vestnik

Nafta: Razburljiv remi, ki bi moral biti zmaga

Tomo Köleš, 3. 11. 2018
Jure Zauneker
Po strelu Rolanda Pakuja je prišlo do sporne situacije: je bil Alen Ploj ob domnevnem zadetku v prepovedanem položaju ali ne?
Šport

V 14. krogu 2. SNL sta se v Lendavi Nafta in Krka po izredno razburljivem in dobrem srečanju razšla z 2 : 2 (0 : 1), čeprav so domači pravzaprav dali tri zadetke. Gledalci so tokrat z aplavzom nagradili "plave". 

Nafta 1903 - Krka 2 : 2 (0 : 1)



Športni park Lendava, 350 gledalcev, sodnik: Bojan Tkalčič (Maribor).

Strelci: 0 : 1 Novak (45), 1 : 1 Roginić (49), 1 : 2 Kostanjšek (73), 2 : 2 Roginić (75).

Rumeni kartoni: Šeruga, Paku, Vaš, Novinić, Cvrtila; Pavič, Jakolić, Kostanjšek, Kastrevec.



Nogomet bi moral imeti včasih drugačno točkovanje. Če bi npr. primerjali tekmo 9. kroga med Nafto in Brežicami, ki se je prav tako končala z remijem (0 : 0) in sta obe ekipi dobili po točko po dolgočasni predstavi, se je današnji dvoboj med Nafto in Krko razlikoval kot noč in dan. Novomeščani so si po prikazanem zaslužili točko, a ob tem bi si Nafta prav gotovo zaslužila tri točke. In bi jih tudi imela, če ne bi na izid vplivali sporni odločitvi - tokrat stranskih sodnikov.
Gledalci danes niso bili jezni na lendavske nogometaše in trenerja Franca Fridla, ki se je za razliko od prejšnjih tekem zdaj veliko gibal ob robu igrišča, ampak na može v črnem. Z glasnim aplavzom so po koncu tekme nagradili Lendavčane za njihovo skrajno požrtvovalno in napadalno igro. Nafta se je že od začetka tekme postavila skoraj v celoti visoko na polovico nasprotnika, njeni napadalci pa so ves čas vršili pritisk na zadnjo linijo Krke. Najboljši mož je bil tokrat spet Marko Roginić, ki je zablestel v svojem starem sijaju, ob tem pa še pretekel veliko kilometrov. Vendar mu je več slavja vsaj v prvem polčasu preprečil vratar gostov Ožbej Kisovec, domačim pa je obrnila hrbet še športna sreča.


Tukaj je najpomembnejše dogajanje po minutah:
5: Gledalci zahtevajo enajstmetrovko, potem ko je podaja Benceja Grabanta zadela Bruna Marottija v roko v kazenskem prostoru, a sodnik Bojan Tkalčič iz Maribora se ni oglasil.
9: Po strelu Marka Roginića vratar Ožbej Kisovec odbija do Arpada Vaša, ta močno strelja, a Kisovec brani.
10: Po predložku se je sam pred vrati znašel Leon Šeruga, a je z glavo streljal mimo vrat.
12: Vaš spet odlično in močno strelja - Kisovec s skrajnimi močmi odbija.
24: Po kotu Marka Maleševića z glavo strelja Žiga Živko, a za malo prek vrat.
31: Roginić prodira po desni strani in lepo podaja po tleh, Vedran Vinko strelja iz bližine, a Kisovec spet brani.
32: Po prodoru in podaji Nikole Matasa je po zraku poletel Roginić in z glavo za malenkost zgrešil žogo, ob tem pa z nogo priletel v vratnico. Na srečo udarec ni bil hujše narave in Roginić se je kmalu vrnil v igro.
42: Prvi res nevaren strel Krke: z levico je poizkusil Marko Jakolić, Florijan Raduha odbija v kot.
45: GOL 0 : 1 Jan Novak. Nogomet je lahko včasih res krut. Potem ko je bila Nafta absolutno boljša in nevarnejša, so po svojem drugem strelu povedli gostje. Po rahlem lobu je žogo dobil Novak, lendavska obramba je zastala, misleč, da gre za prepovedan položaj, Novak pa je s strelom po tleh matiral Raduho. Nezasluženo vodstvo Krke ob polčasu.



49: GOOOL 1 : 1 Marko Roginić. Kot metek je po samostojnem prodoru Roginić privršal med obrambne igralce Krke, se malce poigral z njimi, in nato zabil žogo po sredini gola.
51: Hitro izveden avt Dina Cvrtile, Vinko je pobegnil po desni strani in prišel do diagonalnega strela - Kisovec tokrat znova brani.
65: Po prodoru Novaka z volejem strelja kapetan Žiga Kastrevec, a mimo vrat Raduhe.
73: GOL 1 : 2 Miha Kostanjšek. Po kotu Mateja Potokarja je Kostanjšek odbitek s strelom iz polvoleja s kakšnih18 metrov poslal v levi spodnji kot. Po zadetku protesti domačih igralcev in gledalcev, ker prvi pomočnik sodnika Tadej Friš iz Sladkega Vrha ni v prejšnji akciji dosodil očitnega prepovedanega položaja, v katerem se je znašel ravno Kostanjšek. Namesto tega je prišlo do kota, po katerem je padel zadetek.
75: GOOOL 2 : 2 Marko Roginić. Hiter odgovor Nafte. V dveh poskusih sta Dino Cvrtila, ki je podal z leve tik ob golavt liniji, in Roginić, ki je čakal pred vrati, le uspela premagati Kisovca.
78: Začetek najbolj sporne situacije: gol ali ne? Po odlični globinski podaji Vaša je prodrl Roginić in podal do Rolanda Pakuja, ta je streljal, a ni dobro zadel žoge, ki pa je prišla do Alena Ploja, ki jo je tik pred golovo črto potisnil v mrežo. Sodnik Tkalčič je najprej gol priznal, saj njegov drugi pomočnik Marcel Lahovič iz Maribora ni dvignil zastavice. Po skupnem odločnem protestu gostujočih igralcev in pogovoru z Lahovičem je Tkalčič zadetek razveljavil - ostaja 2 : 2 ob glasnih protestih tokrat domačih nogometašev in gledalcev. Zaradi ugovarjanja sta ob tem porumenela kapetan Mitja Novinič in Vaš.
85: Zahteva gledalcev po enajstmetrovki, potem ko je bil v kazenskem prostoru zrušen Damir Zeljko. Sodnik je ocenil, da sta se igralca samo nesrečno zaletela.
87: Novinič zapušča igrišče z okrvavljeno glavo.
89: Po prodoru Novaka strelja David Škrbec, brez težav lovi žogo Raduha.
90: Novinič se vrača z obvezano glavo.
93: Protinapad treh igralcev Krke, Korejec Kim Dohyun, namesto da bi podal, skuša z daljave presenetiti Raduho, a strelja slabo in si prisuži kritike soigralcev.
94: Konec tekme. Nekateri igralci Nafte so polegli po tleh, drugi protestirajo pri sodniku, ki mora poslušati tudi ugovore trenerja Fridla in njegovih pomočnikov. Sodniki ob preklinjanju in pljuvanju gledalcev zapustijo igrišče.
Publika z glasnim aplavzom nagradi nogometaše Nafte, ki so tokrat poskušali zares vse, da bi dobili tri točke. Krka (25) tako na lestvici ima dve točki prednosti pred Nafto (23), ki ostaja na 7. mestu. Zaostanek Lendavčanov za vodilnim Bravom (32) sedaj znaša že devet točk.



Nafta 1903: Raduha, Šeruga, Živko, Matas, Malešević (Ploj, 77), Grabant (Cvrtila, 46), Novinič kap., Paku, Vaš, Vinko (Zeljko, 69), Roginić. Trener: Franc Fridl.
Krka: Kisovec, Marotti, Jakolić (Hrka, 87), Pavič, Bedek, Potokar (Vujčić, 82), Škrbec, Dohyun, Novak, Kastrevec kap., Kostanjšek (Kambič, 76). Trener: Borivoje Lučič.

nogomet 2. SNL 14. krog Nafta 1903 krka 2 : 2