vestnik

(MURA V FRANCIJI) Fanatikov zaradi transparenta ne bo na stadionu, bo pa tam Geza

Tomo Köleš, 4. 11. 2021
Aleš Cipot
Mura : Stade Rennais
Šport

Če ne bodo popravili predstav iz slovenskega tekmovanja, se črno-belim pred polnim stadionom ne obeta nič dobrega.

V 4. krogu evropske konferenčne lige se bo Mura danes ob 21. uri v Franciji pomerila z Rennesom (televizijski prenos na Kanalu A in Areni Sport 1). Črno-beli so na prvi tekmi s tem nasprotnikom, pred dvema tednoma v Mariboru, pokazali svojo najboljšo predstavo doslej v konferenčni ligi in izgubili z 1 : 2, čeprav bi si zaslužili točko. A v domačem tekmovanju je kmalu zatem sledil občuten padec forme in na kar treh naslednjih srečanjih so razočarali svoje privržence. Najprej so se komaj rešili z remijem pri takrat zadnjeuvrščenih Radomljah, nato so izpadli iz pokalnega tekmovanja, za konec pa so po slabi igri izgubili še v Celju. Na zadnjih sedmih tekmah je Mura samo enkrat zmagala in je trenutno daleč od nekdanjega slovesa ene od najbolj neugodnih slovenskih ekip. Zato bo danes vse razen poraza pri Rennesu, ki je velik favorit, skorajda senzacija.   

stade-rennais, mura
Aleš Cipot
Mura : Stade Rennais

Francozi na vso moč

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.


Rennes bi z zmago na dvoboju z Muro ohranil prvo mesto na lestvici skupine G in bi si praktično že zagotovil napredovanje. Ker je soboška ekipa najslabša v tej skupini, jo bo najverjetneje pričakal pravi napadalni vihar na skoraj polnem stadionu Roazhon Park, ki sprejme slabih 30 tisoč gledalcev. Klub iz prestolnice Bretanje je še vedno v odlični formi in se je v francoski prvi ligi povzpel na peto mesto. Gaëtan Laborde je s sedmimi zadetki na drugem mestu lestvice strelcev, po štiri gole sta zbrala Kamaldeen Sulemana in Martin Terrier. Ta je zadel nazadnje ob gostovanju Rennesa pri Troyesu (2 : 2) in je v letu 2021 s skupno enajstimi zadetki najboljši strelec bretonskega moštva. Prej je Rennes doma z 1 : 0 premagal Strasbourg, na obeh omenjenih tekmah pa je gol dosegel branilec Nayef Aguerd, obakrat po kotu in strelu z glavo. Prav to bi lahko povzročalo težave obrambi Mure, saj zaradi bolezni ne bo zaigral Jan Gorenc (doma je iz istega razloga ostal tudi Mihael Klepač), že tako je bila obrambna vrsta črno-belih v evropskih tekmovanjih krivec za najmanj pet ali šest zadetkov v lastni mreži. 

Trener soboških odbojkarjev poseben gost

Soboška odprava v Franciji ima tokrat prav posebnega gosta, črno-belim se je pridružil Dejan Fujs. Da, gre za trenerja odbojkarjev Panvite Pomgrada, priljubljeni Geza pa se je črno-belim pridružil z razlogom. V času igralske kariere je namreč branil barve Rennesa, in čeprav v klubu ni bil dolgo, je imel pomembno vlogo pri njegovem vzponu – v sezoni 2000/01 je sodeloval pri uvrstitvi ekipe med prvoligaše, kar ji je uspelo po 15 letih čakanja. »Zelo sem srečen, da me je nogometni klub iz mojega mesta povabil v Rennes. To je zame velika čast. Spet bom lahko srečal nekatere prijatelje, navijačem, ki spremljajo ekipo, pa bom lahko razkril lepote Bretanje,« je enemu od lokalnih medijev v Rennesu pojasnil Dejan Fujs.

Povzeto po Ekipa24. 


»Rezultatsko in z igro trenutno nismo na pravi ravni, tega se zavedamo, vendar zdaj prihaja Evropa, kjer smo vedno prikazali pravo luč. Z vsako tekmo smo bili boljši in upamo, da bo tudi tokrat tako,« je pred odhodom v Francijo dejal kapetan soboške ekipe Alen Kozar, ki je z zadnjimi nastopi ostal veliko dolžan svojim navijačem. »Na tej tekmi moramo biti zelo delavni, evropski v razmišljanju, tako pri teku kot v bojevitosti in samozavesti. Upam in verjamem, da bo naša podoba dobra,« pa je poudaril trener Ante Šimundža. Gostovanje Mure na stadionu, ki je znan po izjemnem navijaškem vzdušju, bi lahko malce olajšalo to, da najbolj fanatična navijaška skupina Rennesa RCK (Roazhon Celtic Kop) ne hodi na tekme, odkar je konec septembra nekdo vlomil v stanovanje enega od vodij navijačev in mu ukradel velik transparent, ob tem pa še pretepel njegovega očeta. 
A to ne bi smelo prevarati črno-bele vrste, saj so tudi drugi privrženci Rennesa znani po odličnem navijanju. Pri francoskem klubu so v zadnjih dveh tednih podrobno in zelo natančno spremljali igro in rezultate Mure ter stanje v soboškem klubu. Tako da kakšnega podcenjevanja Sobočanov ne gre pričakovati, trener Bruno Genesio pa bo najverjetneje na zelenico spet poslal svojo najmočnejšo enajsterico. Tudi domači navijači na družbenih omrežjih v glavnem ne pišejo nič slabega o Muri, ampak predvsem pozivajo vse simpatizerje Rennesa, naj pridejo na stadion in pomagajo svojemu klubu do pomembne zmage. 

Dejan Fujs gost spletnega portala v Rennesu

Spletni portal rennes-infos-autrement je pred srečanjem Rennesa in Mure opravil intervju s trenerjem Panvite Pomgrada, ki je bil nekoč kot igralec član odbojkarskega kluba iz Rennesa. Intervju je opravil umetnik, pisatelj, novinar in politični aktivist Dragan Brkic, ki živi v tem francoskem mestu, opremil pa ga je z naslovom Dejan Fujs - Renejčan, pozabljen od Mure. Kar ni ravno točno, saj je Mura povabila Fujsa s sabo na tekmo v Francijo. Tule je približen povzetek intervjuja.

Stade Rennais bo v četrtek, 4. novembra, v konferenčni ligi igral s slovenskim klubom Mura. Po zmagi z 2 : 1 v Mariboru je Rennes favorit v srečanju z ekipo iz Murske Sobote, mesta, ki je kakih 60 kilometrov oddaljena od Maribora in se nahaja v bližini avstrijske, madžarske in hrvaške meje. Lokalni mediji obširno poročajo o tekmi, pozabili pa so na to, da je bil eden od njihovih prebivalcev, Dejan Fujs, že igralec odbojkarskega kluba v Rennesu. Kljub kratkemu bivanju v REC-u je odigral veliko vlogo pri vzponu kluba iz Rennesa iz lige PRO B v PRO A v sezoni 2001/2002. 

Kakšne spomine imate na Rennes?

"V Rennesu, mestu, ki mu veliko dolgujem, in mi je veliko dalo, sem se počutil zelo dobro. S klubom smo bili najboljši v ligi B in smo po 15 letih čakanja prišli v ligo A. Nisem pa razumel, zakaj me trener Veljko Bašić in vodilni v klubu niso obdržali na najvišji ravni. Moral sem zapustiti Rennes in še danes čutim moralni dolg do tega kluba. Vsem v moštvu REC in vodilnim pa zdaj želim vse najboljše."

Spremljate nogometaše Mure?

"V Rennes sem se vrnil v sredo z ekipo Mure, ki bo odigrala povratno tekmo z moštvom Stade Rennais. Zelo sem srečen, da me je nogometni klub iz mojega mesta povabil v Rennes. To je zame velika čast. Spet bom lahko srečal nekatere prijatelje, navijačem, ki spremljajo ekipo, pa bom lahko razkril lepote Bretanje in Mont-Saint-Michela. Številni navijači bodo izkoristili to potovanje za odkrivanje Mont-Saint-Michela."

Kaj vse ste počeli po odhodu iz Rennesa?

"Na srečo se moje športno življenje ni končalo z razočaranjem. Odšel sem v Martigues v PRO B, nato za tri leta v Slovenijo k Šoštanju Topolšici. Potem sem se vrnil k svojemu matičnemu klubu iz Murske Sobote kot igralec, nato kot trener in športni direktor, in smo se večkrat uvrstili med prve štiri v ligaškem prvenstvu. Treniral sem celo tri mlade, ki so bili prvaki Evrope do 17 let. Poleg tega sem bil v letih 2010-2011 pomočnik trenerja reprezentance."  

Za konec je svoje spomine na Fujsa opisal še nekdanji kapetan REC-a (Rennes Etudiants Club - Študentski klub Rennes) Mathieu Prigent: "Še zdaleč ni bil niti najvišji niti najmočnejši, vendar pa je dosegal točke iz vseh položajev. Impresivno, zelo sproščeno in hitro. Vedno je bil dobre volje in je spodbujal druge. Zelo simpatičen tip."

Na tekmi v Rennesu bo najverjetneje manjkala najbolj fanatična navijaška skupina RCK. Razlog: kraja transparenta.

Aleš Cipot
Dejan Fujs, kot so ga predstavili na spletni strani rennes-infos-autrement.fr.
mura rennes konferenčna-liga