vestnik

(S TRIBUNE) 20 let

Andrej Bedek, 30. 4. 2021
www.alesfevzer.com
Spomini na študentska leta in dosežke slovenskih športnikov.
Šport

Aprila 2001 je bila naša druščina iz študentskih domov na Kardeljevi ploščadi redna obiskovalka športnih prireditev. Povsem jasno je torej, da smo preizkušali naša grla tudi v Hali Tivoli.

Na sporedu je bilo prvenstvo skupine B svetovnega hokeja, najhujši tekmeci na poti zgodovinski uvrstitvi v skupino A so bili v Ljubljani hokejisti Kazahstana in Velike Britanije. Slovenska reprezentanca, sestavljena iz izkušenih Tomaža Vnuka, Nika Zupančiča in Dejana Kontreca ter prihajajočih asov Tomaža Razingarja, Marcela Rodmana in Mihe Rebolja, je najprej zlahka premagala Hrvaško (15 : 1) in Kitajsko (7 : 1), nato remizirala z Britanci (3 : 3) ter z dvema goloma Rebolja in zadetkom Zupančiča ugnala Kazahstance s 3 : 1.

pexels-tony-schnagl-6468938
Pexels
Uresničile so se tudi naše sanje, slovenski hokejisti so se prebili med najboljše na svetu.

Sledil je dan odločitve s tekmama Velike Britanije proti Kazahstanu in Slovenije proti Estoniji. Končna izida 11 : 2 in 16 : 0 sta bila sicer plod še po 20 letih neznanega zakulisja, dvomov je pač bilo takrat zelo veliko, ampak v razprodani tivolski dvorani in po ljubljanskih ulicah smo vseeno slavili še dolgo v noč. V dvorani se je kljub ogromnemu napisu »Kaditi prepovedano« seveda kadilo in pivo je teklo tudi iz steklenic. Na Celovški ulici pa se je celo ob treh zjutraj slišalo Kdor ne skače, ni Slovenec. Uresničile so se tudi naše sanje, slovenski hokejisti so se prebili med najboljše na svetu. Mi pa smo bili polni domoljubja, podkrepljeni še z izkušnjo z evropskega prvenstva v nogometu leta 2000, ko smo odpotovali na Nizozemsko.

V dvorani se je kljub ogromnemu napisu "Kaditi prepovedano" seveda kadilo in pivo je teklo tudi iz steklenic.

Desetega novembra letos bo obletnica še enega zgodovinskega trenutka. Naš prekmursko-prleški junak Milan Osterc je namreč zabil imeniten gol Romunom v prvi dodatni tekmi za odhod na svetovno prvenstvo leta 2002 v Južno Korejo. Zadetek, ki je končal celo kot športna poteza dneva na televiziji CNN. Še večji junak bi bil Osterc, če bi recimo izjavil, da je videl, kje stoji vratar Bogdan Stelea, in mu je zato namenoma zavrtinčil volej v daljši kot. Napadalec pa je pač le skromno priznal, da mu je okroglo usnje ušlo čez kopačko in končalo v mreži. Na prihod ekipe Srečka Katanca s povratnega srečanja, na katerem je ta potrdila odhod v Azijo, se je na Brniku še enkrat več čakalo do zgodnjih ur. Manjkajo mi ti trenutki. Še posebej danes v tej skregani državi in v primežu zlobnega kitajskega virusa.

s-tribune 20-let
Kaj zdaj berejo drugi