vestnik

"Poznamo prednosti Mure, a se veselimo izziva pred nami," pravijo v irskem taboru

Vestnik.si, nkmura.si, 28. 7. 2022
Tomo Köleš
Alan Mathews, tehnični direktor kluba St. Patrick's Athletic.
Šport

Na novinarski konferenci v Fazaneriji je pred povratnim dvobojem med Muro in St. Patrick's Athletic odgovarjal tehnični direktor irskega kluba Alan Mathews.

Kakšno tekmo pričakujete? Lahko St. Patrick's spet prevladuje na igrišču tako kot na doma na Irskem?

"Menim, da tekma ne bo podobna tisti iz prejšnjega četrtka. Pričakujemo težko preizkušnjo in konkreten odgovor Mure na prvo srečanje, ki je bilo bolj tipanje z obeh strani. Mislim, da bi lahko sami takrat iztržili več glede na priložnosti, ki smo jih imeli, zdaj pa nas bo Mura že bolj poznala. Videla je naš stil igre, igrala proti nam in ima pregled nad situacijo. Pričakujem torej, da se bo temu primerno odzvala. Vseeno igramo na nasprotnikovem domačem igrišču, zato pričakujemo njegovo različno reakcijo v primerjavi s prvim srečanjem. Na tekmo bo Mura prišla tudi s pozitivnim rezultatom iz državnega prvenstva, mi pa srečanja v tem krogu irske lige nismo odigrali. Kakorkoli, veselimo se izziva, ki je pred nami."

Ste si ogledali nedeljsko tekmo med Muro in Domžalami, ki se je končala s 4 : 3? Kako ste vi videli njen preobrat? Menite, da vam bo prestavitev vašega dvoboja z Bohemian FC v prvenstvu koristila za dosego dobrega izida?

"V tekmovalnem ritmu smo že od februarja in igramo iz tedna v teden, včasih celo tri tekme na teden, tako da smo v trenutnem obdobju evropskih preizkušenj zelo hvaležni, da srečanja v nedeljo nismo odigrali. Torej se lahko popolnoma osredotočimo na ta obračun. V nogah imamo že dosti tekem, medtem ko Mura komaj začenja svojo pot v prvenstvu. Nedeljska tekma z Domžalami ji je prav gotovo prinesla veliko pozitivnega. Igralci so pokazali velik značaj, trdoživost in bojevitost, da so zaostanek z 1 : 3 spreobrnili v svoj prid. To pove veliko o pozitivnem vzdušju v ekipi. Mi smo po drugi strani na polovici sezone in vsak prost dan nam pomeni veliko v smislu, da se lahko igralci odpočijejo kak dan dlje."

st
Tomo Köleš
Alan Mathews, tehnični direktor kluba St. Patrick's Athletic.

Mislite, da bi vročina oziroma vlaga lahko igrala pomembno vlogo? V sredo sicer ni bil tipičen soboški dan, kakršne smo imeli v zadnjih dveh tednih. V četrtek pa naj bi se spet segrelo do 31°C.

"Bil sem tukaj že pred dvema tednoma, ko sem si ogledal tekmo Mure s Sfintulom Gheorgejem, tako da natančno vem, o čem govorite. Sreda je bila tukaj zelo »irska« in upam, da bo tako tudi v četrtek. V razmerah, kot so bile v sredo, bi nam bilo gotovo udobno igrati. Načeloma pa je to dejavnik, s katerim smo seveda seznanjeni in je v božjih rokah, ampak kot pravite bo na dan tekme najverjetneje topleje. Gotovo bo to igralo nekakšno vlogo tudi na tekmi. V vlažnem in vročem zraku ne moreš pritiskati vseh 90 minut. Moraš se zavedati, kdaj pritisneš in kdaj je čas za počivanje. V tekmo moramo pristopiti malo drugače, vendar pa bodo razmere enake za obe strani. Tako da smo pripravljeni tudi na to, da bo malo bolj vroče."

Imate mogoče poseben načrt za Murine napadalce? Na domačih tekmah ima Mura vsaj 15 strelov na vrata, tako da prvega obračuna ne moremo šteti kot značilno Murino srečanje. Mirlind Daku je recimo eden tistih, ki zabija skoraj na vsaki tekmi. Boste torej na kakšnega igralca posebej pozorni?

"Zelo se zavedamo vseh pozitivnih lastnosti Mure, predvsem smo pozorni na bočne igralce in tiste, ki prihajajo s krilnih položajev. Ko Mura napada, napade iz bokov, sredine in krilnih položajev, torej iz vseh strani. Daku je zadel tudi prejšnji teden pri nas. O njem smo se dobro pozanimali. Je zelo velik in fizično močan igralec. Na prvi tekmi so ga sicer naši trije osrednji branilci dobro držali, vendar moram priznati, da je Daku vseeno zelo dober igralec in ima dobro pomoč ekipe. Bobičanec prihaja iz leve strani, Kous pa z desne. Prebiti se skušajo tudi bočni igralci in tako naprej. Gre za zelo dobro ekipo, z veliko kakovosti in tehničnega znanja, in temu se moramo ustrezno zoperstaviti. Po drugi strani so naši igralci letos že igrali s takšnimi ekipami in se dobro odrezali. Mislim, da so se naši branilci na prvem srečanju v medsebojnih dvobojih izkazali."

st
Tomo Köleš
Alan Mathews, tehnični direktor kluba St. Patrick's Athletic.

Mura že dalj časa ni ohranila nedotaknjene mreže. Bi lahko to bila vaša prednost pri lažjem doseganju zadetka?

"Res je, da Mura na vsaki tekmi dobi najmanj en gol, ampak ima na drugi strani sposobnost, da skoraj vedno doseže zadetek ali več. Igra nogometa se spreminja, v Evropi postaja vse bolj napadalen. Liverpool ali Manchester City na primer mirno sprejmeta en ali dva zadetka v svoji mreži, ker jih potem na drugi strani zabijeta tri ali štiri. Menim, da je v igri nogometa trenutno drugačna filozofija. Dejstvo, da Mura prejema zadetek na vsaki tekmi, seveda pomaga in nam daje upanje na zadetek tudi v četrtek. Vsekakor pa se zavedamo vseh prednosti Mure. Vemo, da so njeni igralci trenutno zabili več golov, kot so jih prejeli. Mislim, da morajo biti ekipe dandanes predrzne v napadu in previdne v obrambi. Igra je bolj odprta, tako igra veliko klubov, veliko ekip in Mura tu ni izjema. Če doseže več zadetkov kot nasprotnik, tekmo še vedno konča kot zmagovalka."

Ste se na treningih kaj pripravljali na širše igrišče, ki vas čaka v Fazaneriji?

"Takega igrišča smo vajeni že iz irske lige. Je zelo podobno igrišču enemu naših najbližjih rivalov. Naše igrišče je sicer videti ozko, vendar ni tako majhno, kot se zdi na prvi pogled. Igrišče v Fazaneriji je približno 8 jardov (1 jard = 0,9144 metra) širše kot naše, torej 4 jarde na vsaki strani, se pravi, da je le malce večje. Ampak imamo igralce, ki radi igrajo široko in to sprejemamo kot pozitivno. V preteklosti smo dobro igrali na igriščih, ki nam omogočajo, da se po njih razširimo in s tem naredimo prostor igralcem na sredini. Tako se lahko v igro priključijo tudi bočni nogometaši. Igralna površina je tukaj videti zelo dobro in prepričan sem, da bo v četrtek zvečer vse v redu."

st
Tomo Köleš
Igralci kluba St. Patrick's Athletic na treningu v Fazaneriji.

Podobno kot pri Muri so tudi pri vas navijači posebnega pomena. Videvali smo jih že v centru mesta. Kako pomembno vlogo bodo imeli oni?

"Navijači so vedno predstavljali našega dvanajstega igralca. Z nami so bili v težkih in v zelo dobrih časih. Prepričan sem, da bodo ob igrišču pustili glas za našo ekipo. Tako igralci kot strokovno vodstvo smo odgovorni, da jim povrnemo z dobro predstavo. Želim, da so na nas lahko ponosni, ter da začutijo srčnost in bojevitost naših igralcev na igrišču. Navijači imajo zelo veliko vlogo v našem klubu tako doma kot v gosteh. Seveda potovanje do sem ni enostavno. Ko sem sam prišel na tekmo pred dvema tednoma, sem moral iti preko Avstrije. Tokrat smo si zagotovili direkten let v Maribor. Naši navijači pa prihajajo iz Irske sem preko vseh delov Evrope: iz Španije, Nizozemske, Pariza,  Londona in Dublina. Kako radi bi nas spremljali, kažejo predvsem z dolgo potjo, ki so jo opravili in z vsemi prestopi, ki jih moraš opraviti na letališčih, kar seveda ni lahko. Tako da jim res želimo podariti predstavo, na katero bodo lahko ponosni."

Sami ste bili tukaj že prej, stvari ste si ogledali tudi zdaj. Kakšna se vam osebno zdi bližnja okolica?

"To je zelo dobra šablona, ki bi jo lahko povzela irska nogometna liga. Imate prečudovit stadion. Vidim sicer, da je še v fazi izgradnje. Verjetno boste povezali še glavno s severno tribuno in nasprotni, vzhodni del. Nogometno igrišče je prav pristno z lepimi notranjimi prostori, to je nekaj, kar bi tudi mi radi dosegli doma. Naš domač stadion je sicer zelo strasten, dejstvo, da so gledalci tako blizu, nam daje zagon. Ampak tukajšnji notranji prostori in sam stadion so priznanje dobrega dela vsem v vašem klubu. To je nekaj, kar bomo tudi sami skušali doseči."

st
Tomo Köleš
Igralci kluba St. Patrick's Athletic na treningu v Fazaneriji.

Že v sredo sta pričakovanja o tekmi iz domačega tabora predstavila napadalec Mirlind Daku in trener Damir Čontala. Kaj sta povedala, si lahko preberete TU

mura st.-patrick's-athletic alan mathews konferenca