vestnik

Najboljših kolesarjev letos ne bo v Pomurje

Vestnik.si, 21. 3. 2020
Niko Časar
Letos po Pomurju najboljši kolesarji ne bodo vozili.
Šport

Vrsti odpovedi športnih prireditev zaradi epidemije koronavirusa je sedaj sledila tudi kolesarska dirka po Sloveniji, kakor je sporočil njen organizacijski odbor. To pomeni, da letos najboljših kolesarjev ne bo v Pomurje, kjer bi se morala začeti I. etapa.

I. etapa kolesarske dirke po Sloveniji, katere začetek bi potekal v Pomurju (čeprav v Mursko Soboto tokrat ne bi vodila), bi morala biti 10. junija 2020. "Vsem, ki ste že doslej sodelovali v aktivnostih organizacije ene od največjih mednarodnih športnih prireditev, se vam iskreno želimo zahvaliti. V tem trenutku je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi in naredimo vse, da čimprej premagamo epidemijo koronavirusa. Prepričani smo, da bomo kolesarsko zgodbo v Pomurju in Sloveniji lahko nadaljevali čim prej," je ob tem sporočil župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, tudi sam velik kolesarski navdušenec in organizator.  

22dbb5554a6d530ecb6a377b3c2fdba3
Branko Žunec
Marjan Kardinar: "Prepričani smo, da bomo kmalu lahko spet gledali dirko tudi po Pomurju, a zdaj je na prvem mestu zdravje."

"Zaradi uvedenih ukrepov so prekinjene vse aktivnosti, ki bi v tem trenutku morale potekati za organizacijo kolesarske dirke ter z njo povezanih promocijskih aktivnosti. Ker je pravočasna izvedba aktivnosti ključna za kvalitetno organizacijo tako kompleksnega projekta, kot je kolesarska dirka Po Sloveniji, ter predvsem zaradi zagotavljanja zdravja in varnosti vseh vključenih, smo sprejeli zahtevno, a hkrati nujno in odgovorno odločitev, da izvedbo kolesarske dirke Po Sloveniji v letu 2020 odpovemo.  
Odločitve o preklicu nismo sprejeli z danes na jutri, temveč preudarno in upoštevajoč širši kontekst organizacije. Sprejeti ukrepi s strani številnih evropskih držav v tem trenutku ne omogočajo več nadaljnjega organizacijskega dela na terenu, obenem bi z nadaljevanjem aktivnosti Kolesarski klub Adria Mobil, kot osrednji organizator dirke, pričel prevzemati preveliko odgovornost v smislu zdravja in varnosti vseh sodelujočih," pa je javnost obvestil organizacijski odbor kolesarske dirke po Sloveniji, v njegovem imenu pa predsednica organizacijskega odbora Mojca Novak in organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

91c9e8874028b30ad3949e8b8aaf8a77
Niko Časar
Odločitev o odpovedi dirke po Sloveniji ni bila sprejeta z danes na jutri.

Velik kolesarski dogodek bi se maja moral zgoditi tudi v bližini Pomurja. Dirka po Italiji (Giro d'Italia) bi letos morala potekati tudi na Madžarskem, 11. maja pa bi se ena od etap morala zaključiti v Nagykanizsi, ki od pomurske meje ni pretirano oddaljena. Vendar je bila zaradi epidemije koronavirusa tudi dirka po Italiji seveda dokaj hitro odpovedana oz. vsaj prestavljena na nedoločen čas.  

1b7b93aaa3d184ca20d1d2e4dd8afb87
Nataša Juhnov
Najboljših kolesarjev letos poleg Lendave ne bo tudi v Nagykanizsi, kjer bi se morala končati etapa Gira d'Italia.

kolesarstvo dirka-po-sloveniji odpoved korona-virus
Kaj zdaj berejo drugi