vestnik

Mladi Radenčani gredo na turnir Champions Trophy 2019

Tomo Köleš, 11. 6. 2019
Oste Bakal
NK Slatina U7.
Šport

V nogometnem klubu Slatina deluje veliko selekcij, poleg članske ekipe pa se z odličnimi tekmovalnimi dosežki lahko pohvali predvsem selekcija U10, ki se bo odpravila na Dunaj, kjer se bo pomerila tudi z Atleticom.

Čeprav Nogometni klub Slatina iz Radencev sodi med mlajše pomurske in slovenske klube, saj deluje šele 26. leto (od 1993), se v njem lahko pohvalijo z lepimi tekmovalnimi dosežki. Tako je bila članska ekipa Slatine v pravkar končani sezoni blizu naslova v pomurski nogometni ligi, a je bila zadovoljni tudi s 3. mestom. Klub ima okrog 150 članov, nogometašev vseh starosti, poleg članske ekipe pa še selekcije U19, U13, U11, U9, U7 in U5. Še bolj kot na dosežek članskega moštva so v upravi ponosni na svojo nogometno šolo, iz katere prihajajo številni odlični igralci. In niso redki mladci, ki so že člani uglednih slovenskih prvoligaških klubov, z NK Maribor na čelu, in tudi tujih klubov, kjer se denimo 10-letnemu Amadeju Filipčiču odpirajo vrata zagrebškega Dinama, kamor že hodi na treninge. Ravno zaradi ustvarjanja dobrih nogometašev in vzgoje mladih fantov tudi zunaj nogometnih igrišč, je bila leta 2012 ustanovljena Nogometna šola NK Slatina. Že od začetka jo vodi Izidor Klemenčič, zraven pa so še trenerji Dejan Podlesek, Žan Kavaš, Mitja Senčar, Uroš Hozjan (za vratarje), Denis Ilješ in šele 16-letni sin vodje šole Tai Klemenčič.


V šestih selekcijah je okoli 110 otrok iz Radencev, Gornje Radgone, Kapele, Apač, Tišine, Sv. Jurija ob Ščavnici in celo avstrijske Radgone (Bad Radkersburga). Zgodba zase pa so vseeno fantje, ki so sedaj stari 10 let in bodo v naslednji sezoni tekmovali v konkurenci U11. Že od njihovih začetkov, ko so bili stari 7 let, jih vodi mladi ambiciozni trener Mitja Senčar, in sedaj so dosegli svoj vrhunec, pravzaprav izjemen uspeh. Popularni „Špartanci“, kot jim zaradi simbolov na majicah pravijo poznavalci, so se namreč udeležili kvalifikacij za nastop na enem največjih in najmočnejših mednarodnih turnirjev v tej konkurenci „Champions Trophy 2019“, ki bo med 14. in 16. junijem na Dunaju. Na kvalifikacijskem turnirju v avstrijskem Neulengbachu so zasedli odlično 3. mesto in si s tem priigrali mesto na finalnem turnirju, na katerem bo nastopilo kar 128 ekip praktično z vseh celin. Po Senčarjevih besedah so fantje na kvalifikacijskem turnirju prikazali veliko borbenost, disciplino in predvsem odlično igro, kar potrjuje tudi dejstvo, da niso izgubili niti ene tekme po rednem delu. Tako so v polfinalu nesrečno izpadli po kazenskih strelih, a so kljub temu hitro strnili svoje vrste in v tekmi za 3. mesto premagali odlično madžarsko ekipo Siófoki Bányász SE.


Na finalnem turnirju bodo nastopile svetovno znane ekipe, kot so Liverpool, Juventus, Atletico Madrid, Benfica, Crvena zvezda in mnoge druge. Opravljen je bil že žreb, kjer se bo v skupinah po osem ekip igralo po sistemu vsak z vsakim. Po dve najboljši ekipi iz vseh skupin se bosta uvrstili v nadaljnje tekmovanje, ostale pa bodo igrale „repasaž“. Mladi Radenčani so v skupini z ekipami Atletico Madrid (Španija), Hamilton Red Stars (Kanada), FC Sparta Brno (Češka), Inter Bratislava (Slovaška), FK Karaoke Beograd (Srbija), Deutsch Wagram in SV Pachern (oba Avstrija). Vodja nogometne šole Izidor Klemenčič poudarja, da je v ekipi vse na vrhuncu, od fantov in tehničnega vodstva do odličnega sodelovanja staršev in pomoči sponzorjev, kjer je na prvem mestu radenska občina, zraven pa še podjetje Radenska. In kjerkoli „Špartanci“ nastopajo, običajno pridejo med tri najboljše ekipe, le občasno pa jim za malenkost zmanjka do takšne uvrstitve. Tako je bilo na nedavnem turnirja Jana Oblaka v Škofji Loki, kjer so kljub temu, da so nastopili oslabljeni, odlično sklenili skupinski del tekmovanja in tekmo za uvrstitev med 16 najboljših. A brez dveh poškodovanih igralcev so v osmini finala morali priznati premoč hrvaški prvoligaški ekipi HNK Rijeka, ki je slavila z minimalno zmago. „Fantje so kljub temu prikazali odlično igro in borbenost ter dokazali, da se lahko kosajo tudi z velikimi ekipami“, je ocenil Senčar, ki bo na Dunaj popeljal 17 mladih fantov. To so: Mai Hakl, Jan Fras, Gal Vršič, Amadej Filipčič, Jan Kolar, Jaka Zamuda, Anej Vertačnik, Lars Vogrin, Alen Balažic, Žiga Vrzel, Jan Mulec, Žiga Vrbnjak, Teo Budja, Timotej Pučko, Gal Wajs, Žan Štefanec in Svit Delak, ki sicer prihaja iz Ljubljane in uradno igra pri NK Olimpija, a ker ima babico v deželi treh srčkov, in velikokrat pride sem na obisk, se pogosto pridruži vrstnikom iz Radencev.

31d674ce227f127ab7ad700acdbc3ce9
Oste Bakal
NK Slatina U10 - navijači starši.

O tem, da bi tudi tokrat končali med tremi najboljšimi ekipami, kot na dosedanjih turnirjih, v Radencih nihče niti ne sanja, a kljub temu obljubljajo, da se bodo borili kot vedno ter tako častno in pošteno zastopali barve kluba, kraja Radenci in države Slovenije. Pogosto so možna tudi presenečenja, lahko pa se zgodi, da kakšen „skavt“ velikih evropskih klubov opazi kakšnega mladca iz NK Slatina. Ne gre pa prezreti, da bodo na finalnem turnirju na Dunaju poleg NK Slatina nastopile še tri prvoligaške ekipe iz Slovenije, in sicer NK Mura, NK Olimpija in NK Triglav Kranj, ki pa jim ni bilo treba igrati kvalifikacij.

3c4638b4bbb04d2ff65521ed48e4af5f
Oste Bakal
NK Slatina U7.


0e3b0433451470e7b07dde6d50f5943e
Oste Bakal
NK Slatina U9.