vestnik

Muri skoraj 5.000 evrov kazni, kazen dobila tudi zaradi glavnega trenerja

Vestnik.si, 8. 4. 2022
Aleš Cipot
Mura : Koper
Šport

Znana je odločitev disciplinskega sodnika zaradi dogodkov na tekmi Mura – Koper.

Navijači soboške Mure so v nedeljo zvečer razočarani in rahlo jezni zapuščali mestni stadion Fazanerija. To je bilo razbrati iz besed, ko se je kolona ljudi vila skozi park proti parkiriščem. Nogometaši Kopra so na Primorsko odnesli tri točke, Mura pa je s porazom izpadla iz boja za ubranitev naslova državnih prvakov. 

mura, koper, tribune, gledalci, navijači
Aleš Cipot
Mura : Koper

V 69. minuti je Zalokarja premagal Ivan Novoselec. Osuji je podal proti kazenskemu prostoru, Karamarko je želel izbiti, a žogo podal Novoselcu, ta pa jo je poslal v daljši kot vrat. Nato se je dogajanje šele začelo. Razmere so se precej zaostrile. Temnopolti Lamin Colley je z gesto provociral zbrane na tribunah. Glavni sodnik Matej Jug, ki je z nekaterimi odločitvami razburjal privržence črno-belih, mu je pokazal rumeni karton, gledalci pa so Colleyju namenili žvižge. Tem so pozneje sledili neprimerni vzkliki, ki ne sodijo na nogometna igrišča in jih je Nogometna šola Mura v ponedeljek tudi ostro obsodila in se od dogodkov distancirala.

mura, koper, tribune, gledalci, navijači
Aleš Cipot
Mura : Koper

Zdaj je znana odločitev disciplinskega sodnika NZS. Mura je dobila 4.600 evrov denarne kazni. Navijači so po zapisu disciplinskega sodnika »metali petarde ter žaljivo skandirali zoper sodnike in gostujoče navijače, spodbujali in razpihovali rasno sovraštvo in nestrpnost ter s tem žalili dostojanstvo posameznih igralcev nasprotne ekipe«.

Pri tem je disciplinski sodnik upošteval predkaznovanost, kot olajševalno okoliščino pa upošteval pisno izjavo kluba. Obenem bo morala Mura plačati še dodatnih 320 evrov zaradi kršitev predpisov NZS (zaradi licence glavnega trenerja). Tudi Koper bo moral zaradi žaljivega skandiranja zoper gostujočo ekipo in navijače odšteti 600 evrov.

mura, koper, tribune, gledalci, navijači
Aleš Cipot
Mura : Koper

Ne nestrpnosti in zaničevanju 

Neprimerne vzklike nekaterih gledalcev proti Colleyju Nogometna šola Mura obžaluje, strogo obsoja in se od njih distancira. »Takšen odziv, čeprav je bil predhodno sprovociran s strani nogometaša Kopra, ni primeren in je vreden vsakršnega obsojanja. V NŠ Mura si prizadevamo, da že v kali zatremo kakršno koli zaničevanje na rasni, verski, spolni ali etnični osnovi, in želimo si, da bi tako ravnali tudi drugi. Žal smo tudi sami, tako klub kot navijači, že zadnjih trideset let podvrženi zaničevanju predvsem na etnični osnovi, zato se dobro zavedamo, kako neprimerni so tovrstni vzkliki.« Zapis so končali s tem, da so tako klub kot Murska Sobota in Prekmurje povezovalni člen vseh religij, narodnosti in ras, ki v sožitju bivajo že stoletja, in verjamejo, da bo tako tudi v prihodnje. »V Fazaneriji nikoli ni bilo in ne bo mesta za nestrpnost – v kakršni koli obliki,« so jasni.

Za uradnim odzivom Prekmurcev se je v oddaji Pod prečko na dogajanje odzval tudi koprski trener Zoran Zeljković. »Nisem videl, na kakšen način se je Colley veselil, zato težko komentiram. Če je provociral publiko, je bil upravičeno kaznovan, kar pa ne pomeni, da se publika odzove, kot se je,« meni. Voditelja oddaje sta omenila, da je strokovni štab Kopra igralcem v pripravi na tekmo zavrtel posnetke s prejšnje tekme med moštvoma v Kopru. Tudi veselje Luke Bobičanca ob zadetku za vodstvo. »Naš štab ni pozabil, na kakšen način so muraši proslavljali drugi gol. Rekel sem igralcem, da se imamo priložnost maščevati na športen način,« je odgovoril trener. Končal je z besedami: »Jaz svojim igralcem nisem rekel, da moramo na isti način reagirati, hotel sem jih motivirati. Obsojam vedenje nekaterih gledalcev, sam sem videl, da gre res za peščico ljudi. Upam, da Mura ne bo kaznovana kot klub, kajti verjamem, da se v dobi tehnologije da hitro ugotoviti, kdo je bil, in se lahko kaznuje posameznike. Oni ne sodijo na nogometna igrišča.«

mura kazen koper