vestnik

Odprtje se je končalo z remijem. V goste je prišel Građanski iz Čakovca

Simon Horvat, 11. 6. 2022
NK Mura skozi čas
Fotografija je nastala 29. marca 1936, ko je Mura igrala prvo tekmo v Fazaneriji. Stojijo od leve: Nikolaj Horvat, Štefan Čagran, Anton Serec, Jože Kos, Ludvik Malačič, Oton Varga, Franc Schrimpf, Ivo Kardoš, Ivan Debelak, Jože Bosina, Geza Vogrinčič, dr. Nikolaj Pinter.
Šport

Prva uradna tekma v Fazaneriji je bila odigrana 10. maja 1936. .

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Nogometaši Mure so do leta 1936 igrali tekme na nekdanjem sejmišču v Murski Soboti. Ker je bil prostor neprimeren in premajhen, so se leta 1934 pojavili prvi znaki, da želijo zgraditi lastno igrišče. Arhitekt Feri Novak je novo igrišče umestil na območje Fazanerije, kjer je še danes domovanje črno-belih. V tokratnem članku se bomo dotaknili prvih tekem Mure v Fazaneriji.

Igrišče so gradili leta 1935, prva dokumentirana tekma pa je bila odigrana 29. marca 1936 ob 14.30.

Od enega do deset dinarjev za vstopnico

Nasprotnik Mure je bil I. SSK Maribor, ki ga starejši ljubitelji nogometa poznajo pod imenom Branik. To je bila prva pripravljalna tekma črno-belih pred spomladanskim delom sezone 1935/36, bila pa je poskusna verifikacijska, saj stadion še ni bil uradno verificiran oziroma registriran. Klubi so lahko tekme igrali le na verificiranih igriščih, verifikacijo pa je opravljala Ljubljanska nogometna podzveza (predhodnica današnje Nogometne zveze Slovenije). Tekma je bila odigrana še pred uradnim odprtjem stadiona, Sobočani so jo izgubili z 1 : 6, po prvem polčasu je bilo 0 : 4.

Mura2
NK Mura skozi čas
Tekma z neznanim nasprotnikom na novem stadionu Mure v Fazaneriji. Predvidevamo, da je fotografija nastala zgodaj spomladi ali pozno jeseni leta 1936. Akcija na sliki se je odvijala proti današnji južni tribuni, v ozadju pa vidimo vzhodni del stadiona. V vratih Mure stoji Jože Kos s svojo znamenito čepico.

Tekmo si je ogledalo okrog 500 gledalcev, ki so morali za vstop na stadion kupiti vstopnico. Vstopnino za ogled tekem je na svoji seji določil odbor S.K. Mure. Loža je stala 10 dinarjev, sedež na tribuni 8 dinarjev, stojišče ob strani tribune 5 dinarjev, stojišče nasproti tribune 3 dinarje, dijaška vstopnica 2 dinarja in otroška vstopnica 1 dinar. Tribuna, ki je bila lesena, je bila postavljena na zahodni strani stadiona, tam, kjer je danes glavna tribuna.

Da je Mura za prvega nasprotnika izbrala I. SSK Maribor, ni bilo naključje. Z njim se je namreč pomerila tudi na svoji prvi tekmi, 31. avgusta 1924. Maribor je bil takrat eden najboljših slovenskih klubov in je v sezoni 1935/36 tekmoval v I. razredu mariborsko-čakovske skupine. V Murski Soboti je nastopil s svojo najboljšo enajsterico in je bil na koncu zasluženo boljši od gostiteljev, ki so zadnjo tekmo igrali pred petimi meseci z Građanskim iz Čakovca. Tekma je minila v prijateljskem vzdušju, igralcem Mure pa se je poznalo, da so šele začeli trenirati. Če bi v napadu imeli malo več sreče, bi rezultat lahko bil tudi ugodnejši.

Prvo tekmo v Fazaneriji so igrali: Jože Kos, Nikolaj Horvat, Štefan Čagran, Anton Serec, Ludvik Malačič, Oton Varga, Franc Schrimpf, Ivo Kardoš, Ivan Debelak, Geza Vogrinčič in Jože Bosina. Sodil je Lado Bizjak iz Maribora.

Do prve uradne tekme je na tem stadionu gostovala še Jugoslavija iz Celja. Črno-beli so na razmočenem terenu tekmo dobili s kar 11 : 4 (9 : 3).

Ravnali so športno 

Prva uradna tekma v Fazaneriji je bila odigrana 10. maja 1936. Na obračunu 8. kroga prvenstva LNP štajersko-prekmurske skupine je v Murski Soboti gostoval Građanski iz Čakovca. V tistih časih so bili del slovenskega prvenstva tudi klubi z območja Čakovca, saj je to spadalo pod Dravsko banovino. Čeprav so igralci Mure ob polčasu vodili z 2 : 1, se je tekma na koncu končala z remijem 3 : 3, ogledalo pa si jo je okrog 600 gledalcev.

Začela se je z enourno zamudo, saj so igralci iz Čakovca zaradi tehničnih težav zamudili. Mura bi lahko zahtevala, da se tekma verificira s 3 : 0 zanjo, vendar je ravnala športno ter omogočila, da se je tekma vseeno odigrala. V prvem polčasu so bili črno-beli boljši od nasprotnika in zadeli dvakrat. Glavni sodnik Ante Schneller je v tem delu razveljavil še Malačičev zadetek, ker je bil dosežen iz prepovedanega položaja. Gostje so bili boljši v drugem polčasu. Izid ni izražal moči obeh moštev, saj je imela Mura precej več od igre. To dokazuje tudi razmerje kotov, ki je bilo 5 : 1 v korist črno-belih. Za Muro so zadetke dosegli Ivo Kardoš, Jože Bosina in Evgen Kardoš. Za Građanski so v polno merili Milenković, Banek in Brkić.

V premoru med polčasoma je bil ekshibicijski tek na 800 metrov, zmagal je kasnejši dolgoletni športni delavec Ciril Tručl.

nk-mura zgodovina
Kaj zdaj berejo drugi