vestnik

(S tribune) Časovni (ne)red

Tomo Köleš, 19. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Šport

Lestvice nekaterih prvenstev so zaradi preloženih srečanj prava optična prevara.

Ob spremljanju iger najboljših pomurskih nogometašev v tujini lahko opazimo zanimiv pojav, ki ga je v največji meri povzročila epidemija koronavirusa, ni pa to nujno. V prvenstvih nekaterih držav se je namreč pojavljal tudi že prej. Mislimo na (ne)celovitost prvenstvenih krogov.
Če pogledamo za primer hrvaško prvo ligo, v kateri za Osijek nastopa Damjan Bohar, lahko vidimo popoln nered v številu doslej odigranih tekem. Pred minulim koncem tedna je imel recimo NK Rijeka odigrane štiri tekme manj kot Osijek, Dinamo pa dve manj. Zaradi tega je imela dve tekmi manj od Osijeka odigrani tudi puljska Istra, medtem ko je imelo nekaj klubov odigrano srečanje manj od Slavoncev. A v hrvaškem prvenstvu to sploh ni tako neobičajno. Zagrebški Dinamo ima v zadnjih desetletjih že stalni privilegij tamkajšnje nogometne zveze, da si lahko zaradi nastopanja v evropskih pokalih prelaga tekme skoraj po mili volji. Vse to bojda z razlogom, da se lahko ustrezno in optimalno pripravi za evropske dvoboje, čeprav v klubskem tekmovanju stare celine že dolgo ni imel pravega uspeha.

osijek bohar
Arhiv kluba
Damjan Bohar je član Osijeka.

Tako se je že znalo zgoditi, da je imel na primer splitski Hajduk spomladi lepo točkovno prednost na prvem mestu in se je na prvi pogled že zdelo, da mu naslov prvaka ne more uiti, nato pa je Dinamo odigral še tri ali štiri zaostale tekme in na koncu za točko ali dve prehitel Splitčane ter si tako zagotovil že kdove kateri naslov prvaka.
Letos je takšen privilegij ob Dinamu očitno dobila tudi Rijeka, ki je jeseni igrala v ligi Evropa. Zaradi tega in zaradi dolgega odlašanja s srečanji, ki bi se morala po pravilu že odigrati, je lestvica hrvaške prve lige videti kot prava zmeda, vsekakor pa gre tudi za optično prevaro, ki ne kaže realnega stanja. Podobno se dogaja tudi v drugi turški ligi, v kateri za Tuzlaspor igra Matej Pučko. Tuzlaspor vodi na lestvici, in to s tekmo manj od ekipe na drugem mestu, vendar tudi tu obstajajo klubi, ki imajo odigrana celo tri ali štiri srečanja manj od večine moštev.

3c7b5171e714c926f3b245863747c136
Aleš Cipot
Mitja Lotrič igra za ekipo Würzburger Kickers.

Poglejmo pa še drugo nemško ligo, v kateri za ekipo Würzburger Kickers igra Mitja Lotrič. Minuli konec tedna so imeli tam vsi klubi odigranih enajst tekem, teden dni prej pa vsi deset. Lepo po vrsti, kot so hiše v Trsti. Red in disciplina sta še vedno nemški vrlini. In tudi tam imajo korono, slabo vreme, pa kakšno manj primerno igrišče. A vseeno vlada v prvenstvu urejenost. Takšna, kakršno bi si želeli tudi v slovenski prvi ligi.
čas termin nogomet šport