vestnik

Pokalna sobota: (Ne)razumljiva odločitev

Vestnik.si, 7. 8. 2020
Aleš Cipot
Odranci bodo odigrali finale pokala MNZ Lendava z Nafto v soboto ob 18. uri v Veliki Polani.
Šport

Prekmurju se obeta "vroča" pokalna sobota, ki pa bo povsem nametana na en kup. In to zaradi delno razumljivih, delno pa nerazumljivih odločitev krovne zveze, ki je delegirala obe tekmi na isti dan ob istem času. In v popolnoma enakem terminu, v katerem bo odigrano tudi pokalno finale sosednje zveze.

Naj pojasnimo. Zavoljo omenjenih odločitev bodo vse tri tekme, namreč obe tekmi polfinala pokala MNZ Murska Sobota in pa finale pokala MNZ Lendava odigrani v istem terminu: v soboto, 8. avgusta, ob 18. uri. A pri tem lendavska medobčinska zveza ni prav nič kriva za nastalo situacijo. Prav nasprotno, za svojo organiziranost si zasluži pohvale. Na svoji letni skupščini, ki je bila že 15. junija, je že izžrebala pare polfinala pokala svoje zveze in nekaj dni kasneje že določila termine za obe polfinalni tekmi in pa tudi za finale. In ti termini so držali in držijo še danes. Finalna tekma bo tako odigrana v soboto ob 18. uri v PC Poljana v Veliki Polani, branilka naslova Nafta pa se bo pomerila z Odranci. Sodil bo Miran Bukovec, obe ekipi pa sta se avtomatično že uvrstili v 1. krog pokala Slovenije v novi sezoni.  

5b6eeea3463ee8e0ac6df9f38af056fe
Niko Časar
Nafta bo kot serijska zmagovalka branila naslov v pokalu MNZ Lendava.

Na drugi strani pa je MNZ Murska Sobota odlašala zelo dolgo z določitvijo terminov polfinalnih pokalnih tekem svoje zveze, pred nekaj tedni pa vendarle objavila, da bosta polfinali Beltinci - Tromejnik (sodil bo Marjan Čontala iz Križevec pri Ljutomeru) in Čarda - Gančani (sodi Darjan Kovačič iz Grosuplja) odigrani v nedeljo, 9. avgusta, ob 18. uri. Kar je bila povsem razumljiva odločitev glede na to, da se tekmi potem ne bi "prekrivali" s finalom MNZ Lendava. In potem ko je najmanj dva tedna veljal ta termin, je prišlo v tem tednu do njegove spremembe. Kar naenkrat sta bili obe polfinali po novem delegirani za soboto, 8. avgusta, ob 18. uri, se pravi natanko v istem terminu, kot bo finale MNZ Lendava. Pri prvem paru so za spremembo zaprosili Beltinci, saj bodo v sredo, 12. avgusta, igrali že težko srečanje 1. kroga druge lige, ko bo njihov nasprotnik bivši prvoligaš, namreč Triglav iz Kranja. Razumljivo je potem, da so si pri Beltincih želeli dan več za počitek in pripravo. Nikomur od klubov pa ni jasno, zakaj je bila z nedelje na soboto premeščena tudi tekma med martjansko Čardo in Aluvarjem Gančani. Pri Čardi pravijo, da sami niso prosili za spremembo in da bi lahko čisto mirno odigrali tekmo v nedeljo.  

beltinci, nd-beltinci, priprave, trening
Aleš Cipot
Beltinci so zaradi sredine tekme s Triglavom zaprosili, da bi polfinale pokala MNZ Murska Sobota s Tromejnikom odigrali v soboto ob 18. uri.

In tako imamo sedaj paradoksalno situacijo, da bodo v soboto ob 18. uri odigrane vse tri omenjene tekme, v nedeljo popoldne pa ne bo ničesar.   

A celotna stvar ni tako nerazumljiva, če se malce poglobimo v širše dogajanje. Pokalno dogajanje je v Sloveniji pri glavni krovni organizaciji, Nogometni zvezi Slovenije, že celo vrsto let kot trinajsto prase oziroma kot nebodigatreba, in takšen "vzor" dobivajo potem tudi nekatere medobčinske nogometne zveze. Samo za primer: a veste, kdaj bo odigran 1. krog pokala Slovenije v novi sezoni? Ne? Mi tudi ne. Medtem ko se je NZS že pred več tedni hvalila s tem, da je določila datume začetka nove sezone v prvi in drugi slovenski nogometni ligi, o datumu pokalnih tekem doslej ni črhnila niti ene same besede. Pa smo že skorajda v sredini avgusta. In koronavirus pri tem ni nikakršen izgovor, saj je bilo lani isto, pa ni bilo nikjer nobenega virusa. Podobno se je lansko leto dogajalo s finalom pokala MNZ Murska Sobota med Gradom in Beltinci, kjer so s terminom odlašali tako dolgo, da sta na koncu kluba nejevoljno odigrala to tekmo, saj jima časovno ni več ustrezala v njunem, takrat že prepolnem urniku. Letos naj bi se zgodil še en paradoks: finale MNZ Murska Sobota naj sploh ne bi bilo odigrano! Pomembno naj bi bilo samo, da se dobita finalista, ki bosta potem zastopala MNZ Murska Sobota v pokalu Slovenije. Za katerega nihče ne ve, kdaj se bo sploh začel. 

Pri tem pa vse te zveze pozabljajo, da je pokalno tekmovanje najkrajša pot za klube do državnega in tudi mednarodnega uspeha. Mura se je uvrstila v Evropo ravno preko pokala Slovenije, Nafta pa je prišla do srebrne medalje ravno potem, ko se je v pokal Slovenije uvrstila iz pokala MNZ Lendava. Če to možem, ki odločajo o teh tekmovanjih, v kratkem še ne bo jasno, bo pač napočil čas za spremembe na njihovih položajih.  

Nataša Juhnov
Pri nekaterih zvezah v Sloveniji, in tudi pri glavni, s pokalnim tekmovanjem ravnajo kot s trinajstim prasetom. In koronavirus pri tem ni noben izgovor, saj je bilo lani isto.
pokal-mnz-murska-sobota termini-tekem