vestnik

Radenski svetniki dali Slatini mesec dni časa

Rok Šavel, 18. 9. 2021
Nataša Juhnov
Predsednik kluba napoveduje, da bodo poročilo za 2019 ponovno posredovali, pripravlja pa se tudi poročilo za leto 2020. *Fotografija iz arhiva
Šport

Na minuli seji občinskega sveta je bilo govora tudi o financiranju NK Radenska Slatina, saj klubu vodstvo občine z županom Romanom Leljakom na čelu očita, da dolgujejo poročila za porabo več kot 40 tisočakov občinskega denarja.

Spor med vodstvom radenske občine in vodstvom nogometnega kluba Radenska Slatina je dobil delni epilog s sklepom občinskega sveta.


Posredovanje poročil ali konec s financiranjem

Na minuli seji so namreč svetniki sprejeli sklep, da mora Slatina v roku 30 dni posredovati poročila za leti 2019 in 2020, v primeru, da poročil ne dostavijo, pa bo župan ravnal v skladu s pravilnikom. Oziroma bolje rečeno: občina bo klub prenehala financirati. Radenski župan Roman Leljak je na seji poudaril pomen športnega turizma, ki terja oddajanje infrastrukture v najem. Ob tem je izpostavil vodstvo Slatine kot problematično, saj občini dolgujejo poročila za, tako Leljak, približno 48 tisoč evrov. Za leto 2019 so sicer poročilo posredovali, a jim ga je občina vrnila nazaj, ker to naj ne bi bilo v skladu z zakonom. "Staršem so plačevali hotel, masaže članskih igralcev, za hrano ..." je navedel Leljak razloge po zahtevi za dopolnitev poročila. Za lansko leto pa po navedbah Leljaka poročila občina sploh ni prejela. Radenski župan je na seji izrazil tudi prošnjo, da vodstvo kluba naredi dva ločena računa za nogometno šolo in člansko ekipo. "V nogometni šoli imajo 90 otrok in z njimi dobro delajo, a v tem trenutku teh otrok ne moremo financirati," je pojasnil Leljak.

6e32fee7d09a603d8cc8274f5d87bf08
Nataša Juhnov
Po besedah Leljaka je med občino in klubom nastal šum v komunikaciji.

Poročila bodo ponovno oddali

Predsednik kluba Martin Budja, je v izjavi za javnost, ki jo je na seji prebral svetnik Toni Žitek, zapisal, da je bilo finančno poročilo za leto 2019 oddano občini, kar potrjuje žig in podpis Mojce Marovič z občinske uprave. "Ne razumemo, kako na občini teh papirjev ni. Ne glede na to, kdo ima prav, sem se odločil, da se bodo poročila še enkrat posredovala na občino. Računovodkinja tako že pripravlja poročilo za leto 2020," je sporočil Budja, ki je tudi razjasnil nerazumevanje glede načina delovanja kluba. Klub se namreč ne deli na nogometno šolo in člansko ekipo, saj je za naziv nogometna šola potreben letni načrt delovanja in trener s PRO licenco. "Klub ima selekcije različnih starostnih kategorij, ki so medsebojno soodvisne. Klub je eno društvo, to je NK Radenska Slatina. Imamo pa mlajše, starejše selekcije in člane," je še pojasnil predsednik kluba.



Budja je v izjavi za javnost še izpostavil problematiko igranja na umetni travi in poudaril, da je tudi klub vlagal v infrastrukturo, denimo za sedišča na tribuni in za notranjo opremo, ki je bila predana občini. "Tekme NK Slatine so bile vedno dobro obiskane in v bistvu največji socialni dogodek v naši občini. Upajmo, da bo tako tudi v prihodnje," je optimistično zaključil Budja.

Slatina je sicer zadnji krog kot domačin tekmo proti Čardi odigrala v Martjancih, tekmeca pa sta se razšla z neodločenim izidom 2:2. V šestem krogu Radenčani gostujejo v Turnišču, na domačem terenu pa bodo znova igrali 26. septembra, ko bi morali v Radencih gostiti Črenšovce. Bo tekma vendarle odigrana v Radencih in to na travnati površini, kot si to v klubu želijo?

slatina radenska-slatina občina-radenci roman-leljak martin-budja
Kaj zdaj berejo drugi