vestnik

(FOTO) OK Panvita Pomgrad: Ponoviti ali preseči prejšnjo sezono

Vestnik.si, 30. 9. 2022
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad
Šport

Soboški odbojkarji bodo letos nastopali na treh tekmovanjih: prvi državni ligi, slovenskem pokalu in evropskem pokalu CEV Challenge. V ta namen so se tudi primerno okrepili.

V sredo 5. oktobra se bo s tekmami 1. kroga Sportklub 1. A državne lige pričelo državno prvenstvo v odbojki za sezono 2022/23, s tem pa tudi otvoritev sezone za odbojkarje OK Panvita Pomgrad iz Murske Sobote, ki bodo letos tekmovali v treh konkurencah. Ob nastopu v državnem prvenstvu in pokalnem tekmovanju se po nekaj letih premora vračajo tudi na evropsko prizorišče. Odbojkarski klub Panvita Pomgrad je eden izmed najbolj stabilnih slovenskih prvoligašev in v širšem vrhu slovenske odbojke že vrsto let. Potem ko so lani zasedli četrto mesto v državnem prvenstvu, si želijo vsaj ponovitve uspeha tudi v letošnji sezoni, zato bo že v ligaškem delu, kjer se bo v trikrožnem sistemu med seboj pomerilo osem kakovostnih ekip, izjemna borba za čim boljša izhodišča pred samo končnico. Soboški odbojkarji prvenstvo odpirajo 5. oktobra na gostovanju proti Mariboru. V sosedskem derbiju večjih skrivnosti ni, saj sta se kluba večkrat srečala pred sezono, ko sta odigrala nekaj pripravljalnih tekem. Pravo merilo bo uradna tekma, Sobočani s trenerjem Dejanom Fujsom pa že v startu prvenstva upajo na zmago, ki bi pomenila dodaten zagon za nadaljevanje sezone in bi bila dober pokazatelj opravljenega dela v pripravah. Pripravljalno obdobje se je pričelo 8. avgusta. Zaradi številnih mladih igralcev in novincev se je ekipa prvi mesec več posvetila treningom, s tekmami pa so pričeli šele v septembru. Do pričetka prvenstva so tako odigrali 12 prijateljskih tekem, med drugim tudi močan mednarodni turnir v Murski Soboti, kjer so po dveh zmagah s 3:0 proti Varaždinu iz Hrvaške in madžarskemu Kapošvaru osvojili prvo mesto. Po nekaterih odhodih ob koncu lanske sezone, so v klubu ekipo popolnili s kombinacijo lastnega kadra ter okrepitvami iz Slovenije ter tujine.

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Trener Dejan Fujs je na predstavitvi ekipe v OŠ I Murska Sobota povedal: »Pomembno je, da smo v naše vrste pripeljali tri naše mladinske reprezentante, ki so dosegli nekaj vidnih uspehov v Evropi. Bili so evropski prvaki v kategoriji U-17, bili so peti na evropskem prvenstvu U-18 in za nas kot klub je pomembno, da jih kalimo, jih primerno vključujemo, da čim prej pridejo na raven kvalitetnih igralcev za 1. državno ligo. Od okrepitev veliko stavimo na oba tujca iz BIH. Starejši, 30-letni Nenad Šormaz, prihaja iz Brčkega in ima večletne izkušnje igranja v tujini - po Evropi in tudi Bližnjem vzhodu, nazadnje je bil član hrvaške Mladosti Ribole Kaštela. Z njim smo dobili izkušenega in profesionalnega igralca. Drugi je korektor, 24-letni Marko Milovanovič, ki prav tako prihaja iz Brčkega, lani pa je igral v Kapošvaru na Madžarskem, še prej tudi v Franciji. Ob njiju iz Maribora prihajata mladi podajalec Tine Avšič in srednji bloker Tit Kovačič. Slednji je bil v Mariboru že član prve ekipe a se je odločil, da pride pomagat v Mursko Soboto.«

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

V klubu bo kot novi pomočnik glavnega trenerja pri članih deloval Uroš Kovačec, ki bo nadomestil Gorazda Flisarja.

V novi sezoni čaka odbojkarje Panvite Pomgrada tudi nastop v evropskem tekmovanju, ko se bodo v 1/32 finala pokala Challenge pomerili proti finski ekipi Tiikerit Kokkola. Obe tekmi bosta oktobra, prva v Murski Soboti že 12.10 ob 19. uri v telovadnici Osnovne šole 1 v Murski Soboti. Žreb Sobočanom vsaj z logističnega vidika ni bil preveč naklonjen. Finska ekipa prihaja iz daljnega severa, kar pomeni dolgo potovanje. Kakovost nasprotnika zaenkrat ostaja neznanka, saj se finsko prvenstvo pričenja 1. oktobra, takrat pa bo možna tudi prva video analiza Fincev. Že zdaj je znano, da gre za dobro organiziran klub s tradicijo in uspešno zgodovino, ki je bil v obdobju od 2013 – 2016 tudi 3-kratni državni prvak in 3-kratni pokalni prvak Finske. V primeru zmage in uvrstitve v 2. krog bi bil naslednji tekmec Sobočanov romunska Steaua iz Bukarešte, kar bi bil znova atraktiven nasprotnik tako za igralce kot gledalce.

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

V slovenskem pokalu se bodo odbojkarji Panvite Pomgrada tekmovanju pridružili šele ob koncu meseca oktobra. Tekmovanje je letos nekoliko spremenjeno, saj bo namesto zaključnega turnirja štirih najboljših ekip v ženski in moški konkurenci na sporedu le veliki finale, ki bo 11. marca. Tekmovanje se pričenja s tekmami nižjeligašev 5. oktobra, prvoligaši pa se bodo pridružili v 1/8 finala, ki bo 26. oktobra, nasprotnik Sobočanov pa bo Šempeter. Četrtfinale se bo odvijalo 7. in 21. decembra, polfinale pa 8. in 15. februarja. Prva tekma soboških odbojkarjev v Murski Soboti v letošnji sezoni bo na sporedu v sredo 12. oktobra proti Tiikerit Kokkoli, prva ligaška preizkušnja v domačem prvenstvu pa v soboto, 15. oktobra proti Črnučam.

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Izjave na novinarski konferenci:

Matjaž Durič, predsednik OK Panvita Pomgrad: "Jedro kluba sestavljajo trenerji in igralci vseh kategorij, družno s starši, ki omogočajo, da se otroci v vseh starostnih piramidah, udejstvujejo tega športa. Z lansko sezono smo več kot zadovoljni, saj se nam je po nekaj letih s člani znova uspelo uvrstiti v evropsko tekmovanje. Nekoliko presenetljivo smo tako osvojili četrto mesto. To je bila potrditev, da smo na pravi poti, da delamo dobro, da vzgajamo mlade igralce in da so okrepitve ki jih pripeljemo na pravem mestu, saj lahko le tako igramo na tako visoki ravni. Veseli me, da so tudi mlajše starostne skupine dobro zastopane v vseh kategorijah. Ponosni smo na mladinsko ekipo, ki je bila lani državni podprvak, trije od teh mladincev pa bodo zato letos priključeni prvi ekipi."

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Urban Drvarič, kapetan: "Glede kadra, ki ga je vodstvo sestavilo se mi zdi, da so naredili dobro delo. Smo ekipa z dobro energijo, že v pripravljalnih tekmah smo se dobro ujeli, uigravali, napredovali in prihajamo v formo, ki se od nas pričakuje. Cilji so, da odigramo podobno sezono kot lani, težimo k mestom med štiri najboljše."

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Marko Milovanovič, korektor: "Smatram, da bo igranje v novem klubu dobra izkušnja za mene kot novega igralca v Sloveniji. Poskušali bomo ponoviti lanski rezultat, imamo dobro ekipo z nekaterimi nosilci igre od lani, nekaj je perspektivnih mladih, tako da lahko naredimo lep uspeh."

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Nenad Šormaz, sprejemalec: "Na začetku smo začeli z nekaj nihanji, v obdobju pripravljalnih tekem pa smo se povezali, ujeli, izboljšali igro, kar se je videlo tudi na rezultatih. Na nas je, da treniramo, da dobimo veter v hrbet. Želimo si ponoviti četrto mesto od lani in vsi skupaj bomo dali vse od sebe, da ga dosežemo."

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

Sestava 1. ekipe OK Panvita Pomgrad za sezono 2022/23: Urban Rajnar – korektor, Nenad Šormaz – sprejemalec, Tine Avšič – podajalec, Urban Drvarič – podajalec, Tin Vrabl – libero, Vid Suhadolnik – centralni bloker, Jakob Rojnik – sprejemalec, Tit Kovačič – centralni bloker, Nik Legen – centralni bloker, Marko Milovanovič – korektor, Žan Bedrač – centralni bloker, Urban Fužir – sprejemalec, David Novak – libero. Trener: Dejan Fujs. 

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad
Jure Zauneker
Panvita Pomgrad

konferenca panvita-pomgrad okrepitve dejan-fujs
Kaj zdaj berejo drugi