vestnik

Plakete NZS v roke nekaterim pomurskim posameznikom in klubom. Muri nagrada Investitor leta

Vestnik.si, 25. 4. 2023
Aleš Cipot
NZS je prvič podelila nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Prejemnica je tudi NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča.
Šport

Na Brdu pri Kranju je bila redna letna skupščina Nogometne zveze Slovenije (NZS). Na njej so bila podeljena priznanja in plakete, obravnavano delo zveze in predstavljeni načrti za naprej.

Poudarek na seji skupščine je bil na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju etičnega kodeksa NZS.

NZS
Luka Vovk

Predsednik Radenko Mijatović je najprej izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi predstavami slovenskih nogometašev in nogometašinj. Optimističen je za prihodnost in meni, da bo varovance Matjaža Keka videl na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji. Tudi z rezultati ženske in dekliških reprezentanc je zadovoljen. Dejal je, da so pozitivni premiki v ženskem klubskem nogometu rezultat dolgoročnega sistematičnega vlaganja v ženski in dekliški nogomet ter dobrega dela različnih deležnikov. 

Na skupščini je beseda tekla tudi o vlaganju v infrastrukturo. Spomnili so, da je NZS v preteklosti vlagala v izgradnjo in obnovo športne infrastrukture, v prihodnjih šestih letih pa bo preko sredstev iz UEFA HatTrick programa in sredstev zveze vlaganja še povečala. Šest milijonov evrov iz prvega naslova bo namenjenih infrastrukturnim projektom, še tri pa bo preko infrastrukturnih razpisov namenila iz integralnega proračuna. "Vlaganje v nogometno infrastrukturo je še posebej pomembno z vidika vključenosti v nogometno družino in zagotavljanja čim boljših pogojev za udejstvovanje mladih v nogometu. V letu 2022 je nogometna družina štela več kot 80 tisoč članov. 66.227 je bilo registriranih nogometašev, skoraj 7.000 je rekreativcev, 1.753 trenerjev, ki skrbijo za nogometaše, od tistih dečkov in deklic, ki se z nogometom prvič spoznajo v vrtcih, pa vse do profesionalnih igralcev. V nogometni družini pa je še 691 sodnikov in več kot 4000 različnih nogometnih delavcev, ki na svoj način dodajo zelo pomemben del množičnosti nogometa," so sporočili iz zveze. 

radenko mijatovic jk
Jurij Kodrun

Na seji so bile sprejete tudi spremembe in dopolnitve statuta zveze. Tako bo po novem NZS sledila večji vključenosti žensk v organih in komisijah zveze, s sistemom zavor in ravnovesij zagotavljala ustrezno delitev oblasti, skrbela za profesionalno in učinkovito delovanje organov in komisij ter statutarno opredelila področje etike. Sprejet je bil tudi etični kodeks ZNS. 

NZS je leta 2022 ustvarila 19,2 milijona evrov prihodkov in 19,1 milijona evrov odhodkov. Lani je zveza tudi zadržala enak nivo sofinanciranja deležnikov, in sicer v višini 4,4 milijone evrov. Podobno poslovanje se pričakuje tudi letos, največja razlika na strani prihodkov bo črpanje sredstev in programa FIFA Forward 2.0 in 3.0, med odhodki bo največji vložek v infrastrukturo, mladinski nogomet in nogomet za vse. 

Prejemniki priznanj in plaket

Na skupščini so bila podeljena tudi priznanja za leto 2022. Plakete NZS so prejeli Vlado Močnik, Arturo Steffe, Igor Magdič, Darko Marinčič, Rafael Koren, Sandi Kranjec, Boštjan Majcen, Silvester Tkalčič, Marijan Pušnik, Drago Koletnik, Saša Makoter, Borut Kapun, Ivan Ogrinc, Danilo Segaš in Darko Škerl.

Plaketo NZS za 50 let delovanja kluba so prejeli NK Komen, NK Radomlje, NK Pobrežje Maribor, ŠD Marjeta na Dravskem polju, NK Čarda Martjanci, NK Vodice Šempas in ŠD Grajena. Plaketo NZS za 75 let delovanja kluba je prejel NK Dobrovnik, plaketo NZS za 100 let pa NK Krško, NK Krka in NK Rudar Trbovlje. Posebno priznanje NZS za 75 let delovanja je prejela MNZ Nova Gorica. Za častnega člana NZS je bil na pobudo ZNSS imenovan Vladimir Šajn.

NZS je prvič podelila nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Prejemnika sta NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča Fazanerija in Občina Gorišnica za izgradnjo športnega parka. 

nzs redna-skupščina