vestnik

Mura z Olimpijo pod senco nelagodja

vestnik.si, 8. 3. 2020
Aleš Cipot
Nino Kouter je jasno povedal: "Zapravili smo že veliko priložnosti, da bi se priključili moštvom z vrha lestvice, zato se to mora nehati. Danes bomo storili vse, da to popravimo, a proti Olimpiji bomo morali zato odigrati konkretno in agresivno. Morali bomo biti odlični."
Šport

V zadnji tekmi 25. kroga prve lige se bo Mura ob 20.15 v Stožicah pomerila z Olimpijo. Čeprav je ta derbi navadno praznik nogometa, ga bo tokrat spremljalo tudi nekoliko turobnosti.

Na prvem mestu seveda zaradi koronavirusa, ki se vse bolj zajeda v naše družbeno in družabno življenje. Minister za zdravje je že prepovedal vse prireditve v zaprtih prostorih, kjer bi se lahko zbralo več kot 500 ljudi. Stadion Stožice ni zaprt prostor, a prav gotovo bo na tekmi več kot 500 gledalcev, in jasno, da ni ravno prijetno sedeti na prireditvi, medtem ko z vseh strani dežujejo opozorila o nevarnosti tesnejših stikov. Verjetno se bo treba pripraviti na to, da bodo tudi srečanja prve slovenske nogometne lige, če se bo virus še širil po Sloveniji, čez kakšen teden ali dva preložena ali pa odigrana pred praznimi tribunami.

mura, nš-mura, stožice, navijači
Aleš Cipot
Današnji večerni nedeljski termin ob 20.15 je krivičen predvsem do navijačev Mure, ki bodo zaradi tega domov prispeli šele okrog polnoči, medtem ko jih v ponedeljek zjutraj že čakata služba ali šola.

d28477d6afc57b98990fc6e7278d8981
Aleš Cipot
Današnji večerni nedeljski termin ob 20.15 je krivičen predvsem do navijačev Mure, ki bodo zaradi tega domov prispeli šele okrog polnoči, medtem ko jih v ponedeljek zjutraj že čakata služba ali šola.

Na drugem mestu nelagodje vzbuja termin, zaradi katerega ne bo takšne množične invazije navijačev Mure, kot smo je bili vajeni v prejšnjih spopadih teh dveh klubov. Nasploh se nadaljuje praksa NZS v povezavi s televizijo, ki se obnašata, kot da so vsi ljubitelji nogometa v Sloveniji brez dela, in da lahko gredo na tekmo tudi ob najbolj nemogočih urah. Današnji večerni nedeljski termin ob 20.15 je krivičen predvsem do navijačev Mure, ki bodo zaradi tega domov prispeli šele okrog polnoči, medtem ko jih v ponedeljek zjutraj že čakata služba ali šola. Mimogrede: tudi navijači Olimpije so ob zadnji zmagi Ljubljančanov v Kidričevem glasno protestirali proti nesmiselnemu terminu njihove tekme (odkod NZS ideja, da se kar naenkrat igrajo srečanja tudi v torek, in to popoldne?!).

mura, olimpija
Aleš Cipot
Tisto, kar najbolj preprečuje Muri skok naprej na lestvici, so številni remiji, tudi v srečanjih z nasprotniki, ki so na razpredelnici daleč za njo.

Pomemben razlog za nelagodje pri simpatizerjih črno-belega kluba pa vzbujajo tudi slabši rezultati Mure v zadnjem času. Sobočani niso zmagali že na zadnjih treh zaporednih tekmah (čeprav tistega poplavnega srečanja v Kranju nikakor ne moremo šteti za normalno tekmo), v zadnjih devetih krogih pa so dosegli le dve zmagi. Pred tisto v Domžalah nazadnje ravno proti Olimpiji novembra v Fazaneriji, ko je bilo 3 : 1. Tisto, kar najbolj preprečuje Muri skok naprej na lestvici, so številni remiji, tudi v srečanjih z nasprotniki, ki so na razpredelnici daleč za njo. Star nogometni rek pa pravi: bolje poraz in zmaga kot pa dva remija. Čeprav danes z remijem v Stožicah verjetno nihče v črno-belem taboru ne bi bil nezadovoljen. Nazadnje, avgusta, je bilo v Ljubljani 1 : 1.  

DSC_3090
Aleš Cipot
Tisto, kar najbolj preprečuje Muri skok naprej na lestvici, so številni remiji, tudi v srečanjih z nasprotniki, ki so na razpredelnici daleč za njo.

Za razliko od strokovnega vodstva Mure, pri katerem pogrešajo navijači malo več samokritičnosti ob slabših predstavah, je Nino Kouter jasno povedal: "Zapravili smo že veliko priložnosti, da bi se priključili moštvom z vrha lestvice, zato se to mora nehati. Danes bomo storili vse, da to popravimo, a proti Olimpiji bomo morali zato odigrati konkretno in agresivno. Morali bomo biti odlični."

V obeh taborih ne manjka nihče razen tistih, ki so že dlje časa poškodovani. Tekmo bo sodil Nejc Kajtazović iz Kranja, srečanje pa lahko v živo spremljate tudi z nami.

olimpija mura 25.-krog stožice 2019/2020 napoved