vestnik

Predstavili so 40. Maraton treh src, ki bo prva prireditev z manj odpadki

Vestnik.si, 31. 3. 2022
Dani Mauko
Novinarska konferenca o 40. Maratonu treh src v hotelu Radin.
Šport

V hotelu Radin v Radencih je bila novinarska konferenca, na kateri so predstavniki organizacijskega odbora in drugi predstavili letošnji jubilejni 40. Maraton treh src.

40. Maraton treh src, ki bo potekal v soboto, 21. maja 2022, se bo v zgodovino zapisal kot prva slovenska tekaška prireditev z nazivom »Prireditev z manj odpadki« (Zero Waste). Ob častitljivi obletnici, s katero se uvršča med najstarejše maratone v Evropi, Maraton treh src uspešno nadaljuje bogato lokalno tradicijo, ki jo krepi v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci, kjer letos praznujejo 140 let. V jubilejnem letu, v katerem praznuje celotna lokalna skupnost, se najbolj srčen maraton vrača v polnem sijaju in s pestrim program, ki bo ponovno pričaral pravi športni praznik za vse generacije. Gostil bo tudi vrhunske atlete, ki se bodo pomerili na državnem prvenstvu na 42 km, ter tekmo evropskega prvenstva v nordijski hoji. Zgodnje, ugodnejše prijave lahko tekači izkoristijo še do 12. aprila 2022.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Podpis zavez.

Po dveh letih negotovosti, povezane z epidemijo COVID-19, bo Maraton treh src v Radencih ponovno povezal številne tekače in pohodnike »v živo«. Največja novost in pomembna osvežitev jubilejnega, 40. maratona bo njegova trajnostna nota, ki jo izkazuje naziv »Prireditev z manj odpadki«. Pri tem organizatorjem ob strani stoji društvo Ekologi brez meja, v sodelovanju s katerim bodo izpolnjevali ukrepe za omejevanje nastajanja odpadkov ter dosledno ločevanje le-teh.

»Maratone imamo običajno v spominu po kupih smeti, ki ostanejo za tekači. Veseli nas, da bo jubilejni Maraton treh src dokaz, da gre tudi drugače. Poleg doslednega ločenega zbiranja odpadkov bo največji doprinos h kroženju materialov vračanje plastenk neposredno v reciklažni proces. Verjamemo v dobro sodelovanje vseh udeleženih, doseganje zastavljenih ciljev in pozitivni zgled za ostale organizatorje,« je povedala Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Novinarska konferenca o 40. Maratonu treh src v hotelu Radin.

V Radencih ponovno živahno – vrhunski program za atlete, rekreativce in družine

Evropska atletska zveza je organizatorjem Maratona treh src že leta 2019 podelila najvišjo oceno – 5 zvezdic. Ob jubileju Maraton treh src ohranja fokus na vrhunski organizaciji vseh, že tradicionalnih tekaških in pohodnih disciplin. Najvišjim kriterijem organizacije se bodo letos s prav posebno pozornostjo posvečali znotraj tekmovalnega dela, kjer se bo odvijalo državno prvenstvo na 42 km ter evropsko prvenstvo v nordijski hoji. Maraton treh src bo in 21- in 42-kilometrski trasi dodatno gostil državno prvenstvo Slovenske vojske, ki bo priskočila na pomoč tudi pri organizaciji prireditve.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Marko Pintarič.

»Maraton treh src bo izveden na nivoju, kot se spodobi za jubilejno prireditev, organizacija in program pa bosta seveda prilagojena novim razmeram. Pri tem bomo največji poudarek namenili ključnemu elementu – tekačem, njihovi varnosti in dobremu počutju,« je povedal Marko Pintarič, sekretar organizacijskega odbora Maratona treh src. »Tekmovalne trase bodo letos potekale v celoti po Sloveniji. Vračamo se na proge, ki smo jih nazadnje uporabljali na 34. Maratonu treh src. Gre za dobro poznano maratonsko progo v dveh krogih, ki se je uporabljala več kot 15 let, ter 10- in 5-kilometrski progi v okolici Radencev. Progi na 42 in 21 km bosta tudi uradno izmerjeni,« je še dodal Pintarič.

Za popoln družinski praznik bo poskrbel še otroški tek Veveričk in Srčkov ter Tek s kužki. V programu sta še nordijska hoja (10 km) in Pohod treh src za vse generacije, ki si ga lahko udeleženci prikrojijo po svojih željah in zmožnostih. Ker Maraton treh src predstavlja prvo večjo tekaško preizkušnjo v po-covidnem obdobju, organizatorji udeležencem svetujejo, naj poslušajo svoje telo in razdalje premagujejo v svojem tempu. Ob progah bo sicer za celovito zdravstveno podporo skrbela strokovna ekipa Splošne bolnišnice Murska Sobota.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Novinarska konferenca o 40. Maratonu treh src v hotelu Radin.

Z Maratonom treh src praznuje celotna lokalna skupnost

»Ob 40. obletnici Maratona treh src v Radencih ponovno pričakujemo tisto sproščeno, srčno vzdušje, ki velja za zaščitni znak Maratona treh src. To bo naš skupni praznik – praznik celotne lokalne skupnosti, vseh občanov ter vseh prostovoljcev. Radenci, velik poklon in zahvala, da tako vztrajno in neomajno tečemo že v peto desetletje, gre prav vam!,« se je Pintarič zahvalil lokalni skupnosti.

»Za nami je obdobje, ko smo bili postavljeni pred številne izzive, a prepričana sem, da se vračamo še bolj polni zagona in hvaležnosti, da se življenje počasi spet začenja vračati v normalne tirnice,« je povedala Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci. »V Zdravilišču Radenci smo ponosni, da letos praznujemo že 140 let skrbi za zdravje in dobro počutje naših gostov. In ravno spoštovanje tradicije, predanost in pa predvsem srčnost, so poglavitne vzporednice med nami in Maratonom treh src. Čas je, da ponovno združimo moči in skupaj ustvarimo novo, jubilejno 40. zgodbo, za katero želim, da napove še bolj srčno, optimistično in zdravo prihodnost za vse nas,« je zaključila Maučecova.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Vesna Maučec.

»Maraton treh src je doma v Radencih. Na ta dan se podvoji število občanov in že desetletja je tako. Prepoznavnost kraja je rasla z dogodkom. Veseli nas, da številni občani in prostovoljci dihajo s tako prireditvijo. Kot lokalna skupnost delamo v dobrobit vseh občanov in gostov, ki obiščejo naš kraj. Tako smo se lotili obnove parka v Radencih, zgradili smo mini golf, javni WC, počistili staro drevje in urejamo potke in razsvetljavo. Skrbimo za urejenost kraja z nasadi rož, informativni tablami in turističnimi zgodbami. Ko bodo tekači in obiskovalci tretjo soboto v maju obiskali Radence, bodo lahko videli napredek v kraju in v prireditvi. Verjamem, da se bodo obiskovalci še v istem letu vrnili nazaj v Radence in si ogledali še nove turistične atrakcije, Strmec, Vinsko Fontano Kapelo, Razgledna točko Kapelo in nova telovadnico na Kapeli! Dobrodošli v Radencih,« je zbrane nagovoril Roman Leljak, župan Občine Radenci.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Novinarska konferenca o 40. Maratonu treh src v hotelu Radin.

Izkoristite ugodne prijave – le še do 12. aprila!

Tekači lahko izkoristijo zgodnje prijave, ki so tudi ugodnejše, a le še do 12. aprila! Prek spletne strani Maratona treh src prijava posameznikov za tekaške discipline znaša 36 evrov (Maraton Radenska Classic, Polmaraton Radenska Medium, Tek Radenska Naturelle ali Oazin tek), za nordijsko hojo pa 30 evrov. Z 12. aprilom se zaključuje tudi prijava tekaških skupin (min. 10 tekačev) po ceni 34 evrov na posameznika.

»Zdaj je pravi trenutek za vse, ki še razmišljate o udeležbi. Z zgodnjimi prijavami lahko izkoristite ugodnejšo startnino in se pridružite pisani množici srčnih tekačev. Vse kaže, da nas v Radencih po dveh letih čaka res nepozaben športni dogodek, ki se bo ob svojem jubileju vpisal v zgodovino športa. V primeru, pa da nas kaj preseneti in onemogoči izvedbo dogodka, so lahko tekači povsem pomirjeni, saj bomo startnine v celoti povrnili,« je poudaril Pintarič.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca, hotel-radin
Dani Mauko
Novinarska konferenca o 40. Maratonu treh src v hotelu Radin.

maraton-treh-src radenci novinarska-konferenca 2022