vestnik

Na olimpijado gluhih tudi Prekmurec

Vestnik.si, STA, 29. 4. 2022
Aleš Cipot
Marino Kegl je eden od štirih Slovencev, ki bodo našo državo zastopali na olimpijskih igrah gluhih.
Šport

Prva polovica maja bo za najboljše gluhe športnike prinesla največji dogodek, olimpijada gluhih. Letos to tekmovanje gosti Brazilija z mestom Caxias do Sul, Slovenija bo imela na igrah štiri predstavnike.

Na tekmovanju v Caxiasu do Sulu bo med 1. in 14. majem nastopilo več kot 4500 športnic in športnikov iz sto držav. Skupno bodo podelili medalje v 209 disciplinah v 17 panogah. Slovenska odprava na igre se je predstavila na sedežu Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS). Slovenske barve bodo branili atleti Iris Breganski, Leja Glojnarič in Tadej Enci ter teniški igralec Marino Kegl. Za Sobočana bodo to že tretje igre v karieri.

Marino Kegl je kot najmlajši teniški igralec leta 2013 prvič nastopil na olimpijskih igrah gluhih v Sofiji, kjer je prišel do četrtfinala. Na zadnjih takšnih igrah v Samsunu leta 2017 pa je osvojil četrto mesto. Novega uspeha se je razveselil leta 2021, ko je v Grčiji na evropskem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. V Brazilijo odhaja kot tretji najboljši teniški igralec svetovne teniške lestvice gluhih. 

"Po dveh letih negotovosti le odhajajo naši gluhi športniki na največje športno tekmovanje. Čeprav imamo mlado ekipo, je to zasedba, ki bi lahko posegla po odličnih rezultatih. Atletika in tenis bosta tista športa, za katere bomo držali pesti. Prepričan sem, da se bodo iz Brazilije vrnili z odličnimi rezultati," je pred odhodom odprave v Brazilijo povedal Damijan Lazar, predsednik krovne zveze za šport invalidov - slovenskega paralimpijskega komiteja. Kot je poudaril Anton Petrič, strokovni sodelavec ZDGNS, so bili prav gluhi športniki med prvimi, ki so začeli na mednarodni sceni osvajati medalje za Slovenijo. Že pred tem so v nekdanji skupni državi na olimpijadah zbrali šest medalj, v obdobju samostojnosti pa še 17. Prvi dobitnik medalje je bil leta 1953 alpski smučar Anton Kogovšek.

šport invalidi gluhi