vestnik

Mura drevi v boj s Svetim Jurijem. So črno-beli na pravi verski misiji?

Tomo Köleš, 7. 7. 2022
Loris Cipot
Prva tekma s klubom Sfintul Gheorghe bo na stadionu Zimbru v moldavski prestolnici Kišinjev
Šport

Nogometaši Mure bodo danes ob 19. uri (ob 20. uri po lokalnem času) v moldavski prestolnici Kišinjev začeli svojo prvo evropsko preizkušnjo v novi sezoni.

V 1. krogu konferenčne lige se bodo pomerili s klubom Sfintul Gheorghe (romunsko Sfantul Gheorghe), kar v prevodu pomeni Sveti Jurij. To moldavsko moštvo ima tudi v svojem grbu portret svetega Jurija na konju, ki ubija zmaja. Tako imajo nogometaši te ekipe vzdevek Svetniki, zanimivo pa je, da se bo Mura v drugem krogu, če uspešno preskoči prvo oviro, prav tako udarila še z enimi Svetniki. Takšen je namreč tudi vzdevek nogometašev irskega kluba St. Patrick's Athletic, naslednjega morebitnega nasprotnika Mure. Bi lahko zato dejali, da so črno-beli na pravi verski misiji?


Zaradi politike žal brez Dakuja
Šalo na stran, vsekakor bo Mura najprej morala biti zmaj, ki iz sedla vrže Svetega Jurija, imela pa bo veliko prednost v tem, da ima povratno tekmo doma, in sicer naslednji četrtek ob 20. uri.

Sobočani so se v Moldavijo odpravili včeraj dopoldne z mariborskega letališča. Trener Damir Čontala je s sabo vzel 23 nogometašev, med potniki so Matko Obradović, Klemen Mihelak, Vid Šumenjak, Kai Cipot, Tio Cipot, Luka Bobičanec, Nik Lorbek, Žiga Kous, Gregor Balažic, Mihael Klepač, Niko Kasalo, Josip Majić, Martin Šroler, Alen Kozar, Klemen Pucko, Nikola Petković, Matic Maruško, Dardan Shabanhaxhaj, Kobie Morris, Srđan Kuzmić, Jan Đapo, Amar Beganović in Samsindin Ouro. Žal je zaradi političnih razlogov v Murski Soboti moral ostati Mirlind Daku, saj Moldavija ne priznava Kosova kot samostojne države, zato je napadalcu črno-belih prepovedan vstop.

trening, mura, kišinjev
Aleš Cipot
Žal je zaradi političnih razlogov v Murski Soboti moral ostati Mirlind Daku, saj Moldavija ne priznava Kosova kot samostojne države, zato je napadalcu črno-belih prepovedan vstop.

Sfintul Gheorghe se je v evropsko tekmovanje v tej sezoni prebil kot podprvak moldavskega pokalnega tekmovanja, v državnem prvenstvu je bil tako kot Mura četrti. Klub iz majhnega kraja Suruceni, ki šteje 3000 prebivalcev, je nastal šele leta 2003. Do leta 2007 je imel samo sedem mladinskih selekcij, nato pa je njegova selekcija U18 postala moldavski državni prvak. V naslednji sezoni se je klub odločil, da bo vstopil v drugo ligo, leta 2009 pa je zaradi odlične infrastrukture dveh stadionov, enega z umetno in enega z naravno travo, izpolnil vse pogoje za licenco, ki mu je omogočila igranje v prvi ligi. Mimogrede, stadion v Suruceniju sprejme samo 1500 gledalcev, zato se bo dvoboj z Muro odigral na 22 kilometrov oddaljenem stadionu Zimbru, ki ima kapacitete za 10.400 gledalcev. Na tem stadionu svoje tekme igra tudi moldavska državna reprezentanca.

Moldavci tudi prevladujejo v ekipi Sfintula Gheorgha, med tujci pa je bilo doslej največ Nigerijcev. Klub se je v zadnjih štirih letih vedno prebil v finale moldavskega pokala, pred enim letom pa ga je tudi osvojil. Sfintul Gheorghe ima tudi nekaj evropskih izkušenj, saj se je pomeril že s klubi, kot so Šahtar iz Soligorska, Partizani Tirana in Partizan Beograd. Vse te tekme je izgubil, včasih na tesno, vendar je dejstvo, da ni na takšni kakovostni ravni, kot je bila večina nasprotnikov Mure v minuli evropski sezoni. A previdnost ni nikoli odveč in podcenjevanje ni nikoli dobro.


»Strinjam se, da Moldavci niso v enakem razredu kot na primer Rennes ali Vitesse. Ampak če ne bi bili kakovosten nasprotnik, ne bi bili v tem tekmovanju. Vem iz izkušenj, da moramo vsako tekmo vzeti maksimalno resno. V nasprotnem primeru se lahko hitro opečemo. Imamo pa nedvomno prednost, da povratno tekmo igramo doma, in to še na novi zelenici,« pravi Žiga Kous, po novem prvi kapetan črno-belih.

trening, mura, kišinjev
Aleš Cipot
»Njihova igra temelji predvsem na hitrih prehodih v napad, posest žoge jih toliko ne zanima. Po osvojeni žogi si želijo hitro igrati naprej in zaključevati napad z individualnimi akcijami, v fazi obrambe pa so precej pasivni,« je nasprotnika preučil strateg Damir Čontala.

»Njihova igra temelji predvsem na hitrih prehodih v napad, posest žoge jih toliko ne zanima. Po osvojeni žogi si želijo hitro igrati naprej in zaključevati napad z individualnimi akcijami, v fazi obrambe pa so precej pasivni. Umikajo se nazaj, niso agresivni in ne pritiskajo visoko na nasprotnika. Z veliko gibanja brez žoge in z žogo lahko izkoristimo to njihovo pasivnost v obrambi,« pa je nasprotnika preučil strateg Damir Čontala. Kakorkoli že, nocoj bomo videli samo prvo dejanje od dveh, Čontala pa pravi, da bi bil zadovoljen že tudi z remijem, čeprav so se v Kišinjev odpravili z miselnostjo, da to srečanje dobijo.

nš-mura sfintul-gheorghe kvalifikacije