vestnik

(NK Mura skozi čas) Z budnico na sprevod, Mura nato razbila Avstrijce

Simon Horvat, 18. 1. 2023
Arhiv NK Mura skozi čas
Pogled na soboško kopališče, na katerem sta leta 1953 potekala plavalni dvoboj in tekma v vaterpolu med Soboto in Celjem.
Šport

Dan športa avgusta 1953 je bil manifestacija vseh napredno mislečih športnikov v Murski Soboti in Prekmurju.

V Murski Soboti je v soboto, 8., in v nedeljo, 9. avgusta 1953, potekal Dan športa. Pripravilo ga je novoustanovljeno društvo ŠD Sobota predvsem kot manifestacijo vseh napredno mislečih športnikov v Murski Soboti in Prekmurju. Prireditelji so želeli pri mladih vzbuditi zanimanje za različne športne panoge, ne samo za nogomet. Med pripravami za tekmovanje so na novo uredili igrišče za odbojko, na katerem je bilo možno igrati tudi nočne tekme. Popravili so atletsko stezo in garderobo, pred dograditvijo pa je bilo tudi teniško igrišče. Nekaj popravkov so izvedli še na nogometnem igrišču.

DanSporta
NK Mura skozi čas
Vabilo na Dan športa, ki je bilo objavljeno v časopisu Obmurski tednik.

Spored Dneva športa

Sobota, 8. avgusta 1953


15.00 - Plavalni dvoboj in tekma v vaterpolu med plavalno sekcijo TVD Partizan Sobota in PK Celje
17.00 - Odbojka, predtekmovanje
20.00 - Finale tekmovanja v odbojki, nočna tekma pod lučmi
21.00 - Ekshibicijski dvoboj v boksu med BK Železničar in BK Branik iz Maribora, sodelovalo je 9 prvakov Slovenije

Nedelja, 9. avgusta
5.00 - Budnica po ulicah Murske Sobote
8.00 - Sprevod vseh sodelujočih športnikov
9.00 - Kolesarske dirke po ulicah Murske Sobote
10.00 - Šahovski moštveni brzoturnir na vrtu hotela Zvezda, kegljaška tekmovanja na kegljišču gostilne Varga, začetek lahkoatletskih tekmovanj na stadionu ŠD Sobota, na katerem so sodelovali tudi atleti zagrebške Mladosti
11.30 - Podelitev diplom ustanovnim članom ŠD Sobota
13.00 - Nadaljevanje plavalnega dvoboja med TVD Partizan Sobota in PK Celje
15.00 - Začetek nogometnih tekem, nastopili so pionirji in mladinci Sobote, za zaključek pa je bila na sporedu mednarodna nogometna tekma med Soboto in Radkersburgom

Občinstvo navduševali atleti Mladosti

Nedeljski športni spored je odprla budnica soboške pihalne godbe, nakar je sprevod skozi mesto naznanil začetek nedeljskega športnega dogajanja. Začel se je pred domom TVD Partizan in se vil čez Trg zmage v Kocljevo ulico, kjer so se sodelujoči razšli. Na čelu sprevoda so bile zastavonoše, takoj za njimi so nesli fotografijo maršala Tita. Pred godbo sta dva mladinca nosila olimpijski znak kot simbol športnih prireditev. Za godbo je šel celotni odbor ŠD Sobota, sledile so telovadke soboške tovarne perila. Za njimi so se razvrstili nogometaši, nato predstavniki preostalih sekcij društva in gostje. Na koncu so hodili strelci, lovci in ribiči.

FOTO_289
Jože Kološa
Na šahovskem dvoboju so nastopila štiri moštva, vsako s štirimi šahisti: Branik iz Maribora, Lipa in Sobota I. in II. Zmagalo je moštvo Branika pred Lipo in Soboto I ter Soboto II.

Največja dodana vrednost športne prireditve je bilo sodelovanje zagrebške Mladosti, katerih atleti so najbolj navdušili soboško športno publiko. V ekipi so nastopali znani jugoslovanski športniki, državni rekorderji Miler, Vrančič in Roca. Zadnji je gledalce navduševal s skoki s palico, Miler s skoki v daljavo in Vrančič s tekom na 1500 m. Na turnirju so sodelovali tudi člani novoustanovljene lahkoatletske sekcije ŠD Sobota.

Nogometni spored se je začel ob 15. uri. Na tekmi mladincev Sobote in avstrijske Radgone so slavili Sobočani z 9 : 0. Podobno je bilo na tekmi prvih moštev, Sobota je zmagala z veliko razliko 14 : 0 (10 : 0). Dvoboju je prisostvovalo veliko gledalcev, ki so pričakovali več od tekme. A Sobočani so bili premočni, gostje pa preslabi, tako da bi bila lahko razlika v izidu še večja. Zanimivo je, da je vodstvo Sobote sprva na tekmo povabilo graški Sturm, a je ta gostovanje v zadnjem trenutku odpovedal.

Glavna86
Jože Kološa
Na 10 kilometrov dolgi krožni progi po ulicah Murske Sobote je prispel prvi na cilj Slavko Kukovec, kolesar mariborskega Branika. Za njim sta se uvrstila Karel Zvez iz Beltinec in Vili Rojko iz Murske Sobote.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku predlanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas dan-športa
Kaj zdaj berejo drugi