vestnik

(ODŠTEVALI SMO DO FINALA) Napadalec, ki je Muri prinesel doslej edino lovoriko

Andrej Bedek, 24. 6. 2020
Aleš Cipot/Fotolens
Nedeljko Topić je po karieri deloval kot trener mlajših selekcij in tudi članov v Fazaneriji. Na fotografiji z Alešem Lukom, nekdanjim vratarjem, ki je danes eden od pomočnikov Anteja Šimundže.
Šport

Nedeljko Topić je 24. maja 1995 na povratni tekmi finala pokala NZS proti celjskemu Publikumu v 84. minuti dosegel zmagoviti zadetek.

»Seveda se spomnim, še najbolj pa veselja mojih soigralcev in velikega navdušenja na tribunah, kjer se je zbralo skoraj pet tisoč ljudi. Da je Mura osvojila pokal, ni le moja zasluga. Sam sem naredil le to, kar je bila moja naloga, ta pa je bila doseči gol. Nalogo sem pač izpolnil,« pravi Nedeljko Topić, nogometaš, ki je s svojim zadetkom na povratni tekmi finala pokala NZS 24. maja 1995 v Fazaneriji – prva tekma v Celju se je končala s 1 : 1 – Muri priigral edino (pokalno) lovoriko doslej v zgodovini samostojne Slovenije.

Napovedal prepričljivo slavje

Nedeljko Topić je, ko smo ga izzvali, ali si upa napovedati, kako se bo končalo pokalno finale danes na Brdu pri Kranju med Muro in Nafto, odgovoril iz prve: »Nič drugega ne pride v poštev, kot prepričljiva zmaga in slavje Mure. Pod to se podpišem.«

Odločitev je padla v 84. minuti, ko so Celjani na sredini igrišča izgubili žogo. Danijel Brezič, ki je prvi prišel do okroglega usnja, je lepo podal do Topića, ta pa je s kakih 14 metrov z zunanjim delom stopala žogo poslal v spodnji kot nasprotnikovih vrat. Čuval jih je Branko Zupan, zdajšnji strokovni komentator nogometnih tekem na nacionalni televiziji, Topića pa ni zmogel ustaviti niti Safet Hadžić, takrat osrednji branilec Celja in nedavno odstavljeni trener Olimpije. 

13734965_569390936582127_7866849690392442657_o
Facebook
Nedeljko Topić v dresu Dinama iz Zagreba

Eden najboljših strelcev druge jugoslovanske lige Nedeljko Topić (1960) je v Jugoslaviji igral za Zagreb, za Dinamo iz Vinkovcev, za Borac iz Banjaluke in od leta 1988 do leta 1990 celo za sloviti zagrebški Dinamo, kjer je na 24 tekmah dosegel tri zadetke. Kariero je nato nadaljeval v Sloveniji. Tri sezone je igral pri ljubljanski Olimpiji in eno sezono (1994/95) v Murski Soboti pri Muri. V 99 tekmah v prvi slovenski nogometni ligi je dosegel 59 golov. Kasneje je bil tudi trener v Fazaneriji.

»Igral sem po celi bivši Jugoslaviji, vendar takšnega vzdušja in pripadnosti v malih sredinah, kot je Murska Sobota, še nisem doživel. Je pa še nekaj, kar krasi to okolje, v katerem sem tudi ostal po svoji karieri, to pa je ambicioznost. Človek, če želi biti uspešen, mora preprosto biti ambiciozen,« pravi Nedeljko Topić.

mura nafta pokal
Kaj zdaj berejo drugi