vestnik

Pomurci odlični na državnem namiznoteniškem prvenstvu

Vestnik.si, 3. 3. 2020
Arhiv NTK Sobota
Podelitev posamezno člani.
Šport

Po vsej Evropi so bila državna prvenstva članov in članic v namiznem tenisu v kategoriji posamezno in dvojice, in tako tudi v Sloveniji. Pomurski igralci so si nabrali veliko žlahtne kovine.

V Sloveniji se je v Rakeku zbralo 111 igralk in igralcev iz 22 slovenskih klubov in dva, ki igrata v tujini, a nista člana nobenega od slovenskih klubov, kot so to na primer Darko Jorgič, Deni Kožul, Peter Hribar, Cvetko Tilen in Aleksandra Vovk (vsi igrajo v tujini, na turnirjih v Sloveniji pa so člani Krke). In tako je tudi Jan Žibrat član Sobote, a je v Nemčiji v letošnji sezoni trener v Jolla centru in hkrati igra še v tretji nemški ligi. Med 111 prijavljenimi je bilo kar 16 igralcev iz Pomurja in vsi so dosegli odlične rezultate.

državno-prvenstvo, namizni-tenis, rakek
Arhiv NTK Sobota
Vseh pet dobitnikov iz Pomurja skupaj.

Naslov prvaka med posamezniki je malce presenetljivo osvojil Deni Kožul. V finalu je bil s 4 : 3 boljši od prvega favorita Darka Jorgića (oba Krka), ki je bil v četrtfinalu s 4 : 1 boljši od Prleka Jana Žibrata (Sobota). To je bila smola pri žrebu za Žibrata, ki pa je že v osmini finala prav tako dobil najtežjega možnega nasprotnika, Uroša Slatinška, (ŠD SU), ki je še edini neporaženi igralec v prvi slovenski ligi (17 : 0), in ga premagal s 4 : 0. Jorgić je v polfinalu premagal še Prekmurca Mitjo Horvata (Inter Diskont ) s 4 : 0, ki pa je bil v četrtfinalu s 4 : 0 boljši od klubskega soigralca Žige Kristjana Žigona. Kožul je v četrtfinalu s 4 : 1 premagal Petra Hribarja (Krka), v polfinalu pa Tomaža Pelcarja (Kema), ki je v četrtfinalu presenetil Tilna Cvetka (Krka) in ga po že skoraj izgubljenem položaju pri izidu 0 : 3 ugnal v naslednjih štirih nizih in se veselil svojega največjega uspeha v članski konkurenci posameznikov. Prekmurec Tomaž Roudi, ki igra v letošnji sezoni zelo uspešno za Maribor, se je uvrstil v šestnajstino finala in izgubil z 0 : 4 proti Žigonu. Tudi Luka Norčič je izpadel tik pred uvrstitvijo med 16 najboljših, izgubil je proti Jorgiću, Damjan Zelko (oba Kema) pa je klonil po hudem boju z izkušenim Gregorjem Komcem (Maribor), bilo je 2 : 4 – kar dva niza je Zelko izgubil z 10 : 12.
Pri članicah je komaj deseta nosilka prvenstva Ivana Zera (Vesna) pri svojih 30 letih prvič osvojila posamični naslov članske prvakinje in s tem pripravila največje presenečenje letošnjega državnega prvenstva. V finalu je bila boljša od pete nosilke Katarine Stražar (Mengeš). Staša Matis in Nuša Vogrinčič (obe Kema) sta izpadli v osmini finala. Staša proti četrti nosilki Lei Paulin (Arrigoni) in Nuša proti drugi nosilki Nini Zupančič (Logatec). Ana Kovačec (Kema) pa je izpadla v prvem kolu glavnega turnirja proti Špeli Trelec (Vesna).

državno-prvenstvo, namizni-tenis, rakek
Arhiv NTK Sobota
Cela dvorana.

Vsi pomurski igralci in igralke, razen Mitje Horvata, ki je bil tretji do četrti nosilec in neposredno uvrščen v glavni del prvenstva , so igrali v predtekmovalnih skupinah. Žibrat, Pelcar, Roudi in Zelko so v svojih predtekmovalnih skupinah zmagali. Norčič, Matiseva, Vogrinčičeva in Kovačečeva pa so zasedli 2. mesta in se prav tako uvrstili v glavni del prvenstva. Kar pa ni uspelo s 3. mesti Blažki Harkai in Ninu Šeguli (oba Kema), Mihi Jamšku (Sobota) ter Prekmurcema Janku Öriju in Smiljanu Mekicarju (oba Vesna), kot tudi ne s 4. mesti v svojih predtekmovalnih skupinah Mitji Županeku in Luki Šantavcu ter Anamariji Horvat (vsi trije Sobota).

državno-prvenstvo, namizni-tenis, rakek
Arhiv NTK Sobota
Polfinale dvojice Jan - Mičo in Tomaž - Damjan.

Odličen izid pa sta z 2. mestom v dvojicah dosegla Žibrat in Horvat. V finalu sta ju po hudem boju s 3 : 1 premagala in tako ubranila lanski naslov Jorgić in Hribar. Lep uspeh sta si priborila tudi Pelcar in Zelko s 3. mestom, potem ko sta v polfinalu izgubila proti Žibratu in Horvatu z 0 : 3. Za Zelka je to ponovitev lanskega tretjega mesta, ki ga je dosegel z Norčičem, Pelcarju pa je po letu 2016 z Dominikom Škrabanom in letu 2018 z Roudijem to zdaj uspelo že tretjič s tretjim različnim soigralcem. Norčič je zaigral z Erikom Paulinom (Arrigon) in izpadel v osmini finala proti Slatinšku in Jožku Omerzelu (ŠD SU) z 2 : 3. Roudi je s klubskim soigralcem Mladenom Kuntnerjem prav tako izpadel pred uvrstitvijo med 8 najboljših, kot tudi Jamšek, ki je zaigral kar z očetom Darkom Jamškom (Inter Diskont), tu pa je izpadel tudi Šegula s soigralcem Marselom Šegulo (Ptuj). Županek in Šantavec sta izpadla v prvem kolu dvojic. Pri članicah je Staša Matis s soigralko Urško Čokelj (Arrigoni) po porazu v polfinalu proti prvakinjama Aleksandri Vovk (Krka) in Katarini Stražar (Mengeš) zasedla odlično 3. mesto. V četrtfinalu sta s 3 : 2 premagali Anamarijo Horvat, ki je zaigrala skupaj z Anino Selak (Vesna), obe pa sta kolo prej presenetljivo izločili dvojico Tara Kobetič (Mengeš)/Tina Mozetič (Letrika) s 3 : 1. Ana Kovačec in Nuša Vogrinčič sta izpadli v osmini finala proti polfinalistkama Tamari Pavčnik (Ljubljana) in Ivani Zera (Vesna). Tudi Blažki Harkai s soigralko Leo Kadiš (Inter Diskont) proti Lari Opeka in Tjaši Novak (Kajuh – Slovan)  ni uspelo priti med 8 najboljših.

državno-prvenstvo, namizni-tenis, rakek
Arhiv NTK Sobota
Polfinale dvojice Kema - Sobota in Inter Diskont.

V mešanih parih sta naslov prvaka malce presenetljivo osvojila Tilen Cvetko (Krka) in Nina Zupančič (Logatec), ki sta v 2. kolu izločila Anamarijo Horvat in Jana Krča (B2 Kranj). Druga nosilca Tomaž Pelcar in Staša Matis sta v četrtfinalu naletela na finalista in lanska državna prvaka v mešanih parih Petra Hribarja in Aleksandro Vovk, se zelo dobro držala, a na koncu po hudem boju izgubila z 2 : 3, zadnji niz se je končal z 9 : 11. V osmini finala so bili zaustavljeni Mitja Horvat s soigralko iz tujine Doris Lesnik, Tomaž Roudi s soigralko Ivano Zera ter Damjan Zelko in Ana Kovačec. Miha Jamšek s soigralko Polono Horvat (Inter Diskont) in Luka Norčič z Nušo Vogrinčič ter Nino Šegula z Blažko Harkai so izpadli v 2. kolu.

državno-prvenstvo, namizni-tenis, rakek
Arhiv NTK Sobota
Podelitev dvojice članice.

namizni-tenis državno-prvenstvo rakek pomurci medalje jan-žibrat