vestnik

(S TRIBUNE) Prestopi

Miha Šoštarič, 10. 2. 2023
Jure Zauneker
Simbolična.
Šport

Prestopni rok v najmočnejših ligah smo z nestrpnostjo spremljali tudi v deželi ob reki Muri, saj so zaradi vse večje tržne vrednosti bogatim zanimivi tudi nogometaši Mure. Tio Cipot je s selitvijo v Spezio postavil mejnik, ki ga bodo črno-beli skušali v prihodnje še premakniti.

Nogometni navdušenci s(m)o dve obdobji v letu namesto na zelenice usmerjeni na tržnico. Tisto nogometno, na kateri se uresničujejo prestopi igralcev. Konec januarja in konec avgusta se iztečeta obdobji finančnih transakcij, ob pogledu na katere boli glava. Prestopi nogometašev za 50 milijonov evrov in več so stalnica že vrsto let, vsak prestopni rok pa postreže z nekim presežkom, ki v tistem trenutku piše zgodovino posameznega kluba ali nacionalnih lig, predvsem najmočnejših petih.

Minule dni so največ poslovali angleški klubi, ki so zapravili za nove igralce več kot 800 milijonov evrov. Glavno besedo na tržnici je imel Chelsea iz Londona, nekdanja igračka ruskega mogotca Romana Abramoviča, ki mu jo je iz rok iztrgala rusko-ukrajinska vojna. Maja lani je Chelsea za pet  milijard evrov prešel v last ameriškega konzorcija, ki ga vodi poslovnež Todd Boehly. A Američani očitno za nakup kluba niso zapravili vsega denarja. Od prihoda v London so namreč za nakupe igralcev plačali že okoli 600 milijonov evrov. Prav v zadnjih minutah tega januarja so novi prebivalci angleške prestolnice še bolj odprli mošnjiček, kot so to počeli doslej, in odšteli kar 121 milijonov evrov za Argentinca Enza Fernandeza, kar je rekordna vsota za kateri koli klub v premier ligi.

Dvaindvajsetletni argentinski reprezentant je zlato medaljo s svetovnega prvenstva in naslov najboljšega mladega nogometaša prvenstva odlično unovčil. Odslej bo tedensko v žep pospravil dobrih 300 tisoč funtov. Sijajno se je zgodba končala tudi za Benfico iz Lizbone, kjer je Fernandez igral v preteklih mesecih, in River Plate, njegov matični klub v domovini. Razdelila si bosta več deset milijonov evrov. A vse to razmetavanje denarja in megalomanski prestopi niso jamstvo za uspeh. Tudi Fernandez in drugi prišleki niso bili dovolj, da bi Chelsea minuli petek premagal Fulham in se približal mestom, ki vodijo v prihodnji sezoni v ligo prvakov.

Prestopni rok v najmočnejših ligah smo z nestrpnostjo spremljali tudi v deželi ob reki Muri, saj so zaradi vse večje tržne vrednosti bogatim zanimivi tudi nogometaši Mure. Tio Cipot je s selitvijo v Spezio postavil mejnik, ki ga bodo črno-beli skušali v prihodnje še premakniti. Kljub temu da je celotni transfer Cipota v Italijo znan le nekaterim, je govor o prestopu, vrednem okoli milijon evrov. In v soboški kalilnici talentov je kar nekaj takih, ki so v prihodnosti sposobni Cipota sklatiti z vrha transferne lestvice. Le potrpežljiv je treba biti in ne za vsako ceno puščati mladih nadarjenih nogometašev v kremplje bogatih klubov.

prestopi nogomet