vestnik

(POSLOVANJE KLUBOV) Mura po prihodkih na vrhu prve lige, Maribor in Olimpija globoko v rdečih številkah

Rok Šavel, 20. 5. 2022
Aleš Cipot
Muraši z rekordnim izkupičkom v klubski blagajni.
Šport

Znani so podatki o poslovanju prvoligašev v letu 2021.

Aktualni državni prvak je v lanskem letu, predvsem na račun uspešnega nastopanja na evropskem nivoju, ustvaril za več kot pet milijonov evrov prihodkov, kar je največ od vseh prvoligašev. To je skoraj dvakrat več kot leta 2020, ko so ti znašali 2,7 milijona evrov. Odhodki Murašev so lani znašali 4,9 milijona evrov, poslovno leto pa so tako zaključili s čistim dobičkom v višini 141 tisočakov. Za udeležbe pri prestopih igralcev so v soboškem prvoligašu agentom lani plačali 26 tisočakov.

Glede na izkaz denarnih tokov je končno stanje denarnih sredstev na računu črnih belih znašalo dober milijon evrov. Gre za konsolidirane podatke društva NŠ Mura in družbe Nogometni management Mura.


Večmilijonska izguba Maribora, Olimpije in Celja


Murin nedeljski nasprotnik v zadnjem krogu prvenstva, štajerski rival NK Maribor, je lani pridelal 4,7 milijona evrov prihodkov, odhodki pa so predstavljali več kot osem milijonov evrov. Štajerci so tako leto zaključili z izgubo v višini 3,2 milijona evrov.


Podobno je tudi pri ljubljanski Olimpiji, ki je lansko jesen zamenjala lastnika, saj jo je srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić prodal nemškemu poslovnežu Adamu Deliusu. Zmaji so v letu 2021 ustvarili 2,9 milijona evrov prihodkov in okoli sedem milijonov evrov odhodkov ter tako poslovno leto končali z izgubo v višini 3,7 milijona evrov.


Koper, ki bo v nedeljo proti Bravu lovil državni naslov, pomagati pa mu morajo tudi črno-beli proti Mariboru, je ob 1,3 milijona evrih prihodkih in 1,7 milijona evrih odhodkih pridelal 400 tisočakov izgube, še večji minus pa so zabeležili Celjani. Ti so imeli lani 2,2 milijona evrov prihodkov in 4,4 milijona evrov odhodkov, kar pomeni, da izguba znaša 2,2 milijona evrov.


V rdečih številkah so tudi pri Radomljah in Bravu. Radomlje so namreč lani ustvarile okoli 983 tisočakov prihodkov in 1,3 milijona evra odhodkov ter tako poslovni izid postavile pri 319 tisočakih minusa. Bravo pa je imel 1,6 milijona evrov prihodkov in 1,9 milijona evrov odhodkov, kar pomeni, da je izguba znašala 342 tisočakov.

maribor, mura, ljudski-vrt
Aleš Cipot
Muraši lahko Mariboru v nedeljo dodobra zagrenijo življenje - tako v športnem smislu, kakor tudi posledično v finančnem. Prvo mesto namreč predstavlja bistveno boljše izhodišče za igranje na evropskem nivoju in tako tudi več priliva iz Evrope. Finančno stanje pri Vijoličastih pa glede na lanske številke ni ravno zavidljivo.


Samo štirje poslovali z dobičkom


Pozitivnega poslovnega izida se lahko poleg Mure veselijo edino še pri Domžalah, ki so lansko leto skorajda izenačile prihodke in odhodke pri 4,4 milijona evrih ter leto končale s šest tisočaki plusa, ter pri izpadlemu Aluminiju ter Taborju iz Sežane. Aluminij, ki bo naslednjo sezono igral v drugi ligi, je ravno tako skorajda izenačil prihodke in odhodke pri enemu milijonu evrov ter ustvaril 13 tisočakov plusa.


Predzadnji Tabor, ki bo za obstanek v prvi ligi igral dodatne kvalifikacije z drugouvrščeno ekipo druge lige Triglavom iz Kranja, pa je lani usvaril 945 tisočakov prihodkov in 911 tisočakov odhodkov ter tako poslovno leto 2021 zaključil z 34 tisočaki plusa.

prva-liga nš-mura poslovanje