikazano na treningih in na tekmah bi si vseh 18 ali 20 fantov zaslužilo mesto v prvi postavi. Dejstvo je, da je genski zapis vsakega posameznika drugačen in da bom skušal najti igralce, ki moštvu PSV ne odgovarjajo, in ki bodo skušali uresničiti dobre stvari v kadru, ki ga bomo postavili. Ne glede na to, kdo bo igral in kdo bo na klopi ali tribuni, verjamem, da si za dosego skupnega cilja vsi želimo narediti uspešen rezultat." 

Kje so slabosti PSV in kje dobre plati Mure, s katerimi lahko preseneti Nizozemce?

"To bodo najprej izvedeli moji igralci. V vsakem primeru imajo tudi Nizozemci pomanjkljivosti. Tako kot vsaka ekipa na svetu. Nobena ni popolna ali idealna. Skušali bomo izkoristiti njihove slabosti, po drugi strani pa bomo morali pokazati naše dobre stvari in biti v tem segmentu zelo dobri in konkretni, če želimo biti na ravni, na kateri bi lahko razmišljali o napredovanju."

Zdaj verjetno ne bo časa za prilaganje na hiter tempo, kot se je to zgodilo v prvih petnajstih ali dvajsetih minutah tekme z Aarhusom?

"Da, teh petnajst minut smo takrat potrebovali, to se strinjam. Ampak to smo dali skozi. Pred nekaj dnevi smo igrali še prvenstveno tekmo z velikim številom rotacij. Tako da tu za fante ne bi smelo biti nobenih presenečenj. Izkusili smo, kako je to na tekmi višjega nivoja, če bo pa zdaj še večji tempo, pa fantje že vedo, kako in kaj na to odgovoriti. Naredili smo že določeno analizo, želimo biti konkretni, in verjamem, da bomo že od začetka, pa tudi skozi celo tekmo, na želeni ravni."

Kje pa bo PSV najbolj nevaren?

"Imajo zelo nevarna igralca v napadu in na boku. Gre za ekipo, ki je zelo napadalna, ki zelo hitro menjava položaje in izvaja pritisk že na tvoji polovici, če ji to dovoliš. Predvsem razmišlja o napadu, saj verjame v kakovost svojih branilcev."

Kateremu delu se je torej na treningih Mure posvečalo največ pozornosti, obrambi ali napadu?

"Imamo ekipo, ki se lahko zelo hitro transformira iz obrambe v napad in obratno. Igrali bomo proti moštvu, ki je zelo hitro v napadu, zato mu bomo skušali odvzeti žogo že v fazi obrambe, po drugi strani pa moramo tudi mi priti do velike posesti žoge in biti v obeh fazah zelo hitri."

Gre za spektakel v Murski Soboti, ki pa bo potekal brez gledalcev. Je to čuden občutek, da vas ljudje pred tekmo toliko ne oblegajo in prosijo za kakšne dodatne vstopnice?

"To se dogaja že od prej. Na te zadeve smo se privadili. Razmišljati o tem, kaj in kako bi bilo, je zdaj brezpredmetno. Tako pač je. Sprejeli smo takšno situacijo. Malce nenavaden občutek je, saj je dojemanje tekme zdaj drugačno, ker vsi vedo, da ne morejo priti in je zato pritisk bolj zunaj okoli nas kot pa tukaj pri stadionu. Vse skupaj deluje malce bolj mirneje, kot pa če bi bili gledalci na tribunah, kar bi pa dalo tekmi spet dodaten čar."

medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Mura pred tekmo s PSV-jem

Kako preprečiti, da bi igralci podzavestno čutili preveliko spoštovanje do takšnega nasprotnika?

Alen Kozar: "Dobro vprašanje. Moramo biti samozavestni, tako kot smo bili na obračunu proti Aarhusu. Ampak vsak igralec si želi nastopiti na takšni tekmi in dokazati, da lahko igra tudi na tako visoki ravni. Vemo, da so ogromne razlike v tržnih vrednostih njihovih in naših igralcev, ampak ko si enkrat na igrišču, lahko včasih vidiš, da tako velikih razlik v kakovosti spet ni. In to bomo sedaj skušali tudi dokazati. Ne morem ravno reči, da sanjaš o takšnih dvobojih, prav gotovo pa si želiš na njih zaigrati in morda nekoč tudi sam nastopiti v eni od takšnih lig."

Sedaj pridejo v Fazanerijo nekoliko drugačni tipi napadalcev, več se igra po tleh. Kako se na to pripraviti?

Jan Gorenc: "Pripraviti se moramo kot na vsako tekmo. Igrati moramo čvrsto, bojevito in enostavno v obrambi. Vsak od nas mora dati svoj maksimum in to je to."

medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Mura pred tekmo s PSV-jem

mura psv-eindhoven novinarska-konferenca