vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Prva ženska ekipa že pred 91 leti

Simon Horvat, 28. 2. 2023
NK Mura skozi čas
Murine igralke hazene in italijanske prvakinje Adria iz Trsta.
Šport

Ženska nogometna sekcija bo že 23. po vrsti, ki bo delovala v okviru Mure.

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

S prvim januarjem letos je Mura dobila žensko sekcijo. Govorimo seveda o nogometu in pripojitvi Ženskega nogometnega kluba (ŽNK) Nona Pomurje k Muri. Člani obeh društev so na svojih občnih zborih, ki so potekali v zadnjih tednih preteklega leta, tej nameri prikimali. Rumene Pomurke so postale črno-bele Sobočanke. Malo manj znano je, da to ni prva ženska sekcija v zgodovini Mure, ampak je klub prvo tako imel že v 20. letih prejšnjega stoletja. Ženska nogometna sekcija bo že 23. po vrsti, ki bo delovala v okviru Mure. Zadnji tak poskus se je zgodil leta 2005, ko je v okviru Mure 05 delovala odbojkarska sekcija, ki je leta 2010 znova odšla na svoje. Muri je bilo največ športnih panog pridruženih med obema vojnama in v prvih desetih letih po drugi svetovni vojni. V tem času jih je bilo 22, nekatere so doživele večje, druge manjše uspehe.

SK Mura2
NK Mura skozi čas
Med tekmo hazene. Fotografija je nastala na nekdanjem Murinem igrišču, ki je bilo na območju današnje Veterinarie.

Hazena je bila prva

Prva Mura iz leta 1921 se je ukvarjala samo z nogometom, ravno nasprotno pa je veljalo za SK Mura iz leta 1924, saj je imel še kolesarsko, lahkoatletsko in hazensko sekcijo. Zadnja je bila v celoti v domeni žensk, saj so jo igrale le predstavnice nežnejšega spola. Prva načelnica je bila Margareta Györy, leta 1927 jo je zamenjala Marica Jelovšek. Na občnem zboru leta 1929 je žezlo damske sekcije prevzela Nemeš Nikolajeva, trener je postal Ernest Nadai.

Hazena je moštvena igra, podobna sodobnemu rokometu. Murine igralke so bile zelo uspešne, leta 1925 so premagale slovenske prvakinje Ilirijo, prvakinje Italije Adrijo in zagrebško Concordio. Leta 1930 je v Murski Soboti gostovala najboljša ekipa v hazeni na svetu – Slavija iz Prage in zmagala s 5 : 7. Ker je interes za hazeno začel plahneti in so jo klubi opuščali, je leta 1932 enako storila tudi Mura. Ženska hazenska sekcija je v svoji zgodovini odigrala 75 tekem, od tega je na 60 zmagala, na enajstih izgubila, štiri tekme pa je igrala neodločeno.

ObcniZbor1930
NK Mura skozi čas
Zadnja znana načelnica hazenske sekcije je bila leta 1930 Nemeš Nikolajeva. Na časopisnem izseku je zapisano celotno vodstvo SK Mura iz tega leta. Foto Jutro

Zadnja je bila odbojka

Razmah športnih panog med obema vojnama je vplival tudi na Muro, tako da je ustanovila še teniško, namiznoteniško, smučarsko, plavalno, težkoatletsko, sabljaško in šahovsko sekcijo. Največ uspehov je dosegla v namiznem tenisu, ki so ga takrat imenovali table tenis. Leta 1930 je Mura organizirala jugoslovansko državno prvenstvo v namiznem tenisu, dve leti pozneje je Janez Nemec igral na svetovnem prvenstvu. Med vojno so nekatere sekcije zamrle, zasledimo pa lahko podatek, da se je Mura ukvarjala z nogometom, plavanjem in atletiko.

Po drugi svetovni vojni je sledila oživitev sekcij, športne panoge pa so bile še vedno del enega kluba. Pri Muri se prvič pojavijo splošna telovadba, odbojka, strelstvo, košarka, kegljanje, drsanje in hokej, klub je deloval pod imenom Svoboda in Sobota. Leta 1950 so oblasti končno dovolile drobljenje klubov, zato se je nogomet v Murski Soboti osamosvojil. Prvič po letu 1921 in znova z imenom Mura. Leta 1953 je bil politični pritisk prevelik in Mura je pristala v novem društvu, ki se je imenovalo Sobota. Tudi to društvo je zajemalo različne športne panoge, kot so nogomet, plavanje, kolesarjenje, kegljanje, odbojka itd. Športne panoge so bile nato nekaj časa združene pod Soboto, nakar so znova odšle na svoje – nekatere pod okrilje Partizana, nekatere kot samostojni klubi.

Mura se je nato vse do leta 2005 ukvarjala le z nogometom, nakar se je z ustanovitvijo Mure 05 pod okrilje kluba preselila moška odbojka. Leta 2010 so se odbojkarji zaradi finančnih težav Mure znova preselili in začeli delovati v klubu Pomurje deset, kjer delujejo še danes.

Tri družabne sekcije

V spodnjem seznamu so naštete vse doslej znane sekcije Mure, urejene po abecednem vrstnem redu. Tri izmed njih niso bile povezane s športom, temveč z družabnim udejstvovanjem. To so bile godbena, prireditvena in turistična sekcija. Med obema vojnama je bila Mura namreč eden glavnih protagonistov družabnega življenja v Murski Soboti. Sekcije: drsalna, godbena, hazenska, hokejska, kegljaška, kolesarska, košarkarska, lahkoatletska, nogometna, odbojkarska, plavalna, prireditvena, sabljaška, šahovska, smučarska, splošna telovadba, športne igre, strelstvo, table tenis, teniška, težkoatletska, turistična in ženska.

nk-mura-skozi-čas mura navijači
Kaj zdaj berejo drugi