vestnik

Pismo predsednikov športnih zvez vladi RS

Vestnik.si, 29. 3. 2021
Martin Metelko
Predsednik NZS Radenko Mijatović.
Šport

Potem ko so novi vladni ukrepi o zaprtju države med 1. in 12. aprilom "pozabili" med izjeme dodati slovenske prve lige, so se z javnim pismom vladi oglasili predsedniki največjih športnih zvez.

Po novem odloku se v omenjenem obdobju ne bi smelo izvajati nogometne prve lige, zaključka finala odbojkarskega prvenstva, nadaljevanja košarkarske in rokometne lige, polfinala državnega prvenstva v futsalu, polfinala pokala ženske nogometne lige itd. 

Zato so se zdaj s pismom oziroma pozivom predsedniku vlade Janezu Janši, resorni ministrici Simoni Kustec in predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanu Gabrovcu oglasili predsedniki petih panožnih zvez v kolektivnih športih: predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec in predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. Njihovo pismo objavljamo v celoti: 

Naj za uvod še enkrat poudarimo, da se na vseh panožnih zvezah v kolektivnih športih dobro zavedamo resnosti situacije s pandemijo koronavirusa.



Tako smo v skupnem sodelovanju zvez in NIJZ znotraj svojih organizacij že ob začetku tekmovanj pripravili protokole za izvajanje treningov in tekem, ki se redno posodabljajo in zajemajo upoštevanje vseh navodil ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

V tekmovanjih pod okriljem hokejske, košarkarske, nogometne, odbojkarske in rokometne zveze v asu pandemije koronavirusa torej skrbno upoštevamo vse vladne odloke za izvedbo treningov in tekmovanj. Pripravljene protokole klubi dosledno spoštujejo in izvajajo. Dokaz temu je tudi podatek, da v športu praktično ne prihaja do velikega števila okužb oziroma so le te minimalne. Z rednimi testiranji športnikov in strokovnega kadra se morebitne okužbe tudi nemudoma ugotovijo ter se skupaj z drugimi ukrepi in na podlagi skrbno pripravljenih protokolov zamejijo, s čimer se prepreči sama širitev virusa.

Kot razberemo iz zadnjih informacij, Vlada RS ob zaprtju države od 1. do vključno 11. aprila med izjeme ni uvrstila obstoječih tekmovanj na najvišji ravni v kolektivnih športnih - kot je denimo to storila za določene gospodarske dejavnosti - in sodeč po tem, v omenjenem obdobju izvedba tekmovanj ne bo dovoljena.

Zato predstavniki kolektivnih panožnih zvez Vlado RS pozivamo, da enako kot je to storila za gospodarstvo, v času zaprtja države tudi športu omogoči nadaljevanje tekmovanj, ki se trenutno ob striktnem upoštevanju odlokov in priporočil lahko izvajajo na podlagi Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov z dne 11. februarja 2021.

Šport je, tako kot gospodarstvo, pomembna panoga, s športom pa se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko oseb ukvarja profesionalno – tako igralcev/igralk, kot tudi trenerjev. Poleg tega pa s svojimi uspehi izdatno pripomorejo tudi k promociji države. Glede na to, da so se do sedaj tekmovanja in treningi varno izvajali v celotnem obdobju pandemije od lanskega oktobra ne vidimo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali tudi sedaj.

Upamo, da boste na omenjeno temo športa še dodatno razpravljali in športna tekmovanja na državni ravni dodali na seznam izjem v času med 1. in vključno 11. aprilom.

mura, uvodni-trening, trening, nš-mura
Aleš Cipot
Bo tekma Mura - Celje 5. aprila sploh odigrana?

V Pomurju bi se v obdobju med zaprtjem morala odigrati tekma polfinala slovenskega ženskega nogometnega pokala ŽNK Nona Pomurje Beltinci - ŽNK Krim RollJet (v soboto, 3. aprila, v Bratoncih) in tekma 28. kroga PLTS Mura - Celje (v ponedeljek, 5. aprila, v Murski Soboti). 

žnk-nona-pomurje-beltinci, žnk-cerklje
Aleš Cipot
Bi lahko brez srečanja 3. aprila ostale tudi igralke ŽNK NONA Pomurje Beltinci?

lockdown šport pismo predsedniki zveze