vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Po občnem zboru popili 35 litrov vina

Simon Horvat, 20. 2. 2022
Reesch
Uredniški odbor Düplina. Od leve: Janez Nemec, Ivan Peterka, Milan Ferjan in Jože Zrim. Foto Reesch
Šport

Nogometni klub je izdal tri številke humorističnega časopisa Düplin.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Mura je v času med obema vojnama skrbela tako za športno kot družabno življenje v Murski Soboti in Pomurju. Poleg nogometa se je pod okriljem Mure igral tenis, namizni tenis in šah, ukvarjali so se še s plavanjem. Hkrati je bila Mura zelo dejavna na družabnem področju, saj je prirejala čajanke, družabne večere, gledališke igre in športne plese. Prav posebni so bili športni plesi pred drugo svetovno vojno, na katerih je predstavljala in izdajala svoj humoristični časopis Düplin.

Duplin
NK Mura skozi čas
Del naslovnice 1. številke Düplina.

Pionir humorističnega časopisja v Murski Soboti je bilo sokolsko društvo. To je izdalo dve številki Kouvrana. Izšli sta leta 1936 in 1937, čas izida pa je sovpadal s pustnim obdobjem. Urednik Kouvrana je bil Milan Ferjan, ki je bil od leta 1930 do 1936 zelo vpet v nogometno dogajanje v Murski Soboti. Bil je namreč vodja nogometnega odseka in trener Mure.

Leta 1939 je vajeti humorističnega časopisa prevzela Mura in tega leta izdala prvo številko Düplina. Urednik časopisa, ki je prav tako izhajal enkrat na leto, je bil bančni ravnatelj in predsednik Mure Josip Lipič. Do leta 1941 oziroma do okupacije Pomurja so izšle tri številke. Vsebino Düplina je imela možnost sooblikovati širša javnost, saj je klub razpisal denarne nagrade za najboljše prispevke. Prva nagrada je znašala 75 dinarjev, druga 50 in tretja 25. Cena enega izvoda je bila tri dinarje.

Najprej dežnik zlomil predsednik, nato pa še podpredsednik 

Prva številka Düplina je izšla 1. februarja 1939, v njej lahko med drugim preberemo članek z naslovom Mura 1938. Pisci so se na zabaven način lotili Mure. Poglejmo podrobnosti.
V uvodu je bilo zapisano: »Mura je športni klub. Njeni člani so športniki. Tudi njeni odborniki so športniki. Oni tekajo, zlasti ob nedeljah po tekališču, lomijo dežnike, trenirajo hitro hojo do Tišine in nazaj, si pulijo lase in kar je pri športu najvažnejše – se jezijo. Če moštvo zmaga, razmišljajo o možnosti igranja v državni ligi, če izgubi, so prepričani, da izpadejo v drugi razred. Lansko leto so se odborniki često jezili, toda v glavnem so se le veselili.«

Mura1938
NK Mura skozi čas
Prva številka Düplina je izšla 1. februarja 1939, v njej pa lahko med drugim preberemo članek z naslovom Mura 1938. Pisci so se na zabaven način lotili Mure.

Nato so predstavili dogajanje po mesecih. 

Januar: najuspešnejši mesec. Mura je ostala v tem mesecu neporažena, njen vratar ni dobil nobenega gola. Tega kolosalnega uspeha prav nič ne zmanjša dejstvo, da klub ni odigral meseca januarja nobene tekme.

Februar: zelo uspešen mesec, prav tako kakor prejšnji: nobenega poraza, nobenega gola. Prvi dan tega meseca je bil naravnost sijajen (7000 dinarjev čistega).

Marec: po občnem zboru so nogometaši popili 35 litrov vina, plačali so odborniki. Mura je do 20. še vedno neporažena, tedaj pa mora zaradi zelo pristranskega sodnika na slabem igrišču in pod terorjem publike prvikrat kloniti v letu 1938. Pod temi okolnostmi je smatrati poraz z 1 : 6 v Celju za ogromen uspeh.

April: gostoval je pri nas Hašk, Mura je podcenjevala svojega nasprotnika ter je bila na koncu vesela neodločenega rezultata.

Maj: lahkoatletski miting Mure. Rapid je poslal 28, Maraton 9, Mura pa dva atleta. Eden od obeh murašev se je odlično boril, naporno progo 100 metrov je do konca zdržal in je prispel kot peti popolnoma svež na cilj.

Junij: na odličnem igrišču pod vodstvom najboljšega sodnika in pred objektivnim občinstvom je Mura zmagala v Mariboru proti Slaviji v razmerju 8 : 1.

Julij: ker je bila vročina zelo velika, so se muraši kopali.

Avgust: tudi v Varaždinu so športne prilike odlične, sodnik objektiven Mura – Slavija komb. 2 : 1.

September: Slavija je prišla v Soboto, da "izkopa krompir iz žerjavice". Pošteno ga je izkopala, po številu sedem.

Oktober: Mura – Maribor 1 : 4. Pomembnejši dogodki na tekmi: predsednik Mure je v 34. minuti drugega polčasa zlomil svoj dežnik, isto je storil podpredsednik v 42. minuti. Sodnik je bil po mnenju najobjektivnejših gledalcev pod vsako kritiko.

November: Mura – Železničar 2 : 1 (po mnenju LNP 1 : 1). Tekmo je vodil sodnik, ki je baje odličen uradnik (opomba avtorja: LNP je Ljubljanska nogometna podzveza, predhodnica današnje Nogometne zveze Slovenije).

December: prvi dan je bil pravi praznik (Mura – Rapid 4 : 1), vsi odborniki so zrasli vsaj za 10 centimetrov, vsi so imeli v roki prvenstveno tabelo in so računali. Nekateri so prišli do lige, drugi celo do državnega prvaka. Toda tudi v decembru lahko pride tuš, kar je dokazala Slavija. Le sreča, da je bil tuš tako hladen, da Murinega tajnika ni mogla zadeti kap.

***null***

nogomet mura zgodovina