vestnik

Motokros v Mačkovcih: Tekmovalo bo okrog sto tekmovalcev

Ines Baler, 30. 8. 2019
Niko Časar
V Mačkovcih bodo v nedeljo hrumeli dirkalni motocikli.
Šport

V Mačkovce se v nedeljo, 1. septembra, vrača državno prvenstvo v motokrosu.

Slovenskega asa v tem športu Tima Gajserja zaradi obveznosti, ki ga še čakajo v svetovnem pokalu, po vsej verjetnosti ne bo na Goričko, bo pa v devetih kategorijah vozilo približno sto tekmovalcev. »Najbolj prestižen razred je MX Open, kjer tekmujejo najbolj izkušeni tekmovalci, najštevilnejši pa zna biti najmlajši MX50, kar nas še posebej veseli, saj na ta način vemo, da se za motokros v Sloveniji ni treba bati,« so sporočili iz Avtomoto društva (AMD) Štefana Kovača Murska Sobota. Največ tekmovalcev bo iz Slovenije, pričakujejo pa tudi kakšnega Avstrijca, Madžara in Italijana. 

motokros, Mačkovci, proga
AMD Štefan Kovač
Proga bo dokončno pripravljena v nedeljo.

»Od dirke pričakujemo veliko športnih užitkov, tekmovalcev in obiskovalcev,« je dejal predsednik društva Tomaž Trajbarič. Tekmovalci bodo vozili na 1380 metrov dolgi progi, ki jo upravljavci sproti vzdržujejo. Favoritov je kar nekaj, vendar se v športu lahko zgodi marsikaj. »Zvenečih imen v motokrosu je čedalje več. Posebej smo ponosni na našega Aneja Iliča, ki je lani dosegel drugo mesto v državi na 85-kubičnem motorju. Anej letos tekmuje v razredu višje, in sicer v 125-kubični kategoriji, kjer se je tudi že izkazal. Pričakujemo tudi Jana Pancarja in Klemna Gerčarja, ki tekmujeta v svetovnem pokalu s Teamom Gajser. Imamo pa še veliko dobrih mladih motokrosistov. Ob Pancarju so to še Luka Milec, Jaka Peklaj in drugi,« so še pojasnili v AMD Štefana Kovača.

motokros, Mačkovci, proga
AMD Štefan Kovač
V Mačkovcih bo v nedeljo dirka za državno prvenstvo.

Progo bodo v soboto dodatno zalili in razrahljali ter jo uredili tako, da bo ustrezala pravilniku licenciranja Avtomoto zveze Slovenije. Končna podoba proge bo tako vidna šele v nedeljo. Sicer pa motokrosistično progo v Mačkovcih letno obišče več kot 1300 obiskovalcev. Kot pojasnjuje Trajbarič, jih je več kot 65 odstotkov iz tujine, predvsem iz Avstrije. V obnovo dirkališča vlagajo ves ustvarjen prihodek. »Zavedamo se okoljskega vpliva naše dejavnosti, zato redno izvajamo monitoring hrupa, več kot dve tretjini steze imamo pokrite z namakalnim sistemom, upamo pa, da nam bo v prihodnosti uspelo pokriti celotno stezo,« še pravi in dodaja, da se ekonomskih in družbenih koristi tujcev, ki prihajajo, zavedajo tudi lokalni ponudniki, občina in krajevna skupnost.

motokros mačkovci državno-prvenstvo