vestnik

Mineva 60 leto od odprtja novega atletskega stadiona pri OŠ I

Tomo Köleš, 27. 5. 2020
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti
Odprtje novega atletskega stadiona pri takratni gimnaziji in Osnovni šoli I.
Šport

Program je uradno trajal od 22. do 29. maja 1960, neuradno pa se je začel že dan prej.

22. maja je minilo natanko 60 let od takrat, ko se je v Murski Soboti začel prvi festival telesne kulture Pomurja. Potekal je od 22. do 29. maja 1960. Posvečen je bil tednu mladosti, petnajsti obletnici osvoboditve in štiridesetletnici telesne kulture v Murski Soboti. Osrednja dogodka festivala sta bila odprtje novega atletskega stadiona pri OŠ I in tako imenovani zletni program.


Ta program je zajemal številne prireditve. 21. maja so bili prvenstvo, imenovano Partizan, v igri med dvema ognjema, kresovanje in telovadna akademija s sodelovanjem republiških telovadcev v vajah na orodju. 22. maja se je nadaljevalo prvenstvo v igri med dvema ognjema, na sporedu pa so bili še sprevod vseh športnikov od doma Partizan do stadiona, pozdrav in odprtje stadiona, atletski miting, izvedeno je bilo še okrajno prvenstvo v streljanju z zračno puško.

zbornik, oris-zgodovine, murska-sobota
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti
Podelitev nagrad po odbojkarskem tekmovanju.

23. maja so bili nogometno prvenstvo vajeniških šol Pomurja, začetek pohoda po prekmurski transverzali ter atletsko in rokometno prvenstvo vajencev Pomurja. 24. maja so sledili republiško prvenstvo v badmintonu, cestna kolesarska dirka od Murska Sobote do Gornje Radgone in nazaj ter namiznoteniški dvoboj Murska Sobota – Ravne. 25. maja je bilo prvenstvo osnovnih šol Pomurja v atletiki, ob tem pa še prvenstvo Okrajne zveze Partizan v odbojki in tek z baklami. V soboški ekipi so bili Ivan Hochstätter, Tinek Horvat in Jože Kovač.

zbornik, oris-zgodovine, murska-sobota
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti
Mimohod sodelujočih športnic in športnikov po mestu.

26. maja so se zvrstili srednješolsko prvenstvo Pomurja v atletiki, nogometna tekma NK Sobota – Branik in mestno prvenstvo strelskih družin z zračno puško. Naslednji dan so se na prvenstvu pomerile osnovne šole v malem nogometu, na programu pa sta bila še turnir mest v košarki in predvajanje športnih filmov. 28. maja so sledili srednješolsko nogometno prvenstvo Pomurja, turnir mest v v rokometu, kolesarski kriterij, nočni tek po Murski Soboti in glavni nastop na stadionu NK Sobota. Govorniki so bili: predsednik zletnega odbora Henrik Ribič, podsekretar Federativne ljudske republike Jugoslavije dr. Anton Vratuša in predsednik Okrajnega ljudskega odbora (OLO) Murska Sobota Franc Šebjanič.
V festivalnem odboru, ki je bil zaslužen za izvedbo programa, so bili: predsednik Henrik Ribič, tajnik Ciril Tručl, Franc Šebjanič (OLO Murska Sobota), zastopnik Ljudske mladine Slovenije Štefan Šeruga, Franc Flegar, Evgen Titan, Anuška Tručl, Branko Samec, Karel Sukič, Angela Kolar, Anica Žagar, Peter Juteršnik in Tone Žnidarič. Vse dni festivala telesne kulture Pomurja je bila na ogled tudi druga razstava amaterskih umetniških del profesorja Evgena Titana. Festival se je končal veličastno 29. maja 1960 na nogometnem stadionu, kjer je nastopilo kar 4971 telovadcev in telovadk, program pa si je ogledalo 4000 gledalcev.

zbornik, oris-zgodovine, murska-sobota
Arhiv zbornika Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti
Na nogometnem stadionu je nastopilo skoraj pet tisoč telovadk in telovadcev.

oš-i-murska-sobota atletski-stadion