vestnik

Po Muri in Olimpiji se je oglasila še Nogometna zveza Slovenije

Vestnik, 23. 11. 2021
Aleš Cipot
Kdaj bodo Stožice gostile preloženo tekmo, še ni znano.
Šport

Minulo soboto bi morali Mura in Olimpija v Stožicah odigrati derbi 17. kroga v prvi slovenski nogometni ligi, vendar je bil ta tik pred zdajci zaradi okužb v ljubljanskem taboru odpovedan in preložen.

"Večerna tekma med Olimpijo in Muro je zaradi izbruha covida-19 v moštvu Olimpije preložena. Od 35 igralcev, prijavljenih na seznamu stalnih številk, imajo pri Olimpiji 9 pozitivnih igralcev in v tem trenutku 13 izdanih karanten," so v soboto pozno popoldan sporočili iz Prve lige Telemach.

Po tistem se je oglasila Nogometna šola Mura in v odzivu zapisala, da se bojijo, da dogajanje ni povezano izključno z zdravjem in željo po varni organizaciji tekme. "Skrajno neodgovorno in ponižujoče se nam zdi, da smo bili o prestavitvi tekme obveščeni dve uri pred njenim začetkom, čeprav je v popoldanskih urah veljal sklep, da bo srečanje, ne glede na okužbe v Olimpiji, odigrano. Zanimiv je predvsem časovni potek dogodkov, ki so pripeljali do tega, da tekma ne bo odigrana. Čeprav se okužbe v Olimpiji niso pojavile danes in so prisotne že nekaj časa, doslej kot kaže ni bilo izdanih karantenskih odločb. Te so se, točno v takšnem številu, kot je bilo potrebno za preložitev tekme, pojavile nekaj minut po 18. uri. Tudi zaradi tega se lahko upravičeno sprašujemo, če je v ozadju zgolj in samo zdravje, ali tudi interes po prestavitvi tekme, ker bi tokratnim nasprotnikom najverjetneje manjkalo nekaj ključnih nogometašev," so med drugim zapisali. 

mura, olimpija, tribune, navijači
Aleš Cipot
V Nogometni šoli so bili razočarani, ker so bili o preložitvi tekme obveščeni dve uri pred tekmo.

Za Muro so sporočilo za javnost pripravili tudi v taboru Olimpije in izpostavili, da bodo zdravje igralcev in osebje kluba vedno postavili na prvo mesto. "Ravnali smo skladno s protokoli NIJZ v želji, da bi omejili širjenje okužb in zaščitili člane Olimpije ter navsezadnje tudi Mure in ostalih klubov." Dodali so še, da so o dogajanju v klubu obveščali Nogometno zvezo Slovenije (NZS), ki je na podlagi izdanih odločb o karanteni tekmo prestavila.

Kaj pravijo v NZS? 

Dogajanje je sedaj dobilo še tretji del. V oddaji Pod prečko, ki jo ob ponedeljkih pripravlja televizija Sportklub, je ozadje predstavil generalni sekretar NZS Martin Koželj. V petek popoldan je bila po njegovih besedah NZS s strani Olimpije obveščena, da je v klubu prišlo do okužb, in da je šest igralcev pozitivnih. NZS je v ljubljanski tabor poslala medicinsko ekipo, da izvede PCR testiranje. V soboto do 11. ure so bili rezultati znani. Ugotovljeno je bilo, da je pozitivnih devet igralcev Olimpije. "Olimpija ima na seznamu stalnih številk 34 igralcev in glede na to, da je bilo devet igralcev pozitivnih in v skladu s sklepi covid-19, katerih temeljni namen je, da se vzpostavi regularnost prvenstva v covidčasu, in da se zasleduje varnost varovanja igralcev, smo odredili, da se bo tekma igrala," tako Koželj. 

martin kozelj
Martin Metelko

Kaj se je potem spremenilo? 

Nadalje je generalni sekretar pojasnjeval, da so okoli pol šeste ure zvečer s strani NK Olimpije prejeli karantenske odločbe za 22 igralcev. "To je imelo za posledico, da Olimpija malo pred 6. uro zvečer ni imela dovolj igralcev za igranje. Od 34 igralcev na seznamu stalnih številk je imelo 22 igralcev odločbo o karanteni. V skladu s tem smo zaradi objektivnih okoliščin in v skladu s sklepi, ki nam nalagajo, da mora imeti klub vsaj 13 igralcev in enega golmana, morali tekmo prestaviti."

Kdaj bo preložena tekma na sporedu, še ni znano, Olimpija pa tudi v naslednjem krogu ne bo odigrala tekme v Celju. 

Mura-Olimpija nzs plt