vestnik

(Odštevamo do evropskega prvenstva U21) To so glavna imena evropskega prvenstva mladih nogometašev

Andrej Miljković, Ekipa SN, 20. 3. 2021
Reuters
Eno bolj zanimivih imen je nemški reprezentant Youssoufa Moukoko, ki bo hkrati tudi najmlajši udeleženec prvenstva.
Šport

Selektorji 16 reprezentanc, ki bodo v Sloveniji in na Madžarskem igrale za nas zgodovinsko evropsko prvenstvo mladih nogometašev, so izbrali. Ta teden so predstavili sezname igralcev, na katere računajo, in čeprav zaradi prekrivanja s tekmami članskih izbranih vrst pričakovano ni nekaterih največjih zvezdnikov, ki bi imeli pravico nastopa, bomo videli nekaj nadvse zanimivih posameznikov.

Osip španskih zvezdnikov


Pričakovali smo, da mladih superzvezdnikov evropskega nogometa, ki imajo pravico nastopa za mlado reprezentanco svoje države, ne bo v Slovenijo in na Madžarsko. Termin je pač takšen, da se v istem obdobju začenjajo izredno pomembne kvalifikacije za naslednje svetovno prvenstvo, ki ga bo gostil Katar, tako da so se številni mladi talenti znašli na seznamih članskih izbranih vrst. Dober primer je Španija, nasprotnica Slovenije na otvoritveni tekmi v Mariboru 24. marca. Španci bi smeli v svojo zasedbo postaviti imena, kot so rušilni napadalec Manchester Cityja Ferran Torres in velika zvezdnika Dani Olmo ter Ansu Fati – zadnji je tako ali tako poškodovan, prva pa sta se znašla v članski zasedbi. Nekaj časa je bil na meji Fatijev soigralec v Barceloni, izjemni Pedri, ki je v zadnjem obdobju igral tako zelo dobro, da ga na koncu članski selektor Luis Enrique ni mogel prepustiti soimenjaku, selektorju mlade reprezentance Luisu de la Fuenteju. Na žalost Slovenije in na srečo Slovenije – odvisno, s katerega zornega kota gledate.

Za dodaten udarec mladi reprezentanci pa je članski selektor poskrbel s presenetljivima vpoklicema nekoliko manj znanih, a prav tako odličnih Bryana Gila in Pedra Porra. Na kar pa je de la Fuente reagiral drugače, kot bi si morda mislili. »Ne sprejmem razlage, da smo kogar koli izgubili. Resnica je, da je španski nogomet dobil nove adute, in na to je naš sistem lahko ponosen. Moja ekipa je še vedno zelo močna in to bomo v Sloveniji pokazali,« je dejal strateg, v ekipi katerega bo prvo ime še en nogometaš Barcelone, izjemno nadarjeni vezist Riqui Puiga. »V Barceloni dobi nekoliko manj minut, to pa bi bila zanj lahko priložnost, da se izstreli na veliko sceno,« je poudaril selektor, ki bo s svojo ekipo branil naslov in ki bi – tako kot vsi drugi – zasedbo utegnil okrepiti tudi s katerim od zgoraj omenjenih v primeru uvrstitve v izločilne boje, ki bodo na sporedu na začetku junija.

prizorisca U21
Arhiv
Skupinski del bo odigran v Sloveniji in na Madžarskem.

Najmlajši strelec v zgodovini bundeslige

Eno bolj zanimivih imen, ki bodo igrala na evropskem prvenstvu mladih reprezentanc, je nemški reprezentant Youssoufa Moukoko, ki bo hkrati tudi najmlajši udeleženec eura. Dragulj Borussie iz Dortmunda šteje šele 16 let in je torej kar pet let mlajši od nekaterih svojih soigralcev in tekmecev. Moukoko je eden tistih nogometašev, o katerih govori ves svet. Navsezadnje gre za v Kamerunu rojeni stroj za doseganje golov, ki je v mlajših selekcijah Borussie presegel vse rekorde. Njegov talent je tako velik, da je bil, kakor hitro je dopolnil 16 let in dobil pravico do igranja v članski konkurenci, priključen članskemu moštvu. Le dan po svojem 16. rojstnem dnevu je debitiral v članskem moštvu Borussie. S tem je postal najmlajši nogometaš, ki je kdaj zaigral v bundesligi. Zgolj dobra dva tedna kasneje je za Borussio debitiral tudi v ligi prvakov na obračunu z Zenitom. Jasno, tudi v tem tekmovanju je postal najmlajši debitant. Že čez teden dni je prvič za Borussio zaigral v prvi postavi na dvoboju z Werderjem, tri dni kasneje je postal tudi najmlajši strelec v zgodovini bundeslige. Na nogometni tržnici ima med vsemi udeleženci skupinskega dela verjetno največjo vrednost Eduardo Camavinga, novi Paul Pogba francoske reprezentance, ki si ga je že pred časom označil – in po zagotovilih mnogi tudi rezerviral – madridski Real.

konate
Arhiv
Ibrahim Konate

Opozorimo naj na še nekaj imen. Sandro Tonali, ki bo branil barve Italije, je malce zastal v razvoju, a naši zahodni sosedi od njega še vedno pričakujejo ogromno. Potem so tu še Francozi Jules Kounde, Ibrahima Konate, Mousa Diaby in Houssem Aouar, Angleži Mason Greenwood, Callum Hodson-Odoi, Emile Smith Rowwe, Portugalec Rafael Leao. Nizozemca Brian Brobbey in Myron Boadu, Rus Fjodor Čalov in še bi lahko naštevali. Več kot dovolj za cejenje nogometnih slin – in za sijajno ogrevanje pred junijem, ko bo nabor še bolj udaren.

euro-u21 slovenija madžarska zvezde