vestnik

(S TRIBUNE) Druga druga liga

Tomo Köleš, 25. 4. 2021
Jure Zauneker
Slika je simbolična.
Šport

Klubi v drugi ligi se morajo počutiti, kot da so igrača jojo, ki jo lahko vsak ziba in potiska sem ter tja po svoji volji.

Medtem ko se v svetu še vedno ni polegla osuplost zaradi nenadne in presenetljive ustanovitve super lige dvanajstih evropskih nogometnih velikanov, se velja pri nas posvetiti domačemu dogajanju. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je prav tako obsodil pohlepnost in sebičnost omenjenih klubov, vendar bi bilo prav, da več pozornosti nameni tekmovalnemu sistemu v Sloveniji, saj bi se mu lahko v sicer bolj daljni kot bližnji prihodnosti zgodilo podobno, kot se je zdaj na evropskem prizorišču. 

Vsa tekmovanja si zaslužijo enakovreden odnos.

Tu mislimo predvsem na našo drugo ligo, ki se je končno po še enem povsem nepotrebno dolgem premoru znova začela ta torek. Klubi v drugi ligi se morajo počutiti, kot da so igrača jojo, ki jo lahko vsak ziba in potiska sem ter tja po svoji volji. Ob tem se morajo že vso sezono spopadati s precej malomarnim in na trenutke povsem nezainteresiranim odnosom njihove krovne organizacije. V tej vlogi so zamenjali slovensko pokalno tekmovanje, ki je leta prej doživljalo podoben odnos. Druga liga je bila v tej sezoni že nekajkrat prekinjena in je v takem stanju proti svoji volji predolgo spala zimsko spanje, pa ne samo zaradi vladnih ukrepov, ampak tudi zaradi zelo počasnega delovanja zveze. Koronavirus je v Sloveniji že več kot eno leto, zato se nihče več ne more izgovarjati na to, da ga je presenetila epidemija. Poglejmo samo zadnjo prekinitev tekmovanja. Vlada je določila v začetku aprila dvanajstdnevno ustavitev vseh dejavnosti, tudi v celotnem slovenskem nogometu. Konec koncev dvanajst dni tudi ni tako veliko, zveza, ki je res ugovarjala takšnemu ukrepu, pa se je vmes vedla, kot da je ta odločitev vnesla popolno zmedo v tekmovanje. In ko je bilo zaprtja konec, je zveza takoj določila, kdaj se lahko nadaljuje prva liga, na odločitev o tem, kdaj se lahko nadaljuje druga, pa je bilo treba čakati še teden in pol. 

Je treba k tem besedam še kaj dodati? Opozorilo je bilo že dovolj jasno.  

Takrat je tudi predsednik velenjskega Rudarja Seudin Softić opozoril na dogajanje z zgovornim javnim pismom, kjer je v strnjeni obliki zapisal: »V NK Rudar Velenje opozarjamo in sporočamo, da se bomo borili za pravice vseh klubov. Prav tako se s prošnjo obračamo na SPINS in NZS, da se borita za enakopravne pravice v slovenskem nogometu. Tudi pri ekipah v drugi ligi imamo profesionalne športnike, voditi klub pa je enako vodenju podjetja. Želimo si, da se vsa tekmovanja pod okriljem NZS izvajajo enako, ne pa samo tista na prvoligaškem nivoju.«


Je treba k tem besedam še kaj dodati? Opozorilo je bilo že dovolj jasno.  

2.-snl nafta beltinci