vestnik

Na državnem prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, zaznamovali bodo tudi obletnico prvega pristanka balona v Sloveniji

Vestnik, 11. 8. 2020
Nataša Juhnov
Balone bomo lahko na nebu nad Pomurjem letos opazovali med 27. in 30. avgustom.
Šport

Med 27. in 30. avgustom bo v Murski Soboti potekalo odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem bo nastopilo 16 balonarskih ekip iz Slovenije in tujine.

Otvoritev odprtega državnega prvenstva bo tokrat v Ženavljah, ob tem pa bodo organizatorji - Balonarski klub Roto skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota - zaznamovali tudi obletnico prvega pristanka plinskega balona v Sloveniji in simbolni začetek balonarskega športa pri nas. Leta 1934 sta stratosferska pilota Max Cosyns in asistent Nere van der Elst Ženavlje s tamkajšnjim pristankom postavila na svetovni zemljevid in privabila več kot šest tisoč obiskovalcev, v spomin na ta dogodek pa je vil pred leti tam tudi postavljen spomenik.  27. avgusta se bo tekmovanje začelo na letališču Rakičan, prvi tekmovalni polet pa bo tik pred sončnim zahodom. Tekmovalni del bo trajal štiri dni, zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov pa bo na sporedu 30. avgusta ob 13. uri v Polani. 

Na prvenstvo je prijavljenih šest pilotov iz Slovenije, in sicer so to Aleš Švagelj, Igor Divjak, Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti, Branko Ambrožič in Vito Rome, sodelujoče države pa so še Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Litva in Slovaška. 

Prvenstvo bodo letos spremljale tudi dodatne aktivnosti, med drugim bo ob paviljonu Expanu potekala predstavitev skupine plinskih balonov, naslednji dan bo še fiesta poletov in revija balonov Night Glow. Obiskovalci se bodo lahko s ponudniki tudi dogovorili za turistični polet. 

balonarski-dogodek, balon, baloni, toplozračni-baloni
Aleš Cipot
Balone bomo lahko na nebu nad Pomurjem letos opazovali med 27. in 30. avgustom.

Naj spomnimo, da bi moralo letos v Pomurju potekati svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, vendar je bilo zaradi situacije, povezane s koronavirusom, prestavljeno na leto 2022. 

odprto-državno-prvenstvo letenje-s-toplozračnimi-baloni murska-sobota