vestnik

Čontala pred povratnim dvobojem z Moldavci: "Mura je boljša ekipa, vendar nam nič ne bo podarjeno."

Vestnik.si, 13. 7. 2022
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s FC Sfintul Gheorghe
Šport

Nogometaši Mure se bodo jutri na povratnem obračunu prvega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo pomerili z ekip Sfintul Gheorghe iz Moldavije. Prva tekma se je končala z rezultatom 2 : 1 v prid Murašem, pričakovanja pred povratno tekmo pa sta na novinarski konferenci, ki je potekala v novi Murini press sobi, strnila igralec Gregor Balažic in strateg črno-belih Damir Čontala.

Izhodišče pred povratno tekmo je dobro, kakšno pa je stanje duha v ekipi? 

Gregor Balažic: "Zavedamo se, da je izhodišče dobro, prvi polčas smo zmagali, vendar smo po tekmi začeli že razmišljati o povratnem obračunu. Poznamo prednosti in slabosti tekmeca, vendar bomo osredotočeni nase in bomo naredili vse, da tudi potrdimo to zmago tudi na domačem terenu." 

Damir Čontala: "Bistvenih sprememb v enem tednu ne more biti, vseeno pa pričakujemo, da bomo iz tedna v teden rasli, to je naš cilj. Glede na spremenjeno ekipo je normalno, da se mora poznavanje vseh zahtev iz tedna v teden dvigovati. Seveda bodo prišli tudi padci, ker ves čas vzdrževati enako formo je praktično nemogoče." 

Ste z menjavami v Moldaviji dvignili igre? Gre zdaj v luči tega pričakovati menjavo v prvi enajsterici? 

Damir Čontala: "Povedal sem nekajkrat že, da ima Mura trenutno izredno širok kader. To so po eni strani sladke skrbi, po drugi strani pa ne ravno prijetne za določene igralce v določenih trenutkih. Vsi bi radi igrali v prvi enajsterici, kar žal ni mogoče, upajmo pa, da nam sledi gost ritem tekem. To pomeni, da bi napredovali, kar si želimo, prihaja prvenstvo in priložnost bo prišla za vse. Vrača se tudi Mirlind Daku, vsekakor pa bomo zopet imeli moči s klopi." 

V zvezi vrsti je bila zanimiva kombinacija, Matic Maruško in Tio Cipot. Zakaj ste se odločili za to kombinacijo? Ste dosegli svoje? 

Damir Čontala: "V prvi vrsti sta tam igrala zato, ker sta si to zaslužila s predstavami na pripravljalnih tekmah. Tio Cipot je igral proti koncu vedno več, vendar je igral na poziciji krilnega napadalca in ne v zvezni vrsti, kot sedaj. Moja ideja je bila, da je on centralni vezni igralec, ki ima odličen pregled nad igro, s svojo inteligenco rešuje stvari v fazi napada in obrambe, ima izredne nogometne sposobnosti, zelo dobro kontrolo žoge, manjkala mu je odgovornost in kilometrina v prvi ligi, zdaj to že ima in si je zaslužil to pozicijo. Mu je pa lažje v igri, če ima ob sebi izkušenega igralca, ki mu je prva kvaliteta vseeno defenzivni del, to je bila uspešna kombinacija." 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s FC Sfintul Gheorghe

Kaj pričakujete od Moldavcev? 

Damir Čontala: "Pričakujem, da bodo še malo bolj defenzivno naravnani, kot so bili na prvi tekmi. Zgodovina njihovih tekem govori v tej smeri, da igrajo doma in v gosteh precej različno. V gosteh so še bolj pasivni. Razlika v rezultatu je majhna, zato bodo sigurno začeli najprej tipati. Imajo svoje kakovosti, imajo svoj stil igre, ne prehajajo v napad skozi igro, preko veznih igralcev, ampak s preskok igro, z dolgimi žogami čez obrambo, imajo naprej hitre igralce, ki so hitri in vršijo pritisk, s tem pa povzročajo določene težave in večkrat so tako dobili prekršek ali avt. S tem so tudi premaknili težišče igre višje, vseeno pa bi povedal, da je Mura boljša ekipa, tega se moramo zavedati in nikakor to ni arogantno. Vendar pa nam nič ne bo podarjeno, miselnost mora biti na pravem mestu, torej imamo pozitiven rezultat, vendar če se bomo na njega zanašli, bomo hitro zašli v težave. Začeti moramo, kot da začnemo novo tekmo z 0 : 0, z energijo, ki nam jo bodo zagotovo dali tudi navijači ter z vsemi kakovostmi, ki jih imamo. Prepričan sem, da bomo na tak način lahko napredovali." 

Ste kaj pogrešali, kaj ni bilo okej? 

Damir Čontala: "V prvem polčasu smo bili preveč previdni, sigurno se da več igrati in biti bolj agresiven, to smo pokazali v drugem polčasu. To smo potem spremenili, hitreje smo prehajali na drugo polovico igrišča in prehajali strani, predvsem pa smo bili dosti bolj agresivni. Nasprotnika smo prislili v vedno več napak in smo žoge dobivali globoko na njihovi polovici."

Kako boli gol v končnici? 

Gregor Balažic: "V Evropi se dogajajo takšne stvari, vsaka napaka se kaznuje. Vsi smo profesionalci, zato nimamo kaj in moramo poskrbeti, da bo napak čim manj ter da bomo doma zmagali brez prejetega gola." 

Če so bile možnosti pred prvo tekmo 50 : 50, kakšne so zdaj?

Gregor Balažic: "Mislim, da ne bomo nič kalkulirali, v tekmo bomo šli, kot da je še vedno 0 : 0. Dali bomo vse od sebe, vseh 90 in več minut bomo osredotočeni na tekmo." 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s FC Sfintul Gheorghe

Na novo zelenico ste se že navadili? 

Gregor Balažic: "Včeraj smo opravili prvi trening, mislim, da ne bo nobenega problema." 

Karte se dobro prodajajo, vzdušje bo torej tudi, to bo pa verjetno tudi dodaten veter v jadra vam. 

Gregor Balažic: "Seveda. Če je evropska tekma, je toliko bolj. Zmeraj imamo podporo in to nam daje dodatno energijo, seveda pa pričakujemo jutri takšno podporo, kot smo je vajeni. Naredili bomo vse, da se navijačem oddolžimo." 

Omenjali smo zelenico, bo to prednost za igro Mure? 

Gregor Balažic: "V gosteh ni bil namočen teren, tukaj bo, žoga bo zato šla hitreje, zato mislim, da bo to en dodaten plus za nas." 

Kar nekaj je bilo kadrovskih sprememb, kako so se novi fantje navadili na vas in vi na njih? 

Gregor Balažic: "Odlično so sprejeli vse zahteve trenerja, v slačilnico smo jih dobro sprejeli, jim pomagamo, mislim, da bo vsak nov obraz nova moč v novi sezoni."

Kakšen je zdravstveni bilten? 

Damir Čontala: "Manjka samo Kompan Breznik, ostali so zdravi, za njega pa ni jasno, kdaj se bo vrnil." 

tiskovna-konferenca, mura
Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s FC Sfintul Gheorghe

Imate v mislih prvenstveno tekmo z Olimpijo? 

Damir Čontala: "Mislim, da smo se nekaj naučili že iz prejšnje sezone, ta davek smo tudi plačali. Vsako tekmovanje moramo jemati zase, tekmo po tekmo, šele jutri zvečer bomo lahko razmišljali o prvenstvu. Če nam bo uspelo to preklopiti, kar z mentalnega vidika ni lahko, bo v redu, tako smo tudi dogovorjeni. Če miselno preklopimo, bodo rezultati pozitivni."

Aleš Cipot
Tiskovna konferenca Mure pred tekmo s FC Sfintul Gheorghe
nš-mura konferenčna-liga