vestnik

(MURA) Vrhuncu je sledil šok

Tomo Köleš, 29. 12. 2021
Aleš Cipot
Žan Karničnik je v tem letu postal najboljši igralec Mure in slovenski reprezentant, zato je bilo jasno, da bo prej ali slej dobil dobro ponudbo iz tujine.
Šport

Noben klub ni tako zaznamoval športno dogajanje v pomurski pokrajini, kot ga je soboška Mura, in tako je še zdaj.

Športno dogajanje v pomurski pokrajini je bilo v letu 2021 izjemno uspešno, bogato in pestro. A noben klub ga ni zaznamoval v tolikšni meri, kot ga je Nogometna šola Mura, in tako je tudi še zdaj pred vstopom v novo leto.
Mura se je po zelo turbulentni minuli sezoni, polni padcev in vzponov, 22. maja letos z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega nogometa. V zadnjih dveh krogih je izkoristila spodrsljaja Olimpije ter po neposrednem dvoboju z Mariborom prvič v klubski zgodovini postala državni prvak. Po množični evforiji v črno-belem so sledili nastopi na evropskih tekmovanjih, kjer se je po vrsti pomerila s Škendijo iz Makedonije, Ludogorcem iz Bolgarije, Sturmom iz Avstrije, Žalgirisom iz Litve, Vitessejem iz Nizozemske, Tottenhamom iz Anglije in Rennesom iz Francije. Predvsem po skorajda izenačenem boju v obeh tekmah z Rennesom, še posebej pa po senzacionalni zmagi z 2 : 1 v obračunu s Tottenhamom, je Mura dokazala, da se lahko enakovredno kosa tudi z uveljavljenimi moštvi iz zahodne Evrope, za katere je značilen izredno hiter ritem igre.
Zaradi nastopov v Evropi so bili posledično malce slabši rezultati črno-belih v aktualnem slovenskem prvenstvu, vendar so se privrženci tolažili z mislijo, da se bo tudi to popravilo v spomladanskem delu, ko se bo Mura povsem osredotočila na tekmovanje v prvi ligi, saj je v pokalnem tekmovanju že drugič zapored izpadla že v začetku. Potem pa je sledil šok.

medijski-termin-mure, trening, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Denar je pač sveta vladar: trener Ante Šimundža si je naložil težko nalogo obdržati Ludogorec na vrhu prve bolgarske lige.

Niso verjeli, a je res odšel

Tvorec največjih uspehov soboškega kluba, trener Ante Šimundža, je potrdil informacije, ki so že nekaj časa krožile, namreč da bo sprejel trenersko mesto pri Ludogorcu iz Razgrada, torej prav pri moštvu, s katerim so se njegovi, zdaj že nekdanji, varovanci pomerili v Evropi in izpadli po dobrem odporu; doma je bilo 0 : 0, v Bolgariji pa so popustili tik pred koncem in izgubili s 3 : 1. Odhod Šimundže je pretresel privržence črno-belih, saj kljub govoricam niso verjeli, da bi se kaj takega lahko zgodilo že na polovici sezone. Še posebej, ker je Šimundža pred tem pripravil načrt za nogometaše Mure, ki naj bi se dobili 2. januarja na skupni večerji, 3. januarja pa že začeli s prvim treningom. Ampak denar je pač sveta vladar, in bolj kot nov izziv je Šimundžo verjetno pritegnila bogata ponudba. Kajti v Bolgariji bo pred težko nalogo. Ludogorec, ki je serijski državni prvak v zadnjem desetletju, bo moral obdržati na prvem mestu lestvice, obenem pa nato še doseči kakšen uspeh v evropskem tekmovanju.

bobicanec contala ac
Aleš Cipot
Damir Čontala (na desni), ki je bil doslej analitik pri NŠ Mura, bo imel kot trener ogromno odgovornost pred množico navijačev črno-belih.

Pri Muri bodo seveda rezultati glavno merilo, ali je Čontala ustrezen naslednik Šimundže

Ante Šimundža je v svojem tretjem obdobju pri Muri v klubske vitrine pripeljal več trofej: črno-beli so bili najprej zmagovalci pokala MNZ Murska Sobota, nato zmagovalci druge lige, potem zmagovalci pokalnega tekmovanja Slovenije in na koncu še zmagovalci prve lige. Zato je bilo jasno, da bo njegov naslednik stopil v ogromne čevlje. A kmalu je sledilo novo presenečenje. Klubsko vodstvo je za novega trenerja imenovalo Damirja Čontalo, dosedanjega analitika črno-belih. Danes 37-letni Čontala je že več let deloval v klubu, bil je pomočnik trenerja, pred tem pa trener kadetov. Pomurska športna javnost ga sicer najbolj pozna kot nekdanjega napadalca in trenerja Tromejnika iz Kuzme. Tako kot povsod bodo tudi pri Muri rezultati glavno merilo za to, če je Čontala ustrezen naslednik Šimundže.

Klub bo za zdaj še naprej deloval po načrtu, ki ga je zasnoval mariborski strokovnjak, tako naj bi Sobočani del priprav opravili tudi v Turčiji. Že 12. januarja pa je na sporedu prva pripravljalna tekma, ko naj bi Mura gostila avstrijskega člana druge lige Kapfenberger SV. 

Črno-beli so sicer jesenski del prvenstva končali na petem mestu in zaostajajo deset točk za vodilnim Mariborom.

mura nogomet prvaki trener
Kaj zdaj berejo drugi